Interviu cu Ionuţ Ionescu, managerul Spitalului Judeţean Constanţa: Radiologia va avea, din această toamnă, aparatură; la fel, şi centrul multifuncţional de la Năvodari

1
2232
Ionuţ Ionescu

Începând cu luna mai, manager al Spitalulu Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostil Andrei” din Constanţa este Ionuţ Cornel Ionescu, fost manager al Unifarm. Noul manager al celei mai mari unităţi medicale din Dobrogea a acordat ziarului Focus Press primul său interviu de la preluarea mdantului. Nu este un spital uşor de gestionat, iar provocările sunt enorme: pornind de la dotări, personal medical, contracte „moştenite” de la fostele conduceri şi până la atitudinea anumitor cadre medicale faţă de pacienţi – toate acestea se află pe lista de priorităţi ale lui Ionescu.

Reporter: Sunteți manager de 3 luni, iar încă de la preluarea mandatului s-a discutat despre verificări, pentru a se stabili ce anume ați preluat. Care sunt concluziile?

Ionuţ Cornel Ionescu:  De la începutul mandatului meu, am știut că preiau în manageriat o unitate medicală cu probleme multiple și nu că ar fi singura din România…vorbim de un întreg sistem medical cu probleme mari. În astfel de situații, ca cea în care m-am aflat eu la începutul mandatului, situație în care timpul nu reprezintă o componentă avantajoasă, am luat totul din mers, încercând să ordonez prioritățile. Am avut un inventar al problemelor majore care nu suportau amânare și am încercat să le rezolv repede și bine, reușind în mare măsură să diminuez semnificativ lungul șir. La 3 luni de când am venit în SCJU am reușit să fluidizez anumite fluxuri și să optimizez câteva procese… Dar, mai sunt foarte multe de făcut.

Rep.: Ce se va întâmpla cu spațiile comerciale închiriate pe zeci de ani? Sunt acele chirii corespunzătoare? Le renegociați sau ați găsit metode de reziliere  a contractelor?

I.C.I.: Împreună cu departamentul juridic al Spitalului și casa de avocatură cu care spitalul are contract am luat fiecare spațiu în parte, am realizat remăsurarea acestuia/acestora și am trecut la analiza amănunțită a prevederilor contractuale. De asemenea am analizat și cuantumul chiriilor, astfel încât să am o imagine clara a urmăririi interesului financiar al SCJU în aceste relații contractuale. Ideea de la care am pornit în analiză a fost să închiriem spațiile cât mai optim cu putință pentru spital și să eliminăm riscul unor plângeri in justiție pentru nerespectarea clauzelor contractuale. Subliniez că aceste contracte au fost incheiate pe perioade de 49 de ani sau asocieri de 15 ani, fapt semnalat și de către Curtea de Conturi. Acțiunea este în curs de desfășurare, iar când voi avea mai multe acțiuni concrete în ceea ce privește aceste contracte vă voi comunica.

Rep.: Cu Radiologia ce are în plan Spitalul Județean?

I.C.I.: Am demarat o serie de lucrări pentru amenajarea spațiilor de Radiologie în vederea punerii în funcțiune a noilor aparate care vor ajunge în această toamnă: un aparat de radiologie digitală, ecograf cu sondă abdominală și de pelvis, aparat de radiologie scopie și grafie, precum și un computer tomograf. De asemenea, nu am omis dotarea corespunzătoare a centrului multifuncțional Năvodari cu un aparat de radiologie, la sfârșitul lunii septembrie, cu ajutorul sponsorizării Rompetrol.

Rep.: Ce ne puteți spune despre situațiile recente reclamate în spațiul public cum că anumite cadre medicale se comportă fără empatie vis-a-vis de pacienți? Cum veți gestiona această problemă?

I.C.I.: La preluarea mandatului am găsit în SCJU un corp medical (medici și asistente), care activa în această unitate medicală de mulți ani și am stabilit ca o prioritate personală conduita acestuia în relația cu pacienții. Este mai mult decât evident faptul că: atât eu, dumneavoastră, cât și publicul larg am auzit tot felul de povești de la foști pacienți ai spitalului în legătură cu manifestările cadrelor medicale, în exercitarea funcțiilor pe care le dețin și am încercat să îmi stabilesc un adevăr personal. Vă pot spune așa: corpul medical vine după o perioadă extrem de dificilă, foarte încărcată, pandemia ne-a forțat limitele tuturor, ne-a adus față în față cu situații de neconceput până acum iar reacțiile au fost diverse și unele nepotrivite dar, nu putem generaliza, nu putem spune că toți suntem așa! Ce vreau să subliniez este faptul că apreciez foarte mult corpul medical pentru ce a făcut și face dar, în același timp, voi sancționa orice fel de manifestare dovedită ca nepotrivită.

Rep.: Știm că la începutul mandatului ați rezolvat problema oxigenului. Detaliați vă rog situația găsită și dacă pe viitor este pus în ordine acest capitol.

I.C.I.: În urma controlului efectuat de Curtea de Conturi, am decis denunțarea convenției actuale, semnarea unui nou acord și demararea procedurilor de achiziție. În acest moment, spitalul nu are probleme legate de producerea sau stocarea de oxigen ci doar de încadrarea juridică corespunzătoare a serviciilor. Procedura de achiziție va începe în urma obținerii raportului tehnic al unui expert independent.

Rep.: Ce modernizări sau proiecte aveți pentru perioada următoare?

La această întrebare aș putea să vă răspund că nu de idei ducem lipsă, finanțarea este problema. Dar și în aceste condiții de subfinanțare am o listă întreagă de proiecte, cu care suntem în diferite stadii de concepere și implementare, cum ar fi:

  • Punerea în funcțiune a unui generator de putere mare (1600 kw) cu sprijinul Consiliului Județean;
  • Reabilitarea secției de Obstetică-Ginecologie pentru care am reușit să obținem finanțarea și urmeză să semnăm contractul de lucrări;
  • Amenajarea secției de chirurgie plastică cu ajutorul sponsorilor și a Consiliului Județean în care să fie inclus și compartimentul de arși, de care județul Constanța are mare nevoie.
  • Construirea unui nou corp destinat pediatriei – care se va numi Sănătatea mamei și copilului;
  • Înființarea unui Institutul de Cercetare în Nutriție și Sănătate;
  • Traumatologie/Urgențe (Bloc operator);
  • Serviciul Clinic de Anatomie Patologică.

Acestea sunt în stadiul în care CJC a elaborat caietele de sarcini și se lansează procedurile de achiziție publică pentru realizarea studiilor de fezabilitate… Singurul proiect în care nu există încă o temă de proiectare este Anatomia Patologică, dar urmează și pentru acesta. De asemenea, avem o listă întreagă de reabilitări energetice, modernizări și igienizări, cum ar fi: secția de psihiatrie (exterioară SCJU), SOTRM, Agigea TBC, Clinica Dermatovenerice. De asemenea, am avut şi avem în vedere dotarea cu aparate a centrului multifuncțional Năvodari care la momentul inaugurării de către fosta conducere a Județului și Spitalului a fost utilat cu apartură, mobilier și instrumentar din cadrul SCJU.

Rep.: La capitolul cadre medicale sunteți mulțumit? Este vreo secție unde credeți că ar mai fi nevoie de medici?

I.C.I.: SCJU se află într-un proces continuu de angajare a cadrelor medicale din motive justificate la un număr atît de mare de angajați (pensionări, cereri de transfer, etc.) Vom scoate și în perioada următoare câteva posturi la concurs: asistente medicale, registratori, personal tehnic. Nu avem probleme majore în rândul medicilor și nici a personalului medical. Planul meu este să ajung să rezolv problemele urgente pentru a putea ieși dintre hârtii și a îi cunoaște personal pe toți. Îmi doresc să implementăm politici de personal bazate pe criterii de performanță și profesionalism, precum și întinerirea corpului de medici.

Rep.: Referitor la valul 4 al pandemiei, este pregătită unitatea medicală? Aveţi stocuri suficiente, personal, paturi la Terapie Intensivă?

I.C.I.: SCJU deține stocuri de materiale sanitare și medicamente necesare tratării pacienților COVID. Spitalul are o secție de 91 paturi alocate pt COVID, dintre care 23 de paturi pentru terapie intensivă COVID. Conform ordinului Ministerului Sănătății, în acest moment, funcționăm cu 30% din capacitatea secției. În data de 28 iulie înregistrăm în evidenţele noastre ca internați 2 pacienți pozitivi și 3 suspecți.

Alexandra CUCU

1 COMENTARIU

  1. CUM TREBUIE SA PROCEDEZE O PERSOANA CU HANDICAP CARE ARE O RECOMANDARE DE LA UN MEDIC CARDIOLOG PT O COROMOGRAFIE.CE TREBUIE SA RACA ACEIASI PERSOANA CARE ARE TRIMITERE DE LA MED PT UN RMN.NU II MEVOIE SA RASPUNDETI FOSTUL MWMEGER GRASA CATALIN DE…LA TRIMISBLA PLIMBARE ELEGANT.DINDUI IN ACELASI TIMP NISTE ARGUMENTE INBARBATARI DE TOOT RISU/JENA.MARE LUCRU SI ACTUALA CONDUCERE SA NU FIE LA FEL.NU POR SPUME NIMIC MA INCEARCA ASA O STARE DE REGURGITIE DOAR SI DOAR CIT O SA VA MAI CREADA INOCENTI CARE VA CITESC SPUSELE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.