INTERVIU Focus Press. Eugen Tomac, preşedintele PMP, susţine că Moscova finanţează dezinformări pe tema pandemiei de coronavirus

0
776

Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac a acordat un interviu online ziarului Focus Press, în cadrul căruia a vorbit despre realul pericol reprezentat de pandemia de coronavirus, despre faptul că există dezinformări referitoare la virus transmise şi pe canale ruseşti; totodată, liderul PMP a comentat şi situaţia HoReCa – şi anume faptul că economia trebuie ajutată să îşi revină, dar că trebuie neapărat respectate reguli.

Un alt subiect s-a referit la Moldova – unirea cu România. În ceea ce priveşte Constanţa, Eugen Tomac a indicat candidatul la primărie: Claudiu Palaz.

Iată câteva din declaraţiile liderului PMP:

„Guvernul a încercat să se menţină în parametrii acestei situaţii excepţionale date de panedmie şi au fost luate măsuri excepţionale. De departe, trebuie apreciate şi spuse lucrurile bune (…) M-aţi întrebat ce ar fi făcut PMP. În mod sigur PMP ar fi menţinut starea de urgenţă până pe 15 iunie, pentru că vedem  că, din clipa în care s-a schimbat din punct de vedere legal statutul, în ceea ce priveşte condiţiile de combatere a pandemiei, s-au mărit numărul de cazuri de persoane infectate”

„În mod sigur PMP nu ar fi permis unui număr uriaş de cetăţeni români să plece îm calitate de muncitori sezonieri în diferite state ale Uniunii Europene – Germania, Spania, Italia, Austria şi aşa mai departe. Asta a fost o eroare.  E un lucru cu care noi nu am fost de acord şi, dacă am fi fost în măsură să decidem noi acest aspect, în mod sigur nu s-ar fi întâmplat. Starea de urgenţă trebuia să fie stare de urgenţă pentru orice cetăţean român (…) Sunt şi alte aspecte ce trebuiau corectate, dar, pe fond, statul a făcut ceea ce trebuie în momente de cirză. În momente de criză nu te uiţi la rezultatul politic, ci faci ceea ce este necesar pentru a salva vieţi; economia o mai putem aduce la viaţă – românii au mai trecut prin perioade dificile, în perioada comunistă, sau prin perioadă de criză, dar omul plecat nu îl mai poţi aduce înapoi (…)”

„Legat de criză, da! Oamenii politici responsabili trebuie să le spună românilor ceea ce urmează, şi anume că, din nefericire, criza de sănătate publică nu vine singură, după ea va veni recesiunea”

„Subliniez cât se poate de clar: ar fi o copilărie să intrăm în această notă a conspiraţiei, şi anume că nu există această pandemie, că pandemia este o invenţie. Există acest curent, el este pe fond de oboseală, de nemulţumire, de lipsă de comunicare convingătoare in partea autorităţilor. El prinde contur, nemaivorbind că există politicieni precum Ponta şi alţii care spun: ‘domnule, nu ar trebui să existe nici o restricţie, virusul vine şi pleacă’. Reamintesc că aceeaşi poziţie a avut-o la început şi premierul britanic, care a spus că nu închide nimic şi nu ia măsuri, şi însuşi el a ajuns la terapie intensivă. Deci, virusul există, el este o ameninţare reală la adresa cetăţenilor (…)”

„Avem situaţia în care cetăţenii vor să scape de informări (cele legate de spălatul pe mâini, de distanţare etc. –n.r.) şi cad capcană acestor dezinformări. Sunt dezinformări care, în mod inexplicabil, sunt transmise de instituţii de presă finanţate de stat, cum este presa din Federaţia Rusă, tradusă în toate limbile Uniunii Europene. (…) Rusia este specialistă în deformarea realităţii. Întotdeauna a dus o propagandă agresivă împotriva Occidentului şi simbolic trebuie să vă amintesc că, atunci când s-a agravat criza în Italia, (…) ne-am trezit cu avioane militare ruse la Roma, sub pretextul că vin să-i susţină pe italieni, în condiţiile în care ştim foarte bine că acel mesaj a fost unul pur propagandistic (…) Au urmărit ca cetăţenii Uniunii Europene să îşi piardă încrederea în Uniunea Europeană că este capabilă să gestioneze o asemenea criză şi a forţat pe linia dezinformărilor tocmai pentru că a găsit un teren potrivit (…)”

„În Republica Moldova, sunt 85% din cetăţeni vorbitori de limba română. Sau, să le spunem direct, sunt români. Faptul că parte dintre ei sunt deznaţionalizaţi şi nu mai au conştiinţa identitară românească (…), dar realitatea este una singură: pe premisa că sângele apă nu se face, sunt convins că Basarabia va reveni într-o zi la decizia de a se reuni cu România (…)”

„Îmi pun mari speranţe în reuşita domnului Palaz în ceea ce priveşte o candidatură la Primăria municipiului Constanţa. Constanţa are nevoie de un profesionist şi acel profesionist care poate da o nouă faţă Constanţei  este, de departe, Claudiu Palaz”.

Declaraţiile complete le puteţi urmări în materialul VIDEO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.