Interviu cu dr. Constantin Dina: “O reformă în domeniul sănătăţii este absolut necesară. UAT Constanţa este capabilă să construiască un Spital de Pediatrie în acest judeţ”

0
366

O reformă legislativă în domeniul sănătăţii este absolut necesară, afirmă dr. Constantin Dina, consilierul personal al preşedintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, dr. Nelu Tătaru. Medicul recunoaşte că judeţul nostru are nevoie de un Spital de Pediatrie şi susţine că unitatea administrativ teritorială este capabilă să-l construiască. Sistemul de sănătate are nevoie aproape tot timpul de investiţii reale în infastructură şi de acces la soluţii de ultimă generaţie cu privire la tratament şi prevenţie.

În cadrul unui interviu Focus Press, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, dr. Constantin Dina ne-a declarat că înceacă să facă ceva în sensul acesta, accentuând faptul că “trebuie să ne axăm pe nevoile reale ale sistemului şi trebuie să vedem ce nevoi sunt pentru fiecare regiune”. Judeţul Constanţa are nevoie şi de servicii paliative, de îngrijiri paliative şi de o sistematizare a unităţilor sanitare astfel încât acestea să corespundă noilor cerinţe de servicii medicale.

Reporter: Cum a fost trecerea de la Direcţia Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătăţii la Comisia de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor?

Dr. Constantin Dina: Este o chestie temporară. A fost o discuţie undeva în luna decembrie 2020. Am vorbit cu domnul ministru Tătaru şi dumnealui spunea că este nevoie să facem o schimbare, o reformă legislativă. Atunci am luat cumva decizia pentru o perioadă de un an să fac acest lucru alături de dumnealui în Parlament, dumnealui fiind în acest moment preşedintele Comisiei de Sănătate. O reformă legislativă este absolut necesară. Este nevoie de o lege a sănătăţii care să poată fi aplicată aici, în România, în sistemul românesc. Totodată, trebuie să realizăm o mapare obiectivă a sistemului nostru naţional de sănătate şi în acelaşi timp să gândim şi o depolitizare a acestuia. Adică trebuie să ne axăm pe nevoile reale ale sistemului şi trebuie să vedem ce nevoi sunt pentru fiecare regiune, care sunt resursele în acest sens. Aici vorbim de resurse umane, resurse financiare, infrastructură în general. Cam despre asta a fost, să zicem aşa, trecerea. E un nou challenge. În perioada aceasta pe care mi-am luat-o pentru a face ceva în sensul acesta, sper să realizăm cât mai multe astfel încât atunci când facem evaluarea la ceea ce a fost cu un an în urmă să vedem că ceva s-a creat şi că există nişte soluţii şi că acestea vor fi aplicate.

Rep.: Care ar fi nevoile reale ale judeţului Constanţa referitor la această reformă legislativă? Dumneavoastră aţi fost şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi cunoaşteţi foarte bine sistemul medical din Dobrogea.

Dr. Constantin Dina: În Constanţa este nevoie de un Spital de Pediatrie având în vedere că în judeţul Constanţa avem multe cazuri care vin şi din zonele adiacente judenţului nostru. Este nevoie de o împărţire a lucrurilor la nivel de sistem sanitar constănţean. Cel mai important este faptul că trebuie să ne axăm pe noile cerinţe, care sunt la nivel judeţean, şi nu numai. Vorbim aici şi de o nevoie de servicii paliative, de îngrijiri paliative, vorbim în acelaşi timp de o sistematizarea a unităţilor sanitare astfel încât acestea să corespundă noilor cerinţe de servicii medicale. Şi nu îl ultimul rând trebuie, odată pentru totdeauna, pus pacientul în centrul sistemului. Adică el să fie cel mulţumit. Lucrurile acestea se fac cu o reformă, cu o gândire vizavi de nevoia din acel judeţ. Trebuie făcută o analiză clară la ce nevoi sunt în prezent, astfel încât să direcţionăm resursele acolo unde sunt necesare şi să ne ocupăm de ceea ce trebuie, pentru că există o nemulţumire vizavi de sistemul sanitar românesc. Această nemulţumire cred că vine din faptul că încă nu am reuşit să venim în întâmpinarea oamenilor cu nevoile pe care le au ei. Sistemul sanitar românesc este dominat de folosirea serviciilor spitaliceşti, în timp ce serviciile de medicina familiei sunt utilizate într-o proporţie mai mică atât pentru partea de diagnostic, partea de terapie, cât şi pentru partea de prevenţie. Bineînţeles că avem şi o subfinanţare a sistemului sanitar. Cred că toate aceste lucruri vor trebui corelate pe viitor, astfel încât sistemul să înceapă să funcţioneze cum trebuie, să funcţioneze la nivelul aşteptărilor populaţiei, la nivelul aşteptărilor cetăţeanului. Până la urmă el este beneficiarul tuturor lucrurilor care se fac în sănătate.

Rep: Vorbeaţi de subfinanţare. În cât timp ar putea fi făcută această reorganizare şi cu ce fonduri?

Dr. Constantin Dina: În primul rând trebuie făcută o reorganizare sau o reformă în domeniul sanitar. Întâi şi întâi ar trebui, şi asta facem şi de aceea m-am şi dus la Parlament, o reformă legislativă. Este nevoie de o lege care să se aplice aici, în România. De asemenea, trebuie făcută partea de legisltaţie clară cu privire la sănătatea publică. Prevenţia ar trebuie să domine partea de sănătate publică şi să domine ceea ce este în prezent sistemul sanitar. Adică ar trebui să trecem cumva şi să ne bazăm foarte mult pe prevenţie, iar oamenii să înţeleagă că este mai uşor de prevenit decât de tratat. De asemenea, imunizarea este un alt scop al sistemului de sănătate publică. Trebuie îmbunătăţită imunizarea în faţa mai multor boli, legea vaccinării va trebui pusă în aplicare. Trebuie cumva sistemul acesta de sănătate publică axat pe servicii curative, dar trebuie să ţinem seama forte mult de o dezvoltare accentuată a serviciilor medicale preventive. Toate trebuie echilibrate. Această echilibrare trebuie făcută după o analiză clară a nevoilor pentru fiecare regiune. Revenim la judeţul Constanţa unde trebuie să ne axăm, după ce se face o analiză clară a nevoilor de servicii în judeţul nostru, cumva pe nevoia respectivă. Ulterior să mergem inclusiv pe servicii, dacă nu regionale, pe programe judeţene de prevenţie, dacă noi considerăm şi observăm că în zona noastră avem o incidenţă crescută la o anumită boală. Adică trebuie să începem să şi particularizăm, să facem un fel de micromanagement la nivel judeţean, cu privire la sănătatea populaţiei din judeţul Constanţa

Rep.: Când va începe această analiză de care vorbeaţi?

Dr. Constantin Dina: Doamnă, această analiză cred că va începe imediat după ce se va reorganiza partea de sănătate publică, după ce se vor pune bazele unui sistem de sănătate care să răspundă nevoilor şi, în acelaşi timp, va trebui cumva evitate situaţiile în care personalul medical să aplice proceduri diferite. Ar trebui să avem nişte proceduri unice la nivel de ţară, să ştim ce avem de făcut cu procedurile respective şi să nu mai aplicăm proceduri diferite. Unde mergeaţi găseaţi proceduri diferite la triajul epidemiologic şi nu erau în consens unele cu altele. Adică este clar, limpede, că trebuie pus accent şi pe pregătirea personalului din domeniul sanitar. Trebuie pus accent pe dezvoltarea infrastructurii sistemului, dar trebuie dezvoltat pe nişte criterii destul de clare, pe nevoie pe care o are sistemul la momentul respectiv şi pe predicţia pe care o faci în viitor. De aceea cred că, una peste alta, o analiză profundă a nivelului de servicii de care are nevoie populaţia ar putea să înceapă după statuarea unei reforme în domeniul sănătăţii publice. Aici vorbim în primul rând de structurile de sănătate publică: direcţii de sănătate publică, de Institutul Naţional de Sănătate Publică, de centrele regionale de sănătate publică. Sunt mai multe lucruri care trebuie făcute. N-aş putea spune astăzi când vor începe sau când se va începe acest lucru, dar sper ca această chestiune să înceapă cât mai curând posibil.

Rep.: Aţi amintit de Spitalul de Pidiatrie, spital necesar în judeţul Constanţa ţinând cont de faptul că în timpul sezonului estival noi devenim “Capitala României”. Aici vin cei mai mulţi turişti şi cei mai mulţi ajung la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. De ce nu se poate face ceva concret? De ce nu se începe acest proiect? Ce lipseşte? Ce ar trebui îmbunătăţit? Ce ar trebui schimbat din punct de vedere legislativ astfel încât să putem să demarăm acest proiect şi în termen de 5-10 ani sau poate mai devreme să avem acest spital?

Dr. Dina Constantin: După cum bine ştiţi există la Constanţa un proiect vizavi de Spitalul Regional. Probabil că după ce acest spital va intra în funcţiune va prelua parte din nevoia de servicii care există acolo în judeţ. Pe de altă parte, cu privire la Spitalul de Pediatrie aici cred că într-un final este vorba de o mobilizare la nivel de autorităţi publice locale. Cred că într-un final unitatea administrativ teritorială Constanţa este capabilă să construiască un Spital de Pediatrie în acest judeţ şi este capabilă să-l construiască la Constanţa. Sunt sigur că, dacă îşi vor uni forţele unităţile administrative teritoriale din judeţul nostru, acest spital se va face foarte repede. Judeţul Constanţa este un judeţ mare. Pe lângă judeţul Constanţa mai avem şi judeţul Tulcea care aduce un alt număr de pacienţi către noi şi chestiunea aceasta se va putea rezolva. Trebuie făcute unele modificări în Legea 95, cu privire la finanţarea serviciilor medicale. Dar asta se poate face foarte repede. Important este ca autorităţile publice locale să se mobilizeze şi să facă acest lucru. Aici nu vorbim numai de Constanţa, ci vorbim de mai multe judeţe.

Rep.: Să înţelegem că există o lipsă de mobilizare a autorităţii locale. Asta este tot ce lipseşte pentru demararea acestui proiect?

Dr. Constantin Dina: Mobilizare însemnând inclusiv finanţarea. Din păcate, partea de alocare a finanţării în domeniul sanitar este destul de scăzută. Sistemul de sănătate are nevoie aproape tot timpul de investiţii reale în infastructură, are nevoie de acces la soluţii de ultimă generaţie cu privire la tratament şi prevenţie. Toate aceste lucruri înseamnă cheltuieli. Lucrurile acestea trebuie să se regăsească în principiu pe agenda de lucru a tuturor autorităţilor publice locale, dar ele depind şi de resursele pe care le au şi dumnealor la dispoziţie, pentru că este limpede că nu ai cum să faci de azi pe mâine.

Detaliile despre alte aspecte importante, pot fi aflate din interviul VIDEO!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.