Dr. Irina Dumitru, medicul care luptă să salveze vieţile bolnavilor de COVID-19. “Suntem obosiţi şi dezamăgiţi. Am fost numiţi eroi la început şi acum suntem numiţi criminali. Vin cazuri din ce în ce mai grave. Vaccinaţi-vă!”

0
1862

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa este de un an de zile în prim-plan când vorbim de pandemie. Practic, aici au fost aduşi şi trataţi cei mai mulţi bolnavi de COVID-19 şi unii dintre cei mai grav afectaţi. Nevoia de noi locuri la Spitalul de Boli Infecţioase este mare, chiar şi după un an.

Cum arată bilanţul unui an de pandemie la unitatea sanitară cea mai solicitantă în această perioadă? Cât de necesare sunt cele 92 de containere medicale specializate, dotate cu paturi de Terapie Intensivă, pentru desfăşurarea actului medical? Care sunt provocările valului 3? Cum descriu pacienţii manifestările? Ce ar trebui să ştim despre sindromul post-COVID? Cum reuşesc medicii aflaţi în prima linie în lupta cu SARS-CoV-2 să-şi echilibreze programul pentru a se odihni suficient? Cum ar trebui să petrecem sărbătorile pascale? Ce este de făcut pentru a ne proteja copiii de COVID-19 în vacanța prelungită? Sunt doar câteva întrebări la care am găsit răspuns în cadrul unui interviu Focus Press.

După un an de pandemie, ne aflăm în faţa aceluiaşi virus care îşi găseşte în continuare mijloace de supravieţuire, de modificare a structurii, care îi permit să afecteze mai departe populaţia generală. Sindromul de Burnout este din ce în ce mai frecvent la personalul medical.

Conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru este medic şef al Clinicii II Adulţi din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, unitate aflată în prima linie în lupta cu COVID-19. Într-un interviu acordat Focus Press, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, medicul ne-a vorbit despre momentele care au marcat-o în această bătălie cu o boala cu o mie de fețe, despre simptomele pe care le au pacienții, despre cât timp au nevoie aceștia ca să se vindece sau despre cât este de dificil pentru cadrele medicale să convingă pacienţii să urmeze tratamentul din cauza unor colegi care au inventat propria schemă de tratament împotriva COVID.

Medicul Irina Magdalena Dumitru a precizat pentru Focus Press că nu a mai ieşit de un an din județul Constanța și afirmă că atât ea, cât și o bună parte din colegi devin tot mai dezamăgiţi, urmărind evoluția lucrurilor din România. 

Medicii au văzut moartea cu ochii. “Pe toţi ne-a marcat acest lucru. După un an de pandemie, dacă este să facem bilanţul, nu oboseala fizică este cea care ne doare cel mai tare. Există şi oboseală fizică. Cei mai mulţi nu ne-am luat concedii. Nu ne-am dus nicăieri. Unii nici nu am ieşit din Constaţa un an. De multe ori nu putem să trecem peste oboseala psihică sau epuizarea psihică, pentru că sunt foarte multe cazuri care ne impresionează şi acolo pe Reanimare este foarte greu. Mă uitam într-o dimineaţă la colegele mele de pe Reanimare, care sunt două fete extraordinare, care erau permanent vesele şi zâmbitoare şi am rămas impresionată de tristeţea şi de îngrijorarea din ochii lor. Este foarte greu să trăieşti acolo, în Reanimare. Ne ducem şi noi, ajutăm, punem umărul, dar ca să stai acolo zi de zi şi să împărtăşeşti cu acei pacienţi suferinţa este foarte greu, pentru că ei sunt conştienţi, mor conştienţi. Stresul psihic, burnout-ul psihic este cel mai important. Probabil că toţi medicii, celelalte cadre medicale – asistentele, infirmierele vor avea traume psihice multă vreme de acum încolo“, susţine dr. Dumitru.

Mulţi medici nu reuşesc să-şi echilibreze programul pentru odihnă. “Mai puţin reuşim. Mulţi dintre noi nu reuşim. Suntem fericiţi că avem o echipă foarte bună şi reuşim să ne încurajăm unii pe alţii. Dacă cineva este la pământ mergem şi îl ridicăm şi îl încurajăm. De foarte multe ori când am pierdut câte un pacient fiecare dintre noi am fost la un moment dat la pământ, mai ales dacă pacientul respectiv făcea parte din familie sau era un prieten sau era o cunoştinţă dragă. Aşa am reuşit să mergem în echipă mai departe. De asemenea, avem şi psihologi care ajută atât pacienţii, prin consultaţiile de psihologie pe care le acordă, dar inclusiv pe noi. Mergem şi discutăm şi de multe ori încercăm să ne revenim, iar acasă… Ce putem să spunem? Toţi ne-am neglijat familiile. Acesta este un lucru pe care nu am cum să nu-l recunosc. Mulţi dintre noi ne-am petrecut mai mult timp la spital decât cu familiile acasă. Dacă eu am un copil mare şi poate că nu a avut atât de multă nevoie de mine, mă uit la colegii mei care au copii mici şi care au avut mare nevoie de ei. Unii sunt detaşaţi”, susţine dr. Dumitru.

Există medici din Constanţa detaşaţi la Feteşti de mai bine de un an. “Am colegi care sunt detaşaţi la Feteşti de un an. Sunt colegi care au câte 2 copii mici acasă şi de un an, în speranţa că se va termina această pandemie, au trebuit să meargă acolo. Din păcare nu s-a terminat şi suntem în valul 3. Valul 3 este cu atât mai istovitor cu cât noi suntem mai obosiţi şi ne-a prins într-un moment în care secţiile ATI sunt pline. Peste ce aveam înainte şi peste cazurile grave care le aveam înainte vin cazuri din ce în ce mai grave la pacienţi tineri. Dacă aveam mult mai multă speranţă anul trecut acum nici nu mai îndrăznim să sperăm, pentru că suntem obosiţi. Suntem destul de obosiţi, de dezamăgiţi. Ceea ce ne dorim toţi medicii, raza noastră de speranţă este ca lumea să înţeleagă să se vaccineze cât mai mulţi posibil. Astfel, măcar în toamnă, să scăpăm de această pandemie. Israelul a ajuns la 80% vaccinare şi în Marea Britanie vaccinarea este la cote înalte şi practic au început relaxările acolo. Sperăm şi noi în toamnă să revenim la normal“, a declarat dr. Dumitru.

Există pacienţi care refuză oxigenul. Există o stare tensionată între pacienţi şi medici, iar psihologul încearcă să echilibreze balanţa din cauza unor oamenii vocali, proteste şi teoriile conspiraţiei. Spitalele sunt pline de pacienți COVID. Asociaţia Medicală Română a acordat, în 2020, Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa premiul special pentru “Credinţă şi Eroism”, pentru lupta împotriva COVID-19 şi misiunea de îngrijire şi salvare a pacienţilor.

Ce însemnătate are acest premiu pentru medicul Irina Dumitru? “Premiul ne onorează, numai că aş fi peferat să nu se exagereze. Am fost numiţi eroi la început şi acum suntem numiţi criminali. Cea mai mare bucurie a noastră şi cea mai mare mulţumire este dacă pacienţii ar recunoaşte şi ar spune măcar un “Mulţumesc!” atunci când pleacă. Sunt mulţi care o fac şi sunt mulţi care simt că aşa trebuie să facă, dar în ultima perioadă de când au apărut tot felul de emisiuni, colega noastră din Oradea care a apărut cu tot felul de teorii aberente, au fost tot felul de dispute, toate tratamentele din lume pe care le discută şi toată nemulţumirea asta vizavi de purtatul măştii şi acea teorie cu oxigenul ne-a adus un mare deserviciu, pentru că avem dificultăţi inclusiv cu pacienţii pe care îi internăm în spital şi care spun că nu vor oxigen“, ne-a împărtăşit medicul.

7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii. Conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru a transmis următorul mesaj constănţenilor, cadrelor medicale, colegilor, profesorilor de la Universitatea Ovidius şi tuturor celor aflaţi în prima linie în lupta cu SARS-CoV-2: “Vaccinaţi-vă! Numai aşa putem să mergem mai departe şi numai aşa putem să scăpăm de această pandemie. Aveţi grijă de familiile voastre, de cei dragi vouă. Eu ca medic vă mulţumesc foarte mult tuturor că aţi fost alături de mine şi că am fost o echipă. De un an am mers foarte bine împreună şi am salvat nenumărate vieţi. Pacienţilor noştri le transmit să aibă încredere. Aveţi încredere că tot ceea ce facem noi în spital este ceea ce trebuie să facem. Vă rog frumos şi vă rugăm toţi să aveţi încredere în personalul medical. Pacienţii trebuie să aibă încredere în noi, în sistemul sanitar“.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.