Coordonatorul Pro România, consilier județean dar și membru fondator al Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu a fost invitatul Focus Press în cadrul unui interviu, pentru a discuta despre domeniul agriculturii și care este situația anul acesta, comparativ cu anii precedenţi. Totodată, acesta a vorbit și despre situația de pe litoralul românesc.
Un prim subiect a fost cel legat de proiectele de dezvoltare ale județului Constanța, iar Răzvan Filipescu a ținut să puncteze faptul că unele proiecte ale actualei conduceri seamănă foarte mult cu cele prezentate de echipa PRO România, în anul 2020, în campania electorală.
„Încă din anii 2019, 2020, ce a culminat cu alegerile locale, alături de echipa mea din PRO România am prezentat o serie de proiecte. Acele proiecte au fost viabile, ca dovadă că multe dintre aceste proiecte, sub o formă sau alta, au fost preluate ulterior la nivelul Consiliului Județean și chiar și la nivelul Consiliului Local. Este o bucurie pentru mine pentru că reușesc să îmi țin promisiunile făcute în campanie, să îmi aduc aportul la dezvoltarea județului Constanța, dar am și o oarecare supărare. Spun asta pentru că sunt proiecte pe care le-am prezentat, pe care am cerut să fie dezbătute la vremea aceea. Pot spune că nu există o comunicare atât de bună, pentru că sunt proiecte pe care le-am susținut și le-am înmânat Consiliului Județean și nu am fost chemaţi și noi, consilierii județeni PRO România, care am fost inițiatori, să discutăm despre acestea”
Legat de domeniul agriculturii, acesta a spus că situația este mai îmbucurătoare comparativ cu anul 2020, când zona Dobrogea a fost afectată în proporție de 90% de secetă.
„Am văzut știri alarmiste la nivel național, dar trebui să înțelegem faptul că în prezent sunt zone afectate de secetă, dar nu în aceeași proporţie ca în anul 2020. În anul 2020 județul Constanța a fost cel mai afectat, la nivel național, încât 90% din suprafață a fost afectată, astfel încât nu s-a recoltat nimic din culturile de primăvară. Anul acesta regimul pluvial ne-a ajutat, au fost mai multe ploi, însă există o scădere a producției de 20% în anumite zone. Sunt și zone calamitate în centrul județului Constanța, unde calamitățile ajung la 40- 50%, poate și mai mult, dar nu este o suprafață atât de mare ca în 2020. Am continuat demersurile pe care le-am inițiat încă din 2020, nu vorbesc în calitate de om politic, ci ca fermier și persoană implicată în conducerea Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea”, mai spune Răzvan Filipescu.
Totodată, consilierul județean spune că urmărește să atragă câți mai mulți bani pentru irigații în Dobrogea. În acest context, menționăm faptul că ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat Programul Național de Irigații care cuprinde măsuri pentru îmbunătățirea situației din agricultură. Şi anume reabilitarea infrastructurii de irigații, a celei de desecare și a infrastructurii de drenaj. Planul național de irigații prevede investiții de 1,5 miliarde de lei pentru peste două milioane de hectare, iar lucrările trebuie să fie finalizate până în 2027.
În ceea ce privește situația de pe litoralul românesc, în speță, turismul din județul Constanța, consilierul județean PRO România Răzvan Filipescu spună că ar trebui gândite proiecte prin care județul să atragă turiști pe tot parcursul anului, pentru că, în afară de litoral avem zone minunate de exploatat. Acesta pregătește un proiect care se referă la „Punctele gastronomice”, pentru că, aici întâlnim diversitate din acest punct de vedere, de care turiștii ar fi extrem de atrași. A mai spus că domeniul cultural trebuie exploatat, pentru ca turiștii să viziteze cetățile situate în diferite localități ale județului Constanța. Acesta s-a referit la circuitele turistice pe tot parcursul anului.
Interviul integral îl puteţi urmări în materialul VIDEO!
Loredana MIHAI