Direcţia de Statistică din Constanţa se face de râs: aşa arată un document oficial transmis unui agent economic!

0
487

Statistica oficială în România este organizată și coordonată de Institutul Național de Statistică, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanțat de la bugetul de stat. O instituţie de stat care ne informează, periodic, care este situaţia economiei, cifra populaţiei, numărul de angajaţi, de şomeri etc., etc.

INS are, în teritoriu, direcţii judeţene care colectează datele care duc la întocmirea rapoartelor de specialitate. Citim statistici şi concluzionăm: da, domnule, oamenii ăştia merită să fie plătiţi de la bugetul de stat, pentru că numai aşa aflăm cum evolueză piaţa muncii, a turismului şi aşa mai departe. Cum colectează datele? Simplu: le solicită de la diverşi agenţi economici sau de la alte instituţii. Până aici, totul pare limpede şi organizat, numai că direcţiile de statistică sunt conduse de oameni, iar la nivelul judeţului Constanţa suntem în măsură să vă prezentăm o mostră din munca de „colectare” a datelor.

O firmă din Constanţa a primit, recent, o solicitare din partea Direcţiei Judeţene de Statistică, pentru furnizarea unor date necesare întocimirii de către INS a unor rapoarte. Nici o supărare, reprezentanţii firmei nu au nimic împotrivă, numai că formularea din adresa oficială a direcţiei este de râsul curcilor! O instituţie de stat precum INS foloseşte în abordarea celor de la care solicită date un soi de „preaviz” formulat ameninţător, modificat pe alocuri cu pixul, deşi adresa este redactată la calculator. Aşadar, agentul economic este informat că sunt necesare anumite date – costul forţei de muncă – şi că trebuie să le ofere până la data limită de 15.02.2021. Adresa a fost redactată la data de 26.01. Adică, firma este notificată, din scurt, că e nevoie de informaţii! În caz că societatea nu transmite datele până la 15 februarie, se mai arată în hârtia INS, „constituie contravenţie…”. Partea în care se face referire la contravenţie este îngroşată, nu cumva să rateze agentul economic „nelegiuirea” pe care o poate comite! Lăsând la o parte ironia: statul român, prin astfel de instituţii, chiar consideră că cei care îşi achită dările, taxele, au oameni angajaţi, chiar sunt bătaia de joc ai cuiva? Oare o fi greu să existe o formulare politicoasă atunci când sunt solicitate date necesare întocmirii unor statistici? Ne întrebăm doar retoric! Ca să fie însă şi mai jenantă prezentarea Direcţiei Judeţene de Statistică din Constanţa: documentul este modificat cu pixul! Cine l-a întocmit a greşit data, iar în plus, persoana desemnată să se ocupe de colectarea datelor şi-a scris, tot cu pixul, adresa de email, precum şi alte indicaţii pe care le puteţi observa în documentul ataşat. Cam aşa tratează statul român contribuabilii: cu superioritate, cu dilettantism.
        

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.