Interviu cu Mara Ceplinschi și Andreea Preda, junioarele de AUR ale Constanței. Antrenorii Carmen Traicu și Petruța Marcu: „Ne dorim cu ardoare o sală corespunzătoare pentru antrenarea acestor copii”

0
1268

România a cucerit după 28 de ani aurul pe echipe la junioare. Aurul în toate probele la un Campionat European reprezintă un nou record pentru România, la junioare şi senioare. La campionatul de la Mersin, România a câştigat 14 medalii, 5 la senioare şi 9 la junioare, din care opt de aur. De la Constanţa au participat 2 senioare şi 2 junioare şi au câştigat în total 8 medalii. Mara Ceplinschi și Andreea Preda sunt junioarele de aur de la Mersin. Ele fac parte din proiectul național de relansare a gimnasticii românești, ”Țară, țară, vrem campioane!”, inițiat de Mariana Bitang și Octavian Belu și au revenit acasă cu 5 medalii.

Mara Ceplinschi este din Murfatlar, iar Andreea Preda din Costineşti. Cea din urmă este pregătită de antrenorii Petruța Marcu și Cătălin Meran, iar Mara Ceplinschi îi are ca antrenori pe Carmen Traicu și Dana Sofronie. Cu alte cuvinte, Constanța este un izvor nesecat de talente pentru gimnastica românească.

Ani la rând gimnastele din Constanţa au adus României numeroase medalii şi titluri importante. Singura tristeţe este faptul că judeţul nostru a fost văduvit de o Sală de Gimnastică performantă, motiv pentru care gimnastele noastre sunt nevoite să se pregătească tocmai la Deva. Deși pandemia de coronavirus le-a creat mari dificultăți în privința antrenamentelor, gimnastele din Constanța au dovedit că orice obstacol poate fi învins atunci când îți dorești să-ți îndeplinești un mare vis: medalia de aur!

Reporter: Pe 18 decembrie, la Mersin, s-a cântat imnul României. Ce ați simțit când ați aflat că sunteți campioane europene?

Andreea Preda: Am simțit că munca noastră a dat roade. Ne-a emoționat foarte tare și ne-am simțit mândri de ce am reușit să facem.

Mara Ceplinschi: Ne-am simțit mândri că am reușit să obținem aceste rezultate. Ne-am dorit de foarte mult timp. Eu de mică mi-am dorit să mi se cânte imnul. Când am fost pe podium am avut niște emoții constructive, iar în același timp am simțit că într-adevăr tot ce am lucrat și tot ce am făcut de mică, de la o vârstă fragedă, a avut roade și am reușit un obiectiv pe care mi l-am propus.

Rep.: Reușita voastră pentru noi înseamnă istorie, înseamnă aur, excelență în gimnastică. Pentru voi ce însemnătate au aceste rezultate?

Andreea Preda: Înseamnă că am muncit și ne-am îndeplinit obiectivul și am ajuns unde am dorit de mici.

Mara Ceplinschi: Mi-am imaginat totul cum și-a imaginat Nadia -primul ei 10. Așa am simțit eu prima mea medalie de aur la un campionat european.

Rep.: Ce medalii ați reușit să obțineți până în prezent în toată activitatea voastră?

Andreea Preda: Am luat la campionatele europene locul III la bârnă și pe echipe locul I.

Mara Ceplinschi: Eu am luat locul I cu echipa, locul II la individual compus și locul II la sol.

Rep.:  Cât de dificil a fost Campionatul European de Gimnastică de la Mersin?

Andreea Preda: A fost un pic dificil. Au fost emoții mult mai mari, dar am reușit să le stăpânesc și a fost totul foarte bine.

Mara Ceplinschi: A fost destul de dificil. Au fost emoții destul de mari, dar constructive în același timp. Mi-a plăcut atmosfera de acolo. Mi-a plăcut tot ce a ținut de concurs. Mi-a plăcut că am reușit să particip la acest concurs. Nu doar am concurat, ci am adus și niște medalii acasă.

Rep.: Sunteți componente ale lotului olimpic de junioare de la Deva.  Cine vă antrenează și cum decurg antrenamentele în contextul pandemic?

Andreea Preda: Ne antrenează Gina Gogean, Lucian Sandu, Cristi Micu și Mădălina Susan.

Mara Ceplinschi: Eu vreau să le mulțumesc în primul rând antrenorilor de la Deva: Lucian Sandu, doamana Gina Gogean, domnul Cătălin Meran, domnul Cristi Micu și doamnei coregraf Mădălina Susan, pentru susținere și pentru toată munca depusă, toată încrederea și tot ce ne-au acordat dumnealor. Fără ajutorul dumnealor nu am fi reușit să obținem aceste rezultate bune. În al doilea rând vreau să mulțumesc colegelor mele de echipă, pentru că fără ele nu am fi reușit să luăm medalia cea mai importantă. Nu în ultimul rând vreau să-i mulțumesc antrenoarei mele Carmen Traicu și părinților pentru susținere și pentru tot ce au făcut pentru mine. La Deva antrenamentele decurg foarte bine. Unele sunt destul de grele, dar altele sunt mai ușoare, mai plăcute. Este foarte frumos. Mie îmi place foarte mult acolo.

Rep.: Ce modele din gimnastica românească și nu numai aveți voi?

Andreea Preda: Andreea Răducan!

Mara Ceplinschi: Nu am un model anume, pentru că toate gimnastele au câte o calitate în plus și de la fiecare am de învățat câte un lucru. În general îmi plac foarte mult gimnastele din România, dar îmi plac și cele din afară, pentru că unele sunt mai puternice. Fiecare are câte o calitate și asta pe mine mă ajută și am de luat de la fiecare câte ceva pentru ceea ce urmează să fac eu pentru a doua zi la antrenament.

Rep.: Ce calități trebuie să aibă o gimnastă care ajunge să cucerească medalii de aur?

Andreea Predea: Trebuie să fii forțoasă, să aibă și mobilitate.

Mara Ceplinschi: Trebuie să fie muncitoare, în primul rând, pentru că fără muncă nu reușești, ambițioasă și tot ce faci să fie cu simț de răspundere. Trebuie să știi că dacă te-ai angajat să faci acest sport trebuie să-l faci cu plăcere. Dacă îl faci fără să-ți placă nu simți la fel de bine atunci când faci unele mișcări, să simți că plutești. Este mult mai plăcut dacă simți cu adevărat acest sport.

Rep.: Cu ce gânduri veți păși în 2021? La ce v-ați gândit? Ce urmează după acest campionat?

Andreea Preda: Eu m-am gândit să-mi îmbunătățesc exercițiile, să cresc în dificultate și în primul rând să fiu sănătoasă.

Mara Ceplinschi: Eu în 2021 voi fi senioară. Pentru mine acest lucru este foarte important. M-am gândit să lucrez mult mai mult, să fiu conștiincioasă și să fiu sănătoasă. Dacă nu sunt sănătoasă nu pot să fac tot ceea ce îmi propun. Îmi doresc ca 2021 să fie un an foarte bun pentru mine, să am rezultate excelente. O să fie un an destul de greu pentru mine, pentru că voi fi cea mai mică de la seniori, dar asta nu contează. Eu știu ceea ce pot și trebuie să arăt asta tuturor.

Rep.: La următoarele campionate vei participa din postura de senioară?

Mara Ceplinschi: Da!

Rep.: Ce ne puteți spune despre evoluția lor?

Petruța Marcu: Am fost foarte impresionată. Eu o știam pe Andreea că avea foarte mari emoții. Înainte să plece am încurajat-o și i-am zis “Greu se ajunge aici. Sunt foarte mulțumită de tine”. Vă dați seama prin ce emoții au trecut ele. Nu știu dacă ele au avut așa mari emoții cum am avut noi de acasă.

Carmen Traicu: Eu, în calitate de antrenor al Marei Ceplinschi, pot spune că este într-un real progres față de perioada când a plecat de la Constanța. Ea a depășit foarte multe limite și aici mă refer strict la desele ei probleme de sănătate. A avut anumite probleme de sănătate pe care le-a trecut. Este o bucurie foarte mare. Suntem mândri că a reușit să aibă un final de carieră la junioare un real succes pentru ea. Într-adevăr, trecerea la seniorat presupune foarte multe. Nu-i va fi ușor, dar are antrenori care trebuie să o ajute și de aici mai departe. Este adevărat că Mara va trebui să crească în dificultate ca să putem să ne aliniem sportivelor din întreaga lume. Deocamdată dificultatea este joasă la noi în România.

Rep.: Ce înseamnă lucrul acesta?

Cramen Traicu: Avem nevoie de elemente mult mai dificile și atunci putem accede la locurile înalte pe podium. Un exercițiu simplu presupune doar o simplă participare la un concurs de anvergură.

Rep.: Cum le-ați descoperit?

Carmen Traicu:  Mara de mică a făcut parte dintr-un grup de copii unde făcea mișcare la soții Nicolae, la Casa de Cultură, un club doar pentru mișcare. Ea fiind foarte energică, la vârsta de 6-7 ani a fost transferată pe Secția Clubului Farul și de acolo a început practic etapa ei de pregătire pentru concursuri. Un copil mic, firav, căruia nu-i dădeam foarte mari șanse la început.

Petruța Marcu: Andreea cu mama ei au venit la mine destul de târziu, pentru că noi grupele de începători le începem la 4-5 ani. Ea a venit pe la 6 ani. Ea a venit de la Costinești. Vă dați seama că nu mă așteptam să se țină (de gimnastică –n.r.), făcând naveta zilnic. La început ea a făcut de trei ori pe săptămână. După ce am văzut că începe să evolueze și are foarte mari calități, am început să o chem zilnic. A fost un mare sacrificiu pentru părinți ca să faci naveta de la Costinești. Ea a copilărit până acum un an. Ea era copilăroasă, dar în ultimul an s-a maturizat foarte mult. Nu m-am așteptat.

Rep.: Vă gândeați că vor ajunge la aceste rezultate extraordinare?

Carmen Traicu: Teoretic, în momentul în care o sportivă este selecționată într-un lot de junioare, cam acesta este obiectivul. Nu garantează nimeni în momentul în care gimnasta este selecționată. Nu garntează nimeni, nici măcar antrenorii de la Deva, să spună în cazul lor că aceste fete vor putea să atingă aceste obiective foarte înalte pentru România în momentul actual, dar acesta este visul fiecăruia. Dacă mă așteptam vizavi de Mara? Mara a avut un an 2020 greu, soldat cu foarte multe probleme de sănătate. Ea practic s-a antrenat în ultima perioadă. Asta însemnând cu 2 luni înainte de europene. Ea nu a putut concura la campionatele naționale, din luna noiembrie, la Ploiești, campionat pentru vârsta ei. Mara doar a demonstrat. A venit pentru o demonstrație la acel campionat în ideea să poată să-i dea puțină încredere.

Petruța Marcu: Mă așteptam să participle la concursurile internaționale, avea o șansă. După un an când am văzut că s-a maturizat atât de mult atunci am prins foarte mare încredere și am zis: “Da! Acesta este copilul care mi-l doream eu”. Am susținut-o cât am putut.

Rep.: Trebuie să menționăm faptul că Mara Ceplinschi face parte din lotul Farul Constanța și Andreea Preda de la CSS1 Constanța.

Carmen Traicu: Da!

Rep.: În mod constant gimnastele și antrenorii din Constanța ne-au oferit rezultate excelente chiar dacă județul nostru nu dispune de o sală de gimnastică la standarde europene. Ce se poate face ca aceste valori să se poată bucura de antrenamente într-o sală performantă? De ce Deva poate și Constanța nu?

Carmen Traicu: Ce se poate face? În primul rând ridicarea unei săli. Este mai mult decât importantă pentru acest județ. Constanța, de-a lungul anilor, a dat campioane olimpice și antrenori foarte buni. Din păcate, creștem fetele până la vârsta de 12 ani, maxim 13 ani și suntem obligați conform sistemului să le dăm mai departe, pentru că nu dispunem de condiții corespunzătoare de pregătire la un nivel înalt. Aici apar problemele. Trebuie să dai copilul, să ți-l crească alții. Forte mulți antrenori de la noi au fost transferați la loturile reprezentative. Avem antrenori și pot spune acest lucru cu tărie. Din nefericire nu suntem ajutați. De-a lungul anilor s-a tot spus de acest lucru. Ne dorim cu ardoare o sală corespunzătoare pentru antrenarea acestor copii. Constanța dispune la ora actuală de un colectiv de tehnicieni foarte buni și am putea să ridicăm acești copii foarte bine la noi acasă.

Petruța Marcu: Mai ales dacă am fi lăsați să construim o nouă sală, pentru că noi avem mulți copii în Constanța care vin din urmă. Nu ne permitem să ne antrenăm. Nu avem spațiu.

Carmen Traicu: Sunt două instituții, una școlară și una departamentală, CSS 1 Constanța și în speță Clubul Farul, unde ne antrenăm copiii în același loc. Nu există spațiu de antrenament suficient pentru copiii care ne bat la ușă.

Rep.: Dar de ce Deva poate și Constanța nu?

Carmen Traicu: Nu știm. Acest lucru ar trebui să întrebăm autoritățile locale.

Rep.: Constanța a înregistrat rezultate uimitare  la toate categoriile de vârstă la juniori. Ce ar trebui să facem pentru ca gimnastica să redevină sportul care ne-a adus atât de multe medalii la cele mai importante competiții?

Carmen Traicu: Ne trebuie un loc corespunzător. Cei din conducerea Constanței ne pot ajuta.

Rep.: Încotro credeți că se îndreaptă gimnastica feminină din România?

Carmen Traicu: Este prematur să spunem acum. Există proiectul “Țară, țară, vrem campioane”, lansat de cuplul Bitang și Belu. Sunt gimnaste valoroase. La ora actuală sunt copii care de acolo urcă foarte frumos, copii sănătoși. Sperăm să aibă viață lungă acest proiect și de acolo să se desprindă cele mai bune sportive. La ora actuală foarte multe lucruri s-au schimbat la nivel mondial. Nu știm cât a schimbat această pandemie. S-au retras foarte mulți copii și cu siguranță și din gimnastică. Noi am urmărit aceste campionate europene din Turcia, dar nu am văzut cremă. Noi ne dorim să vedem ce se întâmplă la nivel mondial. Unde stăm ca și nație.

Pandemia ne-a adus în pragul disperării pe noi”

Petruța Marcu: Foarte multe echipe s-au retras. Nu se știe dacă multe gimnaste mai practică acest sport. Avem situații și la noi în România. Pandemia ne-a adus în pragul disperării pe noi.

Rep.: Pe voi ce vă determină să mergeți mai departe și să nu renunțați la drumul acesta?

Mara Ceplinschi: Îmi doresc, dacă tot am început de mică acest sport și nu am putut să-mi trăiesc copilăria cum au trăit-o alți copii, să ajung pe cea mai înaltă treaptă, la cel mai important concurs din viața mea. Îmi place acest sport și îl fac cu plăcere. Dacă faci sportul cu plăcere reușești să faci tot ce-ți propui. De mică mi-a plăcut sportul acesta. Îmi doresc foarte mult să reușesc să iau cele mai importante medalii pentru mine la cele mai importante concursuri.

Andreea Preda: Și eu îmi doresc să ajung la Olimpiadă, să am rezultate foarte bune și să-mi îndeplinesc visul. De mică îmi doresc foarte mult și fac totul cu plăcere.

Rep.: Ce-i îndemnați pe cei care vor să-și îndrepte atenția spre Gimnastica din România?

Mara Ceplinschi: Eu vreau să le zic că este mult de lucru. Dacă începi acest sport trebuie să fii conștiincioasă și să știi că odată ce te-ai angajat la acest sport trebuie să fii foarte atentă la antrenamente. Dacă nu ești atentă te poți accidenta și este cel mai neplăcut lucru care ți se poate întâmpla. Dacă faci sportul cu plăcere și îți place o să reușești să ajungi unde își dorești și este un sport foarte frumos. Necesită foarte multă muncă, ambiție și curaj. Sunt cele mai importante lucruri din acest sport.

Andreea Preda: Da! Așa este.

Petruța Marcu: În primul rând sacrificiu.

Rep.: Vă rog să transmiteți un mesaj pentru toți cei care ne citesc și ne privesc.

Andreea Preda: Vă mulțumim că ne apreciați.

Mara Ceplinschi: Vă mulțumim că ați fost alături de noi, la Campionatele Europene, de acasă și că ne-ați privit cu plăcere și cu emoții în suflet, exact cum am trăit și noi acest concurs. Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru noi și că ne susțineți în continuare.

Carmen Traicu: Înainte de toate eu îmi doresc ca toate gimnastele, cel puțin cele două prezente astăzi alături de noi, să aibă parte de multă sănătate și mai multă încredere. Este necesar să aibă mai multă încredere în ele. Vor putea să dărâme orice obstacol. Sunt conștientă de treaba asta și cu siguranță vor fi foarte sus. Doresc în continuare sărbători fericite tuturor constănțenilor și nu numai. Îmi doresc un an 2021 mult mai bun.

Petruța Marcu: Îi doresc Andreei sănătate, pentru că dacă are sănătate atunci poate să-și împlinească visul pe care văd că și-l dorește la Olimpiadă. Îmi doresc ca toată lumea să fie alături de noi, sportivii, pentru că sunt alături de noi numai când aducem rezultate. Ne dorim un an cât mai bun.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.