Interviu cu prim procurorul Gill Julien Grigore Iacobici: “Dintr-un total de 24 de procurori, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța funcționează doar cu 14, însă munca lor a fost de 10 ori mai consistentă în 2020, față de 2019”

0
306

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța funcționează sub capacitatea normală, iar volumul de muncă al procurorilor s-a dublat de circa un an. Șeful acestei unități de parchet, prim procurolul Gill Julien Grigore Iacobici, invitat în studioul Focus Press, a avut amabilitatea să ne răspundă unor întrebări, în cadrul unui interviu. El ne-a declarat că, deși se confruntă cu un deficit mare de personal, se mândrește cu colegii săi care reușesc să facă față tuturor provocărilor.

Reporter: Ați activat ca procuror DIICOT până în urmă cu câțiva ani, inclusiv ca procuror de ședință. Cum v-ați decis să schimbați macazul către la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța?

Procuror: Am funcționat la DIICOT Constanța timp de 10 ani, încă de la înființare, din 2004, iar la un moment dat am simțit nevoia să mă reinventez, să mă resetez, ca să zic așa. Am luat o hotărâre pozitivă, întrucât după ce am parcurs mai multe structuri ale Ministerului Public în funcții de execuție, am simțit că este momentul să fac un pas înainte către o funcție de conducere. Am activat mai întâi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, asta fiind și o mare onoare pentru că este primul parchet unde am activat ca procuror încă din anul 1998 și cred că orice procuror își dorește să ajungă să-și asume responsabilitatea să conducă unitatea unde și-a început activitatea profesională. Din anul 2016 activez la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța în funcția de prim procuror.

Reporter: Ce vă place cel mai mult la această profesie, la această ramură a dreptului? V-ați dorit dintotdeauna să deveniți procuror?

Procuror: Apreciez că, dintre toate profesiile juridice, funcția de procuror este cea mai dinamică dintre acestea. De exemplu, dacă notarul aplică, cu precădere, instituții ale dreptului civil, dacă judecătorii se specializează fie în materia dreptului civil, fie în materia dreptului contencios, fie în materia dreptului penal sau comercial, ei bine procurorii sunt nevoiți să cunoască toate materiile, pentru că, de exemplu, în momentul în care instrumentează un dosar economic, trebuie să înveți și să știi și drept fiscal, într-un dosar care vizează infracțiunea de omor te provoacă să cunoști și alte ramuri ale dreptului cum ar fi criminalistica. Deci, în fiecare materie a obiectului cauzei pe care o intrumentăm, avem provocarea de a fi la curent și de a cunoaște dispozițiile legale din acea materie. Tocmai această dinamică de a fi la curent în permanență cu toate modificările din toate domeniile a cosntituit o provocare. Vreau să adaug că, începând din 2014, când s-a înființat instituția acordului de recunoaștere a vinovăției, procurorul joacă și rolul de judecător, pentru că el întocmește, practic, o hotărâre judecătorească, care este supusă, apoi, instanței de control pentru a fi confirmată.

Reporter: Dar înainte de a fi procuror, ați flirtat și cu alte profesii sau meserii?

Procuror: Nu. Eu am urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Ovidius, apoi în baza examenului național de la București, am intrat în Ministerul Public și am devenit procuror stagiar. EU m-am gândit să fiu procuror în anul 4 de facultate, când am făcut practică la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, ocazie cu care am știut din prima zi, văzând ce se întâmplă efectiv, care este munca procurorului, am știut că îmi doresc să fiu procuror.

Reporter: Nu v-ați gândit niciodată să deveniți judecător, la un moment dat, precum alți colegi de-ai dumneavoastră?

Procuror: Să spun sincer, nu m-am gândit niciodată. Nu știu dacă mi-ar plăcea să fiu judecător. Îmi place să fiu procuror. Practica este cea care te definește, până la urmă și îți valorifică vocația.

Reporter: Care a fost cel mai complex, cel mai interesant caz pe care l-ați investigat până în prezent, de când sunteți procuror?

Procuror:  Așa cum spuneam, am activat pe funcția de execuție ca procuror până în 2014 și au fost mai multe cazuri. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, îmi aduc aminte, a fost primul caz de braconaj piscicol, în care mai mulți inculpați turci au fost anchetați și trimiși în judecată de către mine, un număr de 36 de inculpați, la DIICOT am avut un dosar la care am muncit, împreună cu echipa de polițiști, timp de doi ani, dar ulterior, în 2010, această anchetă s-a finalizat cu arestarea preventivă a 81 de inculpați în 6 țări europene, în acel dosar am cooperat internațional, în materia traficului internațional de droguri, cu Italia, cu Franța, Olanda, Germania și Cehia.. Așadar, o muncă încununată de succes. Inculpații din acel dosar sunt și acum, în momentul de față, în detenție, de la finalul anului 2010. Un alt dosar a fost acel trafic internațional de droguri care s-a soldat cu descoperirea a celei mai importante cantități de droguri  din ultimii 10 ani din Europa, însemnând o tonă și 200 de kilograme de cocaină din 2009 și s-a finalizat cu trimiterea în judecată a 3 inculpați, toți condamnați la pedepse de circa 18 ani de detenție. Nu în ultimul rând îmi amintesc de un dosar în care am început investigația în ianuarie 2007, în legătură cu existența unui grup infracțional organizat care îi deposeda pe oameni de locuințe, profitând de vulnerabilitatea acestora. Erau oameni cu vârste înaintate, unii nu aveau soți. Am finalizat ancheta undeva în 2009 și s-a judecat definitiv după 2014,  dar am avut satisfacția că toți inculpații aceia care au deposedat circa 100 de persoane de imobile, au suferit condamnări între 18 și 20 de ani. Îmi aduc aminte că un inculpat a ajutat ancheta, a furnizat informații și a luat doar 12 ani de închisoare. Sunt mai multe dosare, nu pot spune că este un singur dosar anume. În orice caz, îmi dau satisfacție dosarele în care vedem că adevărul judiciar concordă întrutotul cu adevărul factual.

Reporter: Ce gen de anchete preferați?

Procuror:  Acum, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, la această unitate eu verific legalitatea și temeinicia actelor întocmite de colegii mei și întâlnim infracțiuni economice, de evaziune fiscală, spălarea banilor, infracțiuni de omor etc. Fiecare dosar are particularitățile lui, nu aș putea spune că prefer un anumit tip de cauză. Fac munca de procuror din pasiune și în acest context nu am o anumită preferință.

Reporter: Cum a fost anul trecut, per ansamblu? A fost mai greu, mai încărcat față de alți ani, din punctul d-voastră de vedere?

Procuror:  Vreau să spun că începutul anului 2020 ne-a provocat o dublă intersecție în activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, și anume, în luna ianuarie 2020, patru colegi s-au pensionat și în felul acesta locurile lor au devenit vacante, nefiind ocupate nici până în acest moment, mai erau și alte posturi vacante, în felul acesta noi activăm acum cu 40%  din funcții vacante, de un an de zile, o situație oarecum nemaiîntâlnită la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. O a doua provocare cu care ne-am confruntat a fost această perioadă de pandemie, mai ales în primele șase luni, când nimeni nu prea a știut ce e de făcut. Cele două provocări au dat naștere și unei oportunități: am descoperit comunicarea online. Am descoperit că putem comunica și între noi, și cu poliția judiciară, pe telefon, pe email, pe aceste aplicații sau pe fax. Am descoperit și ne-am adaptat noilor situații ivite generate de acest virus SARS-COV-2. Ca și concluzie, vreau să vă spun că activitatea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța a fost de zece ori mai consistentă decât în anul 2019, în sensul în care volumul nostru de activitate a crescut cu 10%. Râmânând mai mult în birouri, colegii s-au concentrat în plus pentru soluționarea dosarelor, iar pe această cale vreau să le mulțumesc încă o dată tuturor colegilor, pentru că este vorba despre muncă de echipă, nu este meritul vreunui procuror. Eficiența activității parchetului este rezxultatul muncii de echipă. Într-un anume fel, acest lucru definește și diferențiază activitatea procurorului de cea a judecătorului. Procurorii lucrează în echipă, se consultă. Ei sunt la fel de independenți, ca și judecătorii, toți colegii știu asta. Independența magistratului o dă legalitatea și temeinicia activității sale. În momentul în care un procuror emite acte nelegale sau netemeinice, el își pierde independența.

Reporter: Câți procurori aveți în subordine și câte dosare îi revin fiecăruia pentru soluționare?

Procuror:  Este o întrebare foarte firească, vreau să spun că pe o schemă de 24 de procurori, noi activăm în acest moment cu 15 procurori, avem chiar și o colegă care este în concediu prenatal, apoi va fi postnatal, în fapt suntem 14 din 24, volumul de activitate este dublu față de media națională a activității procurorilor de la parchetele județene de la celelalte 41 de județe și municipiul Bucurști. Așadar, la Constanța, un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța soluționează un număr de circa 180 de dosare pe an, un număr destul de important de dosare, și vreau să le mulțumesc încă o dată colegilor și pentru calitatea actelor pe care le întocmesc, întrucât și în anul 2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța nu a primit nici o restituire de la judecător, nu a avut achitați printre inculpații arestați și este într-o continuă diminuare a achitărilor. În anul 2020 s-au înregistrat 11 inculpați achitați, cu precizarea că, într-o primă instanță, aceștia au fost condamnați, iar achitările, în cea mai mare măsură, s-au întemeiat pe o diferență de apreciere a valorii probatorii a procurorului, pe deoparte, a judecătorului de la fond, și a judecătorilor din apel.

Reporter:Veți solicita o suplimentare de personal?

Procuror:  E prea dificil să solicităm o suplimentare de personal, dacă noi nu reușim să ocupăm schema actuală de procurori și, din păcate, nu se întrezărește, în următoarea perioadă, chiar în următorii ani, datorită modificărilor legislative nu se întrezărește posibilitatea completării acestor posturi vacante, decât dacă ar veni colegi din țară. Însă, cum vă spuneam, volumul de muncă din această unitate face din Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța un parchet neatractiv. Cine vine la Constanța trebuie să-și asume să muncească mai mult decât alți colegi, cu tot respectul față de alți colegi din unele județe unde volumul de muncă este mai mic.

Reporter: Ați simțit vreodată că se pune presiune pe dumneavoastră, în legătură cu soluționarea vreunei cauze?

Procuror:  Vreau să vă spun că această posibilitate este una pur speculativă.De când sunt procuror, eu personal, și colegii mei, nu am auzit să fi existat vreo presiune sau o sugestionare în sensul soluționării vreunui dosar. Garanțiile procesuale existente, mai ales începând din 2004, conferă fiecărui procuror independența legală și faptuală pe care și-o dorește. Procurorul nu poate fi supus, nici teoretic, nici practic, vreunei presiuni. Nici măcar nu am auzit ca vreun om politic sau pe cale ierarhică să ni se sugereze o anumită soluție. Există o independență funcțională. Noi ne consultăm, dar în final, responsabilitatea revine procurorului care are dosarul.

Reporter: Cum comentați decizia privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție?

Procuror: Am să emit o opinie personală. Am fost și chestionați de către colegii procurori din CSM, sunt argumente și pro, și contra. Cert este un singur lucru: din raportul activității acestei secții rezultă că un număr de șapte procurori au în lucru mii de dosare. Stau și mă gândesc, față de numărul dosarelor soluționate, când anume le va veni rândul să soluționeze celorlalte dosare. Există o problemă reală asupra faptului că volumul este copleșitor pentru procurori, în aceasstă conjunctură. Dacă ne referim la ideea de a desființa sau de a schimba, într-un fel, competența de intrumentare, tot ca o părere personală, nu aș îmbrățișa revenirea competenței colegilor de la DNA. Este un control reciproc al instituțiilor statului, este și un pericol în mintea justițiarului. Facem un exercițiu de imaginație: să spunem că un procuror de la DNA, cum din păcate s-a și întâmplat, este implicat într-o faptă de corupție. Pe vechea reglementare, acesta ar fi cercetat de către colegii lui din DNA. Ori, în mintea justițiarului, un om care vrea să reclame o asemenea faptă, este o ușoară neîncredere, cum colegul lui trebuie să-l cerceteze pe colegul lui. Ca o părere personală, dacă s-ar ajunge la o modificare, aș îmbrățișa mai degrabă înființarea unei secții în cadrul Parchetului General, iar în felul acesta ar exista și un control. Cred că lucrurile ar putea să se desfășoare destul de eficient și obiectiv și dacă s-ar reveni la vechea reglementare. Însă cred că, pentru imaginea justiției, cred că relcamațiile făcute, să spunem împotriva procurorilor DNA, să fie cercetați de alți procurori, nu tot de procurorii DNA.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.