INTERVIU cu Iulian Călin, directorul CMSN Constanța, despre activitatea din 2022 la secția Acvariu: „Se află pe locul doi ca venituri după secția Delfinariului”

0
166

Iulian Călin, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța, a prezentat, în cadrul unui interviu Focus Press, un scurt bilanț al anului 2022, în ceea ce privește vânzarea de bilete, numărul de demonstrații la nivelul secțiilor din cadrul complexului. După articolele legate de secțiile Delfinariu și Microrezervație acum vom trece în revistă și activitatea, din cursul anului trecut, la Acvariu.

Astfel, în ceea ce privește secția Acvariu, situată pe faleza Cazinoului Constanța, bulevardul Elisabeta, numărul de bilele vândute a fost de 132.236 cu o valoare de 1.892.000, ar fi pe locul doi ca venituri după secția Delfinariului.

„Acvariul este o altă secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța și are un alt amplasament, pe faleza Cazinoului, bulevardul Elisabeta. Aceeași perioadă de activitate 2 ianuarie- 31 decembrie 2022, au fost vândute 132.236 de mii bilete cu o valoare de 1.892.000, ar fi pe locul doi ca venituri după secția Delfinariului. Acolo avem o capacitate de 60 de persoane ce pot intra, alături de muzeografi. Noi îl considerăm un spațiu mic, mai ales în perioada verii atunci când primeam vizite din toată țara și suplimentam cu personal de aici pentru a putea asigura buna ordine și desfășurare a evenimentelor. Dacă în extrasezon atât Delfinariul, cât și Acvariul funcționează câte opt ore pe zi, în sezonul estival poate funcționa și 12 ore. Avem mare încredere acum că prin noile proiecte în care suntem implicați, noul Acvariu, în incinta Microrezervației, Teatrul pentru Copii și Tineret, tot în incinta Microrezervației, dar și cel de extindere al Delfinariului”, a declarat Iulian Călin, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța.

Reamintim că Primăria municipiului Constanța a emis, la data de 17 noiembrie 2021, certificatul de urbanism cu numărul 3.572. Se propune, astfel, construirea unei clădiri cu regimul de înălțime de D+P+1Etaj+Etaj tehnic, cu funcțiunea de acvariu. Se va amenaja un teren în jurul investiției, alei pietonale, alei carosabile și spații verzi. Clădirea va avea o suprafață construită de aproximativ 2.830 mp, cu un circuit vizitabil de minimum 270 ml.

Perioada de implementare propusă este de trei ani de la data emiterii autorizației de construire, iar valoarea este de aproximativ de 15 milioane de euro. Judeţul Constanța va avea un acvariu unic în Europa. Noul acvariul din Constanţa va fi mai mare decât cel din Tulcea.

Iulian Călin, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, a mai vorbit pentru Focus Press, în luna septembrie 2022 că după obținerea documentației, proces extrem de avansat în acest moment, urmează etapa licitației pentru lucrările de construire a noului Acvariu. Proiectul s-a aflat și pe masa Comisiei Tehnice de Urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei municipiului Constanța. A fost vorba despre cererea de emitere punct de vedere – proiect faza A.C. – construirea, organizarea și dotarea unui nou acvariu în cadrul Complexului muzeal de științe ale naturii Constanța. Amplasamentul este situat pe bulevardul Mamaia numărul 255. Investiție este realizată de Consiliul Județean Constanța.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.