VIDEO. Se vor construi blocuri de trei etaje pe un teren unde a fost descoperit un sit arheologic de o extraordinară importanţă

0
4052

Ziarul Focus Press a prezentat în urmă cu câteva ediții faptul că investitorii și-au mutat atenția spre Zona Peninsulară și aceștia fac pași spre construcția de imobile. După cum știm, Zona Peninsulară, este inima urbei, iar istoria încă dăinuie, clădirile istorice sunt dovada vie a acestui lucru, dar și siturile arheologice de pe toată întinderea.

Pe un teren destul de generos au început în urmă cu trei ani săpături arheologice care s-au încheiat în urmă cu câteva luni. A fost descoperit un sit ce reprezintă zidul unei construcții romane.

Terenul (situat pe strada 9 Mai) este împărțit în două, având doi proprietari: Sputnik Imobiliare, cu administrator Lucian, Aiftincăi iar cel de-al doilea proprietar, societatea tulceancă Datatur – cu administratori Radu Florin Georgescu și Victor Georgescu. Victor Georgescu este fiul milionarului Cornel Georgescu, care deține firma de construcții Coral, firmă care a reabilitat la Constanța mai multe clădiri, printre care Tomis Mall și Palatul Justiției.

Precizăm că societatea Sputnik Imobiliare a cerut de la Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța acordul de mediu pentru proiectul „Construire imobil S+P+3E+terasa circulabilă cu funcțiunea de locuințe colective, spațiu comercial/servicii la parter, împrejmuire teren și organizare de șantier”, iar pe de altă parte societatea Datatur a obținut deja Certificatul de Urbanism din partea Primăriei Municipiului Constanța, în vederea consolidării, modificării, extinderii, supraetajării imobilului existent D+P locuință la D+P+3 etaje, însă funcțiunile admise sunt cele de locuințe, amenajarea de birouri nefiind admisă, cu precizarea ca vestigiile arheologice să fie conservate. (vezi AICI)

Revenind la săpăturile care au vizat terenul, potrivit arheologilor constănțeni, siturile datează din mai multe perioade, fiind vorba despre ceva mai complex, drept pentru care ar fi de preferat ca acele situri arheologice să fie puse în valoare.

Directorul interimar al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Aurel Mototolea, a relatat pentru Focus Press date din această cercetare arheologică.. „Săpăturile au fost făcute în anul 2018, la solicitarea beneficiarilor. Delimitările de proprietate sunt făcute acum, în antichitate nu existau. Aici este cel puțin o clădire care trece dintr-o parte în alta, fiind vorba despre o altă structură a proprietății în momentul acela, în antichitate. Este o zonă în care s-a locuit mai multe sute de ani. Noi încă identificăm elemente care să ne ajute să certificăm această supoziție, dar credem că este zona de acropolă a vechii cetăți Tomis și sunt elemente care ne îndreptățesc să afirmăm aceasta, dar, repet, trebuie să mai dovedim. Am găsit, pe terenul de pe strada 9 Mai o groapă din perioada elenistică, fiind vorba despre o zonă marginală. După, în etapa romană și etapa romană timpurie, se fac construcții care vin și suprapun aceste urme din perioada elenistică. Construcțiile romane suprapun vechile resturi de habitat din perioada elenistică. Încă nu îi știm destinația, poate a fost spațiu public, cert este că această clădire, cu cele învecinate, delimitează o tramă stradală utilizată cel puțin în perioada romană, dar se pare că această tramă stradală era delimitată, cel puțin parțial din perioadele anterioare, mai precis secolul 2 ante Hristos, spre finalul perioadei elenistice. La momentul acesta, urmele care au rămas nu spun mare lucru. Noi am găsit și resturi de frescă, ar putea fi dovada existenței unei clădiri cu destinație publică și destul de importantă în epocă. Ar trebui punctat faptul că ne aflăm foarte aproape, cam de 30 metri vest față de o criptă creștină găsită acum câteva zeci de ani și tot în proximitate au fost găsite instalații termale dintr-un edificiu cu destinație, s-ar părea că nu publică, ceea ce ne face să afirmăm că această zonă făcea parte dintr-un ansamblu intens locuit în perioada romană, cel puțin dacă nu și cea greacă”, a precizat arheologul Aurel Mototolea, directorul interimar MINAC.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.