Florin Mitroi candidează pentru al cincilea mandat de primar al comunei Valu lui Traian. Este o comună care avea 8.000 de locuitori, iar acum are 16.000. De ce aleg tinerii din Constanţa şi nu numai să se mute în Valu lui Traian?; Care este reţeta succesului actualului primar?; Care sunt proiectele de viitor propuse de Florin Mitroi şi care este reţeta succesului? – la aceste întrebări şi nu numai a răspuns edilul comunei în cadrul unui interviu acordat Focus Press.
Reporter: Care sunt cele mai importante realizări din mandatul dumneavoastră?
Florin Mitroi: Indiferent dacă mă refer la ultimul mandat sau la toate, nu pot nominaliza un anume proiect realizat care să fie “cel mai important”. Întotdeauna am decis ce să fac în calitatea de primar şi ce proiect să încep în funcţie de nevoile populaţiei de la acel moment. Aceste nevoi sunt în continuă modificare, prin urmare tot timpul este nevoie de o investiţie nouă care pare mai importantă decât cele trecute, pentru că nevoia este mai stringentă. În concluzie, toate au fost importante, aşa cum şi cele în curs şi cele pe care le am în plan sunt absolut necesare.
Rep.: Domnule primar, ce planuri aveți pentru următorul mandat?
F.M.: În primul rând vreau să duc la bun sfârşit proiectele deja în execuţie sau finanţate. Avem investiţii în drumuri, şcoli şi grădiniţe, sală de sport, centru de agrement şi multe altele deja demarate. După ce le terminăm pe acestea şi în măsura în care bugetul va permite, vom prioritiza proiecte noi în funcţie de ce doresc şi cetăţenii. Până la urmă, ei m-au ales şi mă aleg primarul lor, aşa că ei au ultimul cuvânt de spus.
Rep.: În ultimii ani, Valu a devenit un loc unde mulți tineri s-au mutat. Cum ați reușit să îi aduceţi aici?
F.M.: Este normal ca fiecare dintre noi să caute să locuiască într-un loc propice pentru dezvoltarea familiei, unde să beneficieze şi de spaţiu verde, şi de şcoli şi grădiniîe moderne, şi de drumuri, gaz, canalizare etc. Valu oferă toate acestea la preţuri rezonabile şi cu taxe şi impozite la fel. Ca să nu mai vorbim de faptul că în timpul mandatelor mele am acordat probabil peste 1000 de locuri gratuite de casă pentru tinerii din localitate, care doreau să se dezlipească de părinţi sau stăteau cu chirie în Valu.
Rep.: Ce fel de oameni sunt vălurenii?
F.M.: Cu toţii diferiti, din fericire . Nu neg că localitatea era mult mai uşor de administrat când avea 6000 de locuitori, toţi băştinaşi. Acum, că are 18.000, vă închipuiţi că nevoile sunt mult mai diversificate, gradul de satisfacţie şi modul de relaţionare cu administraţia – total diferit. Fiecare ştie de ce are el nevoie şi nu îl interesează ce a fost înainte sau ce ai făcut în alte zone ale comunei. Şi este normal şi uman aşa. Dar treptat treptat venim în întâmpinarea tuturor cetăţenilor, aşa diverşi cum sunt, şi îi iubesc pe toţi pentru că sunt primarul tuturor.
Rep.: Care au fost cele mai mari greutăți pe care le-ați întâmpinat ca primar?
F.M.: E o funcţie care îţi oferă provocări zi de zi. Cele mai dificile momente, de descurajare chiar, au venit tot de la oameni, indiferent că vorbim de reclamaţii neîntemeiate sau de nemulţumirea cetăţenilor vis a vis de un anumit aspect, cât şi de oameni care mi-au pus piedici în realizarea proiectelor, în loc să mă ajute. Dar mi le-am asumat pe toate când am candidat şi mi le asum în continuare, pentru că vorbim de incidente rare.
Rep.: Care este realizarea de care vă bucurați cel mai mult ca primar?
F.M.: Faptul că mă salută oamenii pe străzile din comună şi se opresc să vorbim. Respectul şi dragul pe care îl simt când vorbesc cu oamenii din comună sunt cea mai mare şi mai grea realizare.
Rep.: Un succes pentru comună sunt fondurile europene. Cum ați început, care este suma accesată până acum și care sunt cele mai importante proiecte?
F.M.: Pe locul 1 pentru mine a fost întotdeauna comuna. Deşi am fost blamat şi judecat, am trecut prin trei partide politice pentru că este în interesul cetăţenilor să fi susţinut de un partid puternic, ce are un cuvânt de spus. Acest factor, combinat cu o echipă ce munceşte continuu pentru atragere de fonduri, au făcut să atragem până la acest moment peste 30 de milioane de euro din fonduri nerambursabile. Şi nu ne oprim aici.
Rep.: Vă propuneți să transformați comuna Vala lu Traian în oraș? În ce mod va afecta acest lucru locuitorii?
F.M.: Vom vedea. Pe de o parte aş dori, pentru că aş atrage mai uşor fonduri. Pe de altă parte, dacă devenim oraş vom fi obligaţi să mărim taxele şi impozitele. Nu am încă o decizie, mai ales că nu am consultat încă populaţia comunei.
Rep.: Candidați pentru al 5-lea mandat. Care este reteța succesului?
F.M.: Să munceşti şi să iţi placă să munceşti. Atât. Eu aveam o situaţie financiară foarte bună încă înainte să devin primar, aşa că am fost mânat doar de voinţa de a dezvolta comuna în care trăiam. Asta e reţeta succesului.
Rep.: De ce să vă voteze vălurenii încă o data?
F.M.: Din motivele de ei ştiute. Toţi vălurenii, indiferent de când locuiesc în comună, au văzut transformările făcute. Şi au văzut şi ce se întâmplă în alte localităţi. Nu susţin că la noi totul s-a fîcut perfect, fără întârzieri şi fără piedici. Exclus, pentru că sunt 1000 de factori care nu ţin de noi. Dar consider că dacă locuieşti în comuna şi vezi ce se face, este imposibil să votezi altfel decât PNL pe toată linia.
Comandat de Partidul National Liberal – Filiala Constanța Executat de FOCUSPRESS ONLINE SRL – portal: www.focuspress.ro Cod AEP mandatar financiar coordonator: 21200012