Interviu cu preotul Eugen Tănăsescu, despre Revelion, copiii care se nasc în noaptea dintre ani, Sf. Vasile şi pregătirile pentru Bobotează: “Să avem credinţă, nădejde şi dragoste”

0
1255
Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului
Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

A naşte un bebeluş de Anul Nou poate semnifica o mulţime de lucruri, iar Focus Press îţi prezentă doar o parte dintre acestea. Noul An reprezintă un nou început, iar nimic nu poate ilustra acest fapt mai bine decâ naşterea unei noi vieţi. De la Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, am aflat în cadrul unui interviu Focus Press, faptul că aceşti copii care vin pe lume în noaptea dintre ani sunt binecuvântaţi cu un mare dar spiritual.

Cât despre Revelion, preotul spune că este bine să fim împreună unii cu alţii mai ales în rugăciune. Preotul ne îndeamnă să păşim cu dragoste şi nădejde în noul an și să avem credinţă.

Despre Sf. Vasile, preotul Tănăsescu susţine că acesta ne-a lăsat o moștenire impresionantă: o operă teologică profundă, primele așezăminte sociale și caritabile, primele spitale fundamentate pe filantropie și, mai ales, este autorul unei Liturghii, cea mai importantă slujbă a Bisericii, care îi și poartă numele: Liturghia Sf. Vasile cel Mare. Ea se oficiază de 10 ori pe an, în momente importante: primele 5 duminici din Postul Mare, în Joia și Sâmbăta Mare dinaintea Învierii, în ajunul Nașterii și Botezului Domnului și în ziua cinstirii sale.

De la preot am mai aflat şi faptul că termenul de Bobotează vine de la cuvântul “botez”. Este denumirea mai populară a Praznicului Botezului Domnului în Iordan. La Arhiepiscopia Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie va oferi și în 2021 credincioșilor agheasma mare în PET-uri.

Sărbătorile acestea sunt un motiv de bucurie în plus pentru toţi dobrogeni, chiar dacă sunt de alte religii, etnii şi confesiuni, să ne gândim că nădejdea, credință şi dragostea se regăsesc în toate culturile, în toate religiile lumii, pentru a trăi bine împreună.

Rep.: Ce ne puteți spune despre copiii care se nasc în noaptea de Anul Nou?

Preotul Eugen Tănăsescu: Sunt binecuvântați cu un mare dar spiritual: ziua lor de naștere este un moment deosebit. Prin urmare, toată viața, și mai ales momentul aniversar al zilei de naștere, le sunt marcate de această bucurie, care îi cheamă și la o trăire pe măsură. Așa cum numele ne dă identitate și exprimă ceva, așa și momentul nașterii ne dă o anumită chemare spirituală, de a împodobi momentul de sărbătoare cu faptele vieții noastre. Căci, în esență, viața ne cheamă la rodirea unor fapte bune.

Rep.: Cum ne îndemnaţi să petrecem în noaptea de Revelion?

Preotul Eugen Tănăsescu: Termenul de Revelion este franţuzesc la origine şi are în reminiscenţa lui faptul că la momente deosebite oamenii obişnuiesc să fie împreună în jurul unei mese ca la o agapă. Este bine ca în noaptea dintre ani să fim unii împreună cu alţii, mă refer la cei dragi nouă, mai ales în rugăciune. De aceea Biserica a şi pus la punct rânduiala slujbei la noaptea dintre ani, pentru că este vorba despre anii civili. Intrăm în 2021 de la Hristos. Cine este mai atent o să se întrebe de ce avem 2020 de ani. De unde avem 2020? De la Naşterea lui Hristos. Un sfânt de pe meleagurile noastre, Dionisie Cel Smerit, care a ajuns la Roma în secolul VI, a pus la punct cronologia creştină. Înainte anii se numărau în calendarul de la întemeierea Romei. A zis că nu este normal să numărăm de la ceva lumesc, ci de la cel ce ne-a adus mântuirea, de la Domnul nostru Iisus Hristos. Şi atunci s-a stabilit cronologia creştină pe care treptat-treptat popoarele au adoptat-o. Deşi pare că suntem într-un an civil, de fapt suntem untr-un an creştin şi se cuvine să intrăm în această noapte dintre ani în rugăciune. Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat cele bune. Să le primim şi pe cele rele ca din mâna lui Dumnezeu, pentru că aşa zice în Scriptură. Să învăţăm experienţa necesară din cele rele, să nu se mai repete şi să păşim cu dragoste şi nădejde în noul an. Nădejdea este pusă şi în slujbele bisericeşti şi dragostea este comandament creştin. Trebuie să avem credinţă, nădejde şi dragoste.

Rep.: De ce este importantă slujba de Sf. Vasile?

Preotul Eugen Tănăsescu: Sf. Vasile este o personalitate puternică a Bisericii, de aici și supranumele “cel Mare”. Ne-a lăsat o moștenire impresionantă: o operă teologică profundă, primele așezăminte sociale și caritabile, primele spitale fundamentate pe filantropie și, mai ales, este autorul unei Liturghii, cea mai importantă slujbă a Bisericii, care îi și poartă numele: Liturghia Sf. Vasile cel Mare. Ea se oficiază de 10 ori pe an, în momente importante: primele 5 duminici din Postul Mare, în Joia și Sâmbăta Mare dinaintea Învierii, în ajunul Nașterii și Botezului Domnului și în ziua cinstirii sale.

Rep.: Care este etimologia cuvântului “Bobotează” și în ce stadiu sunt pregătirile la Constanţa?

Preotul Eugen Tănăsescu: Vine de la cuvântul “botez”, prin repetarea primei silabe “bo”. Este denumirea mai populară a Praznicului Botezului Domnului în Iordan. La Arhiepiscopia Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie va oferi și anul acesta credincioșilor agheasma mare în PET-uri, așa cum a devenit deja o tradiție. Deocamdată aceste sticluțe sunt în pregătire, este o întreagă jertfă ce trebuie făcută de noi, comunitatea, pentru comunitate: procurare sticluțe, etichetare și umplere.

Rep.: Care-i scopul principal al consumului de aghiazmă și anafurei, care se ia pe nemâncate dimineaţa?

Preotul Eugen Tănăsescu: Menținerea unei stări duhovnicești de trezvie și rugăciune. Practic, credinciosul apelează la materie binecuvântată și sfințită, pentru a fi în comuniune cu Dumnezeu și a dobândi în viața duhovnicească harul Sfântului Duh.

Rep.: Vă rog să transmiteţi un mesaj pentru cănstănţeni.

Preotul Eugen Tănăsescu: Mesajul pentru constănţeni este să nu uite unde sunt, adică pe pământul apostolic al Dobrogei. Chiar un sfânt dobrogean ne-a stat în cronologia creştină. Sărbătorile acestea sunt un motiv de bucurie în plus pentru toţi dobrogeni, chiar dacă sunt de alte religii, etnii şi confesiuni, să ne gândim că nădejdea, credință şi dragostea se regăsesc în toate culturile, în toate religiile lumii, pentru a trăi bine împreună. Să ne bucurăm unii de alţii cu dragoste. Aşa zice la Scriptură: Datori suntem unii altora cu dragoste. Datori suntem să împlinim dragostea. Cine seamănă dragostea va găsi dragoste. La mulţi şi binecuvântaţi ani tuturor!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.