„Șmecherii“ vor putea să construiască liniștiți pe persoană fizică, numele lor nu vor mai fi publicate

1
3568

Din această săptămână, toate numele persoanelor fizice care solicită documentații de urbanism sunt anonimizate de Primăria Constanța. Ca să protejeze datele cu caracter personal. Pentru cât timp, vom vedea. Mai ales că aceasta nu ar fi o decizie a primarului, susțin apărătorii, ci a unui funcționar din cadrul Direcției de Urbanism.

Așa cum menționam în articolul precedent, motivând că nu vrea să încalce Legea privind protecţia datelor cu caracter personal, Primăria Constanţa a decis să scoată de pe site numele beneficiarilor care solicită certificate de urbanism sau autorizaţii de construire. Mai întâi le-a scos pe toate, apoi a revenit asupra deciziei și acum sunt anonimizate doar numele persoanelor fizice.

În acest fel, va fi mai greu să aflăm cine mai construiește în orașul de la malul mării, când proiectul imobiliar aparține unei persoane fizice. Pe cine vom da vina pentru viitoarele imobile „imorale“ ce vor mai apărea, cu siguranță, în Constanța?

Noroc că unii au nevoie să modifice Planul Urbanistic General pentru a ridica imobilul pe care îl vor și atunci trebuie să obțină majoritatea voturilor consilierilor locali. Însă ne putem aștepta la orice, odată ce s-a pornit pe această cale: ca și în ședințele Consiliului Local să nu se mai rostească numele persoanei fizice care solicită aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal sau de Detaliu, mai ales că întâlnirile sunt publice și nu care cumva să se încalce Regulamentul GDPR.

Și noroc că nu sunt anonimizate și adresele terenurilor pe care se vor construi noile imobile. Așa putem merge la fața locului și afla mai multe informații. Deși poate nici pe panourile pe care investitorii sunt obligați să le afișeze nu își vor mai trece numele, iar Primăria nu îi va mai obliga. Tot pentru protejarea datelor cu caracter personal.

Sau noroc că alte instituții publice locale încă prezintă și numele investitorilor, mai ales când proiectele lor sunt în dezbatere publică. Vom vedea pentru cât timp. Sau poate acestea vor înțelege că această lege prevede clar că primează interesul public. Administrația locală nu înțelege!

Poate vor citi cu atenție consilierii locali Legea privind protecţia datelor cu caracter personal, mai ales cei de la U.S.R.-P.L.U.S., care vorbesc și cer tot timpul transparență, și vor înțelege. Deocamdată, viceprimarul Florin Cocargeanu nu a răspuns apelurilor nostru, pentru a afla cum comentează decizia administrației locale.

Sau poate se va găsi o altă asociație, asemenea Constanței Altfel, care să cheme în instanță Primăria Constanța pentru lipsa de transparență.

Rămâne de văzut! Speranța moare ultima!

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.