INTERVIU cu Sabina Spătariu, președinte AEC: “Încă sunt probleme în ceea ce privește acordarea burselor elevilor constănțeni”

0
107

Elevii constănțeni au avut de suferit de pe urma pandemiei provocată de virusul Sars-Cov-2, ei fiind nevoiți să urmeze cursurile în sistem on-line, timp de aproape un an de zile.

Mulți dintre aceștia nu au putut participa la ore pentru că nu aveau dispozitivele necesare de pe care să se conecteze, fie că vorbim despre telefoane android, laptopuri sau desktop, iar asta pentru că provin din mediul rural.

Acestea sunt câteva dintre probleme cu care s-au confruntat elevii în acest an pandemic. Revenim la vechile doleanțe ale școlarilor și amintim două dintre acestea, care par să nu aibă rezolvare: bursele școlare și transportul gratuit.

Invitată într-un interviu Focus Press, Sabina Spătariu, președinte al Asociației Elevilor din Constanța (AEC), a vorbit despre faptul că, profitând de această criză pandemică, foarte multe unități administrativ teritoriale din județul Constanța nu acordă burse elevilor, deși acest drept al acestora a fost câștigat în instanță:

”În momentul de față noi suntem într-o vacanță prelungită, dar, legat de burse, a fost acel moment din decembrie, mă refer aici la municipiul Constanța, fiind vorba despre o tentativă de a se tăia bursele, ulterior s-a rezolvat și acest aspect. În județ situație pare a fi mai bună decât cea de anul trecut, doar că avem probleme, în sensul în care, deși am câștigat acele procese, sunt primării care nu vor să acorde dreptul elevilor, acea bursă, deci, nu au pus efectiv în aplicare legea. Aproape toate localitățile din județul Constanța, iar asta este foarte trist. La transport a rămas cumva în pauză pentru că noi, acum ceva timp, am fost două săptămâni cu proteste la București pentru că se pregătea o ordonanță de urgență care să taie nu doar gratuitatea studenților, ci și a elevilor, doar că noi atunci am făcut ceva vâlvă și am oprit această ordonanță. Ideea este că, în momentul de față, repet și aceasta este cea mai mare problemă, decât să nu existe legea, e mai grav să existe legea și să nu fie pusă în practică. Avem cadru legal care ne spune că toți elevii au acces gratuit la transport și nu se poate pune în aplicare. Vina este comună și mă refer aici la primării și minister, iar din păcate au de suferit elevii. Să spunem că în această perioadă elevii au învățat de acasă, dar ce se va întâmpla din septembrie când vom merge fizic la școală”.

Odată cu revenirea fizică în școli, cei peste 300 de membri ai Asociației Elevilor din Constanța (AEC) intenționează să meargă pe teren, în localitățile constănțene , pentru a discuta cu elevii și a le afla problemele, mai ales că, foarte mulți elevi, după cum punctam la începutul articolului, nu au fost prezenți la orele on-line, provenind din medii defavorizate, iar rata celor care renunță la școală a crescut semnificativ. Deși tabletele pentru elevi au ajuns, din perspectiva Sabinei Spătariu destul de târziu, elevii tot nu au putut parcurge materia școlară, iar orele remediale sunt binevenite.

Mai multe detalii despre problemele cu care s-au confruntat elevii pe eprioada pandemiei de coronavirus, vă invităm să urmăriți materialul video:

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.