INTERVIU cu Steluța Popescu, comisar șef al Gărzii de Mediu Constanța: „Județul Constanța stă extrem de prost la capitolul colectare selectivă”

0
303

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press, despre problema poluării din județul Constanța, dar și despre colectarea selectivă la nivel de unități administrativ teritoriale.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu a declarat în cadrul interviului faptul că, la ora actuală, cea mai mare problemă o reprezintă groapa de gunoi din localitatea Costinești, despre care Focus Press a adus în atenția cititorilor faptul că se intenționează a se organiza un referendum pentru închiderea gropii de gunoi, fiindcă cetățenii se plâng de mirosul extrem de neplăcut provenit de la deşeuri.

Legat de colectarea selectivă, Steluța Popescu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța a declarat că, județul Constanța stă extrem de prost ca procentaj, undeva la 16% comparativ cu media impusă de Uniunea Europeană:

”În anul 2020 am efectuat un control tematic la toate primăriile din județul nostru, la cele 70 de primării și vreau să vă spun că nu stăm bine deloc, multe dintre ele au fost sancționate, iar dacă mă refer strict la colectarea selectivă a deșeurilor, stăm foarte prost. La nivelul județului avem un procent foarte, foarte mic, în jur de maxim 5%, iar procentul de țară este în jur de 15-16% și acesta foarte mic, având în vedere faptul că procentul pentru anul 2020 stabilit de Uniunea Europeană este de 50%, iar până în 2025 trebuie să ajungem la un procent de 55%, pe țară, colectare selectivă.”

Aceasta a mai spus că primăriile de pe raza județului Constanța au fost sancționate:

”Sunt probleme în acest sens, primăriile au fost sancționate, am impus măsuri, vom verifica din nou stadiul și poate reușim ca acel procent să crească. Legea gestionării deșeurilor a fost modificată, s-a introdus conceptul de economie circulară care înseamnă o taxă de depozitare și inclusiv s-au stabilit niște procente de colectare selectivă sau reciclare din deșeurile menajere, astfel încât la gropile de gunoi să ajungă cantități cât mai mici.”

Ce înseamnă acest concept

Primăriile plătesc niște taxe, atât taxa de depozitare, cât și la fondul de mediu pentru că nu se realizează colectarea selectivă a deșeurilor. ”În acest sens se împovărează primăriile cu cea taxă. Ar trebui să stabilească platforme de depozitare colectivă”, susține Steluța Popescu.

Aceasta a mai declarat că a fost întocmit raportul de activitate pe anul 2020, iar cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește poluarea mediului înconjurător se ridică la suma de 2435 de mii de lei, fiind o valoare mult mai mare comparativ cu anul 2019.

Referitor la noua lege din luna ianuarie a anului curent, prin care frunzele din grădină nu mai pot fi arse ca până acum ci trebuie transformate în compost, în cazul nerespectării acesteia oamenii riscă amenzi extrem de mari, anume, pentru persoană fizică între 200- 400 de lei iar persoanele juridice între 20.000- 40.000 de mii de lei, comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța a declarat că pentru ca această lege să fie aplicată și la nivelul județului Constanța trebuie nu există stații de compost, însă comisarul șef a dat asigurări că a discutat despre această temă cu edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

”Se referă la colectarea separată a deșeurilor vegetale din parcuri, grădini, deșeuri biodegradabile și acestea trebuie să meargă în niște stații de compost”.

Pentru mai multe detalii urmăriți materialul VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.