Interviu cu inspectorul şef adjunct al ITM Constanţa, Marian Becheanu, despre accidentele de muncă: “Toleranţă zero faţă de nerespectarea legii”

0
162

Mii de controale! Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Constanța a efectuat mai multe verificări în 2020 (pe fondul existenței pandemiei) în comparație cu 2019. Un volum destul de mare de muncă. Inspectorii au depistat 3.700 de neconformități și au aplicat avertismente sau sancțiuni contravenționale.

Cum a decurs anul 2020 pentru ITM Constanța? Care sunt strategiile sau prioritățile ITM-ului pentru 2021? Ce verifică ITM anul acesta? La ce măsuri ar trebui să recurgă angajatorii în privința angajaților care își desfășoară activitățile în construcții sau în șantierele navale ținând cont de faptul că temperaturile în această perioadă sunt scăzute? Care sunt cauzale accidentelor înregistrate la locul de muncă? În ce domenii s-au înregistrat cele mai multe accidente? Ce au concluzionat verificările ITM în privința accidentelor de muncă? Răspunsurile le aflaţi din materialul VIDEO!

Accidentele de muncă au fost în atenția angajaţilor ITM. Numărul accidentelor de muncă înregistrat în 2020 a fost relativ egal cu 2019. “Am avut 417 evenimente. Pentru 327 cercetarea a fost finalizată. Există termene de cercetare. Inclusiv în ianuarie să zicem că mai avem evenimente în curs de cercetare. A fost un număr de 48 de accidente soldate cu decesul victimei. Asta înseamnă evenimente pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă le-a cercetat. Evenimente care au fost, din păcate, mai multe decât în 2019”, a declarat, pentru Focus Press, inspectorul-șef adjunct Securitate şi Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Marian Becheanu. Cauzele accidentelor mortale de muncă sunt anevrismele, infarctul de miocard, comoţiile cerebrale, stări apreciate de specialiştii de la Medicină Legală ca fiind neviolente.

Pentru ITM, evenimentele mortale se împart în două categorii: accidente de muncă și accidente în afara muncii. “Din nefericire, în cazul a 34 de accidente mortale agravarea bruscă a stării de sănătate şi concluziile raportului medico-legale care a confirmat că moartea a fost neviolentă au făcut ca aceste evenimente să fie catalogate în afara muncii. Totuşi, creşterea este substanţială faţă de 2019. În 2019 au fost 26 de astfel de evenimente şi 34 în 2020. Numărul accidentelor mortale de muncă a fost similar: 12 în 2019 şi 14 în 2020. Două au fost accidente de circulaţie. (…). Accientele de muncă în afara muncii, care an de an au fost din ce în ce mai multe, ridică semne de întrebare şi sunt în centrul atenţiei noastre. Am încercat peste tot să promovăm şi să recomandăm ideea că nu numai securitatea în muncă este importantă, ci şi sănătatea. Securitatea şi sănătatea în muncă este un concept care trebuie să ţină cont despre cele două lucruri ca fiind egale. Verificarea medicală este importantă, modul în care se face, recomandările medicale sunt puse în practică şi respectate de către angajatori. Poate că trebuie mai multă atenţie şi încurajaţi lucătorii care au o anumită suferinţă, oricare ar fi ea, să se îndrepte spre medicul specialist de Medicina Muncii, medic care poate să o verifice şi să o aprecieze într-o manieră justă, să stabilească nişte recomandări”, a declarat Marian Becheanu. Așa cum a menționat și cu alte ocazii, ITM Constanţa nu tolerează nicio abatere de la Lege, iar cei care nu se conformează vor fi traşi la răspundere.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.