Reabilitarea reţelelor termice la Constanţa: lipsă de experienţă sau prea multă încredere în sprijinul politic?

0
1048
Avarie RADET. FOTO Primăria Constanța

La ultima ședință a Consiliului Local, primarul Vergil Chițac a retras de pe ordinea de zi două proiecte ce vizau reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – etapa 1 și etapa 2, acesta explicând că valoarea investiției este mai mare decât maximumul admis spre finanțare pentru un proiect în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. De asemenea, ar fi discutat cu autoritatea de management a P.O.I.M. pentru a fi acceptat proiectul chiar dacă avea o valoare dublă decât cea acceptată, dar până la urmă aceștia au refuzat. Ce era de discutat?

Primarul Vergil Chițac a retras de pe ordinea de zi, la ultima ședință a Consiliului Local, proiectele de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici  și a proiectului „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din Municipiul Constanța – Etapa 1 și Etapa 2“ și a cheltuielilor legate de proiect, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. O veste-bombă de vreme ce toată lumea se bucura că se mai face un pas pentru a scăpa de avariile atât de frecvente ale sistemului de termoficare din oraș.

Noroc că a propus apoi, pe ordinea suplimentară, aprobarea separată a unui proiect pentru etapa 1 și a altuia pentru etapa 2, și a promis că acestea vor fi depuse spre finanțare în următoarele două săptămâni.

Edilul-șef a explicat că a trebuit să facă aceste modificări deoarece investiția necesară pentru reabilitarea majorității rețelelor termice este de 40 de milioane de euro, iar în cazul Programului Operațional Infrastructură Mare nu se pot obține mai mult de 20 de milioane de euro, pentru un proiect. Astfel că vor fi depuse două proiecte pentru finanțare europeană, nu poate să depună doar unul, cum și-ar fi dorit.

Primăria a încercat chiar să convingă autoritatea de management a P.O.I.M. să poată aplica cu un proiect de 40 de milioane de euro, dar aceasta a răspuns joi, 28.01.2021, că acest lucru nu este posibil, a spus Chițac.

Păi cum ar fi putut să-i fie aprobată o astfel de solicitare? Era normal să fie refuzat de vreme ce nu există posibilitatea ca, în cadrul unui program de finanțare europeană, regulile să fie schimbate pentru un posibil beneficiar. Pentru nimeni! Încă de la început, în cadrul acestuia sunt stabilite axele prioritare, obiectivele tematice, prioritățile de investiții și obiectivele specifice, apoi ghidurile de finanțare (cu activitățile finanțabile, solicitanții eligibili, indicatorii necesari, valoarea maximă și minimă a unui proiect, rata de cofinanțare etc.), toate stabilite prin hotărâri de guvern sau ale miniștrilor. Inclusiv valoarea maximă de finanțare pentru un singur proiect.

Cum ar fi putut autoritatea de management a Programului Operațional Infrastructură Mare să accepte ca Primăria Constanță să depună un proiect de 40 de milioane de euro, dacă finanțarea maximă aprobată pentru un proiect era de 20 de milioane de euro?! Regulile jocului sunt stabilite de la început, nu se pot schimba după cum dorește fiecare posibil beneficiar care vrea să depună un proiect!

Și atunci de ce a crezut primarul Vergil Chițac că poate să solicite dublu față de valoare maximă stabilită pentru un proiect? Cine l-a sfătuit? Cine l-a informat că ar putea fi posibil? E vorba de lipsă de experiență din partea lui sau de prea multă încredere în sprijinul politic pe care îl are din partea partidului și a colegilor P.N.L.-iști de la centru?

Vom vedea. În timp vom înțelege clar aceste lucruri, pe baza a ceea ce va face și cum. Va trece un an de guvernare locală și va veni vremea evaluării: a ceea ce s-a promis și a ceea ce s-a întâmplat.

Bine măcar că a fost redresată repede situația, s-au făcut două proiecte ce au fost propuse în aceeași ședință a Consiliului Local, nu s-a pierdut timp și a scăpat de reproșuri uriașe din partea constănțenilor. Dar ulciorul nu merge de prea multe ori la apă!

De cealaltă parte, liderul consilierilor locali P.S.D., Costin Răsăuțeanu, nu pierde nicio șansă să menționeze, atunci când poate pentru că e adevărat, că vechea administrație locală a pornit acest proiect sau un alt proiect sau celelălat proiect și a făcut pașii necesari până acum, de ele sunt acum aproape de demararea lucrărilor sau pot fi depuse spre finanțare. Bineînțeles, câteodată are dreptate. Așa că abia așteptăm să vedem ce propuneri de proiecte aduce administrația Chițac pentru dezvoltarea orașului și rezolvarea problemelor sale.  

M.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.