Cine a spus că din ipsos nu pot fi făcute adevărate opere de artă? Elena Dimitreva din Chișinău, Republica Moldova, este de mai bine de 10 ani meşter ipsosar şi ne-a mărturisit în cadrul unui video interviu Focus Press că e nevoie de multă pasiune pentru a putea face cu succes această meserie.
Vrea să iasă ceva unicat din mâinile sale. Lucrare mică, mare, nu contează, Elena Dimitreva spune că își iubește meseria pe care a început-o prin joacă, ajutându-se de glet și o linguriță, făcând flori sau peisaje, dând frâu liber imaginației. Rămasă orfană de părinți, artista a avut încredere în forțele ei atunci când a decis că nimic din ce testase până la un anumit moment dat nu i se potrivește și că trebuie să-și urmeze inima, să-și facă drumul așa cum crede de cuviință. A prins curaj și a dat drumul în lume meșteșugului ei.
A ajuns în Constanța din dragoste și s-a căsătorit aici. Iubirea a determinat-o să rămână la malul mării. Lucrările sale vorbesc atât despre universul banal de zi cu zi, dar și despre universul interior, fragil, fiind regăsite atât în Moscova, cât și în Agigea, Cernavodă sau Constanța. Cel mai mult îi place să redea sentimente puternice. E pur și simplu relaxant pentru Elena să creeze scene din viața de zi cu zi.
Artista se bucură de popularitate, colaborări din cele mai diferite domenii și lucrări pe care și voi le puteți avea în casa voastră. Elena este axată pe decorațiuni în relief, tapet, finisaje, zugrăveli și amenajări interioare, fiind și consultant. Ceea ce face ea se poate numi în orice moment operă de artă. Ea reușește să facă din ipsos o adevărată podoabă pentru pereți și reușește să obțină niște sculpturi în relief care să îți încânte ochii.
Elena este un artist extrem de priceput și cu ajutorul ipsosului reușește să realizeze flori, îngeri, printr-un procedeu aparent simplu, dar care fără creativitate și talent nu are același rezultat de fiecare dată. Este uimitor cum un material atât de banal precum ipsosul poate fi transformat într-o lucrare de-a dreptul senzațională. Cert este faptul că arta va supraviețui oricărui dezastru, iar oamenii vor supraviețui împreună cu ea.
Energia creației nu se va epuiza niciodată, iar pandemia se dovedește a fi o experiență nouă pentru toți și fiecare supraviețuitor are ceva de spus. Elena s-a dedicat lucrului în izolare și a dorit să-și dezvăluie publicului operele sale. Din cauza faptului că artiștii au fost blocați în casele lor, amenajările interioare, decorațiunile în relief au devenit centrul compozițiilor lor. Arta face oamenii mai luminoși, iar lumea pare că a devenit mai colorată dacă a învățat să fie creativă. Așa a prins viață și lucrarea “Înger plăpând”. Elena s-a lăsat inspirată de pandemie și toate trăirile ei se regăsesc în arta sa.
“Înger plăpând”, lucrare realizată în carantină
“Când am intrat prima dată în carantină, am avut așa o stare sufletească, o senzație care m-a determinat fără să vreau să fac această lucrare. Ne-au tăiat aripile prin izolare și cu toate cele care sunt la momentul actual. Așa am făcut “Îngerul plăpând”. Reprezintă copiii închiși în case, fără a-și putea exprima jocurile”, ne-a mărturisit Elena. “Singurătate în doi” sau “Roua Dimineții” sunt alte creații de impact ale artistei.
Află din video interviul Focus Press cum a reușit un om pasionat de ipsos să-și construiască propriul drum în acest domeniu după ce a învățat pe cont propriu (aproape) tot ce era de învățat despre această formă de exprimare și cum a izbutit să facă meseria pe care o iubește jucând după propriile reguli.
Alexandra VASILE