INTERVIU cu prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, despre carantinare, situaţia din spitale şi despre şcolile fără autorizaţie de securitate la incendiu

1
474

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a fost invitatul Focus Press în cadrul unui interviu pentru a aduce clarificări în ceea ce privește termenul de carantinare și ceea ce înseamnă depășirea pragului de 6 infectări la mia de locuitori la nivelul unei unități administrativ teritoriale.

Însă, înainte de a discuta aceste subiecte, prefectul a vorbit despre punctele atinse în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, în cursul zilei de miercuri, 24 martie a.c., şi anume analiza situației actuale privind clădirile în care funcționează unități de învățământ fără să dețină autorizație de securitate la incendiu.

Potrivit raportării, în urma inspecțiilor realizate, reprezentanții ISU „Dobrogea” Constanța au comunicat că un număr total de 96 de clădiri aparținând unităților de învățământ din județ nu dețin autorizația de securitate la incendiu. Defalcat, raportul arată că este vorba de 41 de grădinițe, 50 de școli și 5 licee.

Prefectul a vorbit despre acest subiect susținând că va monitoriza îndeaproape această problemă:

”La ședința Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat în sistem hibrid, adică o parte dintre participanți erau prezenți în sală, iar ceilalți, inclusiv reprezentanții a 40 de UAT-uri erau în sistemul online. Am invitat reprezentanți ai reprezentanți ai localităților constănțene tocmai pentru a avea o cunoștință a faptului că există aceste situații, nu că nu ar fi știut, dar pentru a auzi și opinia colegilor de la ISU Dobrogea vis-a-vis de acest fapt. Mingea este în terenul lor pentru a mă exprima mai plastic. Situația, până acum, nu a putut fi rezolvată din lipsa fondurilor UAT-urilor pentru a îndeplini toate solicitările pentru aceste autorizări. Vom continua să monitorizăm, având în vedere că bugetul a fost aprobat și fiecare știe pe ce resurse financiare se pot baza, astfel încât toate aceste unități de învățământ să îndeplinească și autorizarea scrisă a faptului că sunt sigure din acest punct de vedere”.

În cadrul aceleași ședințe a fost prezentat raportul ITM privind respectarea regulilor la locul de muncă, de către angajați și angajatori, fiind vorba despre un număr de 15 martie a.c., au fost realizate 3.055 de controale, dintre care 173 pe timp de noapte și un număr total de 99.557 de salariați au fost verificați. În urma acțiunilor, au fost sancționați 504 angajatori și au fost acordate 114 amenzi în valoare totală de 114.000 lei:

”Am solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, înainte ca municipiul Constanța să intre în carantină la finele anului trecut, să efectueze verificări în ceea ce privește modul în care angajatorul își protejează angajații prin aplicarea unor măsuri pe care le prevede legea, respectiv, pentru cei care utilizează mijlocul de transport în comun, să fie un orar decalat, astfel încât să se evite aglomerația la mijloacele de vârf și de asemenea, munca la domiciliu, telemunca, precum și modul în care se asigură materialele sanitare la locul de muncă și modul în care se respectă acestea. Ca punct de pornire au fost primii 100 de angajatori din județul Constanța. Această primă sută de angajatori totalizând peste 25 % din angajații, salariații din județ. Rezultatele le-ai menționat. În general angajatorii respectă aceste reguli, având compartimente de resurse umane distincte. Vom demara aceste acțiuni, am făcut o solicitare oficială și la nivelul instituțiilor județului Constanța, o astfel de acțiune s-a mai efectuat în luna ianuarie a anului curent”.

Un alt subiect abordat în cadrul interviului a fost cel legat de situația paturilor bolnavilor de COVID din spitalele din județul Constanța, iar prefectul spună că, gradul de ocupare a crescut în ultimele săptămâni de la 30% la 70% însă situația este sub control, iar rata de infectare crește într-un ritm lent, față de perioada anului trecut când municipiul Constanța și alte localități constănțene au fost carantinate:

”Procentul la sfârșitul lunii februarie era undeva sub 30%, numărul pacienților a crescut treptat odată cu creșterea ratei de incidență, într-o săptămână, undeva sub 70%. Este mult, dar comparativ cu perioada în care municipiul a fost carantinat, când ajunsesem la 120%, în unele unități medicale chiar 140% în momentul de față situația este sub control.  Persoanele care sunt internate, în acest moment au nevoie de oxigen la terapie, de aceea este necesar să respectăm regulile împotriva COVID, care sunt atât de simple. La ATI situația este într-o permanentă dinamică, paturile sunt ocupate aproape în proporție de 100%, dar personalul medicale are în momentul de față echipamente tehnice și aptitudinile necesare pentru a decide când cine trebuie să ajungă la ATI, și când nu trebuie să ajungă la ATI. În perioada următoare se vor operaționaliza la Spitalul Județean alte nouă paturi la ATI și totodată, undeva la patru paturi ATI la Spitalul Municipal Medgidia”.

Prefectul Silviu Coșa a clarificat și noțiunea de carantinare atunci când incidența este peste 6 la mia de locuitori:

”La incidența 6 la mia de locuitori, municipiul Constanța nu intră neapărat în carantină, iar asta pentru că se iau în calcul alți factori care iau în calcul, unitățile spitalicești, gradul de ocupare al bolnavilor în spitale, farmaciile existente pe raza unității administrativ teritoriale, dar și gradul de disciplină al populației, precum și de sancțiunile aplicate de forțele de ordine în contextul pandemic, doar atunci se poate decide instituirea măsurii de carantină. Creșterea ratei de incidență este mult mai lentă, asta ne îndeamnă să credem că cetățenii constanței au tras concluziile necesare și o mai mare parte din ei respectă regulile, astfel vom putea evita această carantinare. Sperăm să evităm această stare de carantinare. Chiar și 15- 20 de minute dacă stăm fără mască la o cafea cu prietenii sau colegii riscăm să ne infectăm”.

Acesta a mai vorbit și despre campania de vaccinare care de desfășoară foarte bine, la nivelul județului Constanța:

”Campania de vaccinare decurge foarte bine, acum ceva timp ocupam locul trei național, din punct de vedere al modalității în care se desfășoară această campanie. Începând de marți, 23 martie a.c., la Pavilionul Expozitional am mai primit un număr de alte 20 de fluxuri, pe lângă cele 14 existente, astfel un flux reprezentând un număr de 60 de vaccinări pe zi. La nivelul municipiului Constanța, se vaccinează zilnic aproximativ 3.000 de persoane”.

Vă invităm să urmăriți materialul video:

Loredana MIHAI

1 COMENTARIU

  1. Așa cum ne-am obișnuit statul nu respectă legile dar ferească Cel de sus că un simplu cetățean sa facă la fel ca autoritățile. O mândrie că suntem romani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.