Regulamentul parcărilor: 360 de lei în avans, pentru un loc de parcare din Zona 2 pe care, dacă avem ghinion, nu îl vom ocupa niciodată!

0
3423

Dacă vrem să plătim pentru a putea ocupa un loc de parcare atunci când mergem la muncă sau avem ceva de rezolvat în Zona 2, ca să scăpăm cel mai ieftin, achităm o taxă de 360 de lei. Problema este că s-ar putea să-i plătim, chiar și în avans, și să nu putem beneficia de acest serviciu, așa că rămânem cu buza umflată și Primăria cu banii. Iată de ce!

Conform noului Regulament al parcărilor propus de administrația locală, ce va fi votat vineri, 26 februarie a.c., de către Consiliul Local Constanța, dacă vrem să ocupăm un loc de parcare în Zona 2, ca să scăpăm cel mai ieftin și fără prea multe bătăi de cap, achităm anticipat 360 de lei.

Care este Zona 2, nu știm clar, dar probabil tot ce este dincolo de centrul orașului și în afara parcărilor din fața blocurilor, pentru că acest proiect de regulament s-a tot schimbat. Acum nu se mai specifică clar care sunt străzile incluse în zona 2, ci doar faptul că este vorba de spațiile de parcare situate pe trama stradală a municipiului Constanța ce respectă prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice și NP 24/97 – normativ pentru proiectarea și execuția parcajelor pentru autoturisme, cu excepția spațiilor de parcare cuprinse în Zona 1 (adică parcările adiacente spațiilor publice din diverse zone de interes public, comercial și turistic) și parcările de reședință (cele amenajate la mai puțin de 30m de blocuri). Reprezentații Primăriei au motivat scoaterea listei străzilor incluse în Zona 2 din regulament prin faptul că în acest fel nu va mai fi nevoie să „deranjeze“ tot timpul consilierii locali ca să voteze noi modificări ale acestui regulament atunci când mai introduc o stradă în Zona 2. De fapt, nu vor să depindă de aceștia, credem noi, de votul lor atunci când vor să tot includă parcări publice în această zonă, ca să poată încasa taxa. Așa consilierii locali nu vor putea stopeze ceva atunci când se întâmplă un abuz sau o nedreptate în privința parcărilor, decât foarte greu.

Revenind, ca să ocupăm un loc de parcare în Zona 2 atunci când mergem la muncă sau avem altceva de rezolvat, trebuie să plătim o taxă, cea mai ieftină fiind de 360 de lei, dacă achităm în avans, pentru un an. Așa cum își și doresc reprezentanții Primăriei, după cum am declarat, deoarece în acest fel au o predictibilitate a veniturilor. Și o siguranță a acestora, desigur.

Problema este că poți să achiți această sumă, dar atunci când ai nevoie să parchezi în această zonă, din varii motive, să nu poți. Deoarece nu găsești niciun loc de parcare liber! Și dacă ești ghinionist, să pățești acest lucru tot anul. De ce? Pentru că în Constanța sunt înregistrate 120.000 de mașini și nu există decât 1.730 de locuri de parcare în total. Toate, toate. Dacă vreți, adăugăm 2.567 de locuri de parcare în stațiunea Mamaia, căci și aceasta tot în Zona 2 este inclusă.

Așa că degeaba tot susține Horia Constantinescu, directorul executiv al Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța, că pentru Zona 2 vom plăti doar 1 leu pe zi, de vreme ce există posibilitatea să îl plătești degeaba, cine știe câte zile dintr-un an. Este clar că riscul de a plăti fără să beneficiem de serviciu este foarte, foarte mare. Și asta își dorește și Primăria! Ca să adune cât mai mulți bani la bugetul local. Nu ar fi frumos ca 100.000 de constănțeni să plătească 360 de lei pe an și să nu ocupe niciun loc de parcare?!

Că dacă nu plătesc în avans, plătesc 4 lei/oră + T.V.A. atunci când parchează în Zona 2, sau 25 de lei/zi, 150 de lei/săptămână și 250 de lei/lună.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.