Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de una dintre firmele participante la licitația inițiată pentru atribuirea contractului de supervizare lucrări pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa II“.
La sfârșitul lunii martie a.c., Primăria Constanța a inițiat licitația pentru achiziționarea serviciului de supervizare a lucrărilor de reabilitare a rețelelor termice primare/ transport a energiei termice din municipiul Constanța – etapa II.
Achiziția publică vizează:
- serviciul de supervizare lucrări pentru contractul de execuție lucrări, inclusiv serviciul de proiectare (Proiectul pentru autorizația de construire, Proiectul tehnic, Detaliile de execuție, asistență tehnică) aferent obiectivului de investiții „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa II“,
- urmărirea desfăşurării activităților contractului de execuție lucrări, pentru respectarea legislației în domeniu.
Firma câștigătoare va urmări activitățile de proiectare și executare a lucrărilor de reabilitare a rețelelor termice primare pentru implementarea cu succes a proiectului ce va fi implementat cu fonduri europene. Reabilitarea va fi realizată prin folosire de tehnologii noi, care să conducă la creșterea eficienței energetice, în vederea livrării agentului termic la parametrii cantitativi și calitativi solicitați la consumatori, și cu un impact minim asupra mediului, prin reducerea cantității de poluanți.
Valoarea maximă a contractului este de 828.884,42, iar acesta va fi atribuit conform criteriului prețul cel mai scăzut.
La licitație, au depus oferte SC Uricani Construct SRL, Thallassa Cons SRL și asocierea de firme Venturo Investment SRL – Liv Engineering & Consulting Ltd. Co. Primăria a stabilit câștigătorul în data de 13 iulie a.c., dar Venturo Investment SRL a contestat rezultatul achiziției.
Aceasta a solicitat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor anularea adresei de comunicare a rezultatului procedurii şi a tuturor actelor subsecvente şi dependente de acestea, inclusiv a adresei de comunicare a rezultatului procedurii către societatea declarată câştigătoare, dar și a raportului procedurii, în ceea ce priveşte concluziile privind evaluarea ofertei sale şi a tuturor actelor subsecvente şi dependente de acestea. Venturo Investment SRL a cerut și obligarea administrației locale să reevalueze oferta sa, conform considerentelor deciziei ce se va pronunţa şi stabilirea rezultatului procedurii, conform prevederilor legale aplicabile în materia achiziţiilor publice.
Firma contestatoare reclamă că oferta sa a fost descalificată deși include serviciile a celor patru specialiști solicitați în Caietul de sarcini, iar valorile din oferta financiară sunt justificate, din examinarea documentelor rezultând neîndoielnic că datele financiare sunt precise și exacte, prețul ofertei fiind pe deplin demonstrat și argumentat, deci nu ar exista un preț neobișnuit de scăzut (unul din motivele pentru care Primăria a descalificat oferta sa).
Săptămâna trecută, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis contestaţia formulată de Venturo Investment SRL în contradictoriu cu Municipiul Constanța, considerând că Primăria a analizat superficial oferta firmei contestatoare și a luat decizii bazate pe propriile concluzii, nu în baza documentelor de atribuire a contractului. CNSC obligă administrația locală să reevalueze Propunerea financiară descalificată și să stabilească rezultatului procedurii în termen de 15 zile de la primirea deciziei sale, cu respectarea motivării CNSC, a documentației de atribuire și a dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice.
Decizia Consiliului este obligatorie, dar Primăria poate formula plângere împotriva ei.
Asocierea de firme Venturo Investment SRL – Liv Engineering & Consulting Ltd. Co a ofertat suma de 576.000 de lei, fără TVA.
Valentin ISPAS