Primăria calcă, iar, în străchini: acum se ascunde după Regulamentul GDPR

0
3319

Primăria Constanţa a decis să scoată de pe site numele beneficiarilor care solicită certificate de urbanism sau autorizaţii de construire. Administraţia locală ar fi considerat că doar aşa nu ar încălca Legea privind protecţia datelor cu caracter personal, deşi aceasta prevede clar că primează interesul public.

Miercuri, 24 martie a.c., Primăria Municipiului Constanţa a decis că publicarea numelor beneficiarilor care primesc certificate de urbanism sau autorizaţii de construire pe site-ul său ar încălca Legea privind protecţia datelor cu caracter personal. Aşa că a şters toate numele celor care au primit până acum astfel de documente de urbanism. Toţi, absolut toţi, inclusiv numele persoanelor juridice. Ce legătură are această lege cu persoanele juridice, nu înţelegem. Legea a fost emisă pentru protejarea persoanelor fizice, nu a firmelor.

Culmea, Primăria a şters şi toate numele beneficiarilor de documente de urbanism din 2007 până acum, deşi Legea privind protecţia datelor cu caracter personal a fost emisă la sfârşitul anului 2018. Nu-i nimic, administraţia locală o aplică şi retroactiv!

Cel mai important lucru este, însă, că această lege nu se aplică atunci când se încalcă interesul public. Şi cu siguranţă documentele de urbanism emise de Municipalitate sunt de interes public, nu? Mai ales la Constanţa, unde avem o istorie atât de tumultoasă când vorbim de proiecte imobiliare. Şi avem atâtea promisiuni din partea reprezentanţilor partidelor aflate la putere: P.N.L. şi U.S.R.-P.L.U.S., care ne vorbesc mereu de transparenţă!

Ambii viceprimari ai Constanţei, din partea celor două partide, susţin că nu ştiu nimic, nefiind miercuri în Primărie.

Se pare, însă, că această problemă va fi rezolvată, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Constanţa, Alin Vintilă, declarându-ne, într-un sfârşit, că acest bucluc a apărut din cauza unui exces de zel al unui angajat al administraţiei locale. Acesta ar fi trebuit să ascundă doar numele unui beneficiar, care ar fi transmis o reclamaţie Primăriei, nu toate numele.

Rămâne de văzut dacă, într-adevăr, se vor reafişa şi când numele beneficiarilor de documentaţii de urbanism pe site-ul Primăriei Constanţa, indiferent că e vorba de firme sau de persoane fizice, sau administraţia locală va continua să susţină că altfel se încalcă Legea privind protecţia datelor cu caracter personal. Asta deși orice Agenţie pentru Protecţia Mediului publică aceste date, inclusiv adresele beneficiarilor, pentru a putea fi contactaţi de public, în caz de reclamaţii, iar de la orice Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară poţi afla astfel de informaţii, pentru o sumă modică. Aceste instituții ale statului încalcă legea, numai Primăria Constanţa nu?! Iar toate celelalte Primării din țară care publică numele beneficiarilor, de asemenea?

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.