INTERVIU FocusPress cu Tvica Berkovits, medicul premierului israelian Benjamin Netanyahu, despre Constanţa şi discuţia cu primarul Vergil Chiţac

0
350

Focus Press a avut onoarea de a discuta, în cadrul unui interviu online, cu medicul premierului Statului Israel și totodată consul onorific al României în Israel, o personalitate remarcabilă, de origine română: Tvica Berkovits.

Tvica Berkovits s-a întâlnit, de dată recentă, cu premierul României, Ludovic Orban, cu ocazia unei vizite întreprinse de oficialul român în Israel. În discuțiile dintre cei doi a fost menţionată şi Constanţa. Medicul a transmis felicitări pentru alegerea noului primar Vergil Chiţac şi a afirmat că Israelul poate sprijini cu tehnologie oraşul de la malul mării, cât şi judeţul.

Reporter.: Domnule domnul Tvica Berkovits, vă mulțumim că ați acceptat acest interviu.

Tvica Berkovits: Sunt fericit că sunt la Constanța (într-un interviu online cu un ziar din Constanța – n.r.). Constanţa îmi aduce aminte de multe lucruri din perioada studenţiei mele, când am fost la Constanţa şi noi, ca studenţi, nu prea aveam bani, aşa că am stat în nişte corturi, bungalowuri, pe malul mării la Mamaia. (…)

Rep.: Citeam, într-un interviu, că nu sunteţi foarte implicat în politică, dar aveţi discuţii cu premierul Statului Israel despre diverse probleme, de la sănătate, la economie şi aşa mai departe. Un fel de sfătuitor, aş spune. Cum aţi ajuns să aveţi o astfel de relaţie cu premierul?

Tvica Berkovits: Noi am ajuns în Israel în 1975. Soţia mea este de origine tot româncă, este născută în Târgu Mureş şi a termina Facultatea de pian, Conservatorul din Cluj. Cei doi băieţi ai mei sunt născuţi tot la Târgu Mureş. Noi am ajuns în Israel în ’75 şi am început să lucrăm din greu, aşa cum lucrează toţi evreii de origine română. În decurs de 10-12 ani, să zic aşa, a fost o muncă foarte grea, dar am devenit un medic foarte cunoscut. S-a născut atunci al doilea băiat al premierului Benjamin Netanyahu – acum este premier, atunci era membru al Parlamentului – şi a căutat pe medicul cel mai bun, aşa zice el. Şi aşa am ajuns la el, în urmă cu 26 de ani, sunt medicul de familie, medicul oficial. Este o mare cinste şi pentru mine, şi pentru Şcoala de Medicină românească. Ştiţi, în Israel există o sumedenie de medici renumiţi, din toate colţurile lumii şi, totuşi, eu sunt medicul lui de origine română, iar el ştie asta. Şi ştie cât de fericit şi mândru sunt eu că sunt medic şi, în decursul anilor, am devenit şi prieteni. (…) Mi s-a propus să fiu şi ambasador, dar eu prefer să ajut România din poziţia pe care o am, pentru că, să fii medicul unui premier, este are lucru. Iar prin asta, eu vreau să întăresc legătura între Israel şi România. (…) Citesc în fiecare zi ziarele din România, urmăresc ştirile, iar prin mine, s-a legat şi premierul foarte mult de România. Au avut loc zeci şi zeci de întâlniri între Israel şi România, şi nu numai la nivel de premier, de miniştri, de preşedinte, de Parlament. Am făcut multe întâlniri politice, culturale, economice. În general, le făceam în spatele cortinei. În ultimii ani a apărut că eu fac (astfel de întâlniri – n.r.), deşi eu nu fac ca să primesc ceva, eu primesc doar bucuria să fac aceste legături şi să încerc să întăresc legăturile între noi şi România.

(…)

În 2003, când era ministrul Finanţelor (Benjamin Netanyahu – n.r.) şi era prim-ministru Adrian Năstase, ne-a primit foarte frumos în România şi ne-a dus şi la Poiana Braşov. A fost şi soţia, cu copiii. Au fost uimiţi de frumuseţea României, nu le venea să creadă. De 17 ani de când a fost acolo, noi vorbim numai despre perioada asta şi vor să se întoarcă în România, dar le-am spus că, atâta timp cât este premier, nu poate să se întoarcă din cauza securităţii. Dar, când n-o să mai fie premier, noi o să facem o vizită în România, o să mergem la mare, la Dunăre, la munte, să vedem Carpaţii – ce nu are România? România are tot. Este o ţară căreia nu îi lipseşte ceva. Eu îi povestesc întotdeauna, mă şi întreabă. Ştie situaţia economică din România, ştie situaţia politică. Ştiţi foarte bine că în urmă cu o săptămână a vizitat Israelul domnul Ludovic Orban, într-o delegaţie, şi a fost importantă această întâlnire (…) Sunt şi ştiu că se vor face multe legături din toate domeniile, nu numai economice. (…)

Rep.: La întâlnirea cu premierul României, cea pe care aţi avut-o dvs., ce anume aţi discutat?

Tvica Berkovits: Am vorbit multe, am vorbit chiar şi despre Constanţa, despre amintiri din Constanţa, despre domnul primar din Constanţa. Este un primar pe care domnul Ludovic Orban îl apreciază. A povestit despre lucruri de care are nevoie Constanţa. E interesant: Constanţa a ieşit la discuţie mai mult decât Maramureşul, Maramureşul meu drag, că vorba aia, eu sunt născut la Târgu Lăpuş. Desigur, am discutat despre prieteni comuni. (…)

Rep.: Legat de Constanţa – aţi vorbit cu noul primar al Constanţei, Vergil Chiţac? Care sunt planurile?

Tvica Berkovits: Da. Am avut o discuţie foarte deschisă cu noul primar al Constanţei şi despre planurile Constanţei, şi despre dezvoltarea Constanţei, despre ceea ce doreşte dumnealui să facă. (…) Şi, desigur, eu, ca israelian care avem o tehnologie extraordinar de avansată şi multe lucruri cu care putem ajuta România, voi fi fericit dacă pot să ajut şi Constanţa. Vom avea o discuţie în continuare, să vedem ce doresc, ce planuri, cum le fac eu legăturile cu tot felul de oameni cunoscuţi – eu nu cunosc numai oameni politici, cunosc mari oameni de afaceri în Israel, pe care îi pun în legătură cu România şi este important pentru mine: investiţiile în România şi dezvoltarea României. Sper să pot ajuta, în această modalitate, şi la Constanţa. (…) Constanţa este un loc extraordinar: un port poate să lege pe toată lumea. Constanţa are mare, o mare frumoasă. (…) Eu nu înţeleg de ce nu vin turişti din Israel. Turiştii din Israel se duc în Thailanda şi mai ştiu eu unde, dar ar trebui să meargă în Constanţa, la Mamaia, în Mangalia. (…) Trebuie numai puţin să afle israelienii de Constanţa şi să fie şi un mic aeroport la Constanţa, vă daţi seama ce o să fie: zeci de zboruri de aici, spre Constanţa. Israelienilor le place foarte mult să plece în vacanţă. Spre exemplu, se duc în Bulgaria. Au auzit de Bulgaria. De ce să meargă în Bulgaria? Să vină în România.

Rep.: În afară de această latură, aţi discutat şi despre tehnologii în ceea ce priveşte sănătatea? Este important să avem sprijin pe această direcţie.

Tvica Berkovits: Vă daţi seam ace important este, mai ales în această perioadă de pandemie, să existe un spital bine dotat (…).  La noi sunt spitale foarte mari, enorme, care au de toate, au cele mai moderne instrumentare… Constanţa, care are un spital mai vechi, trebuie pus la punct. Eu am să fac tot ce se poate să pun în legătură cu oameni din Israel care să investească (…). Pentru mine este cea mai importantă latură, toată viaţa m-am luptat pentru pacienţii mei. (…) Ştiţi când am terminat Medicina? Nu-mi vine să cred, am deja 50 de ani. De 45 de ani sunt aici şi 5 ani am fost în România. Este foarte important să dezvoltăm şi această latură, de sănătate, în special în această perioadă când existăaceastă pandemie.

Rep.: Ne confruntăm cu o pandemie de coronavirus despre care afirmaţi, la un moment dat, că nu va pleca prea curând. Când estimaţi dumneavoastră că vom reveni la normalitatea de dinainte de pandemie?

Tvica Berkovits: Întotdeauna am fost pesimist şi am spus: iarna, la sfârşitul iernii. (…) Eu cred că, deşi există o mare concurenţă între marile fabrici, monopoluri (…) care lucrează pentru acest vaccin. Vă daţi seama, este o concurenţă enormă între ei şi este vorba şi despre mulţi bani. Şi în Israel s-a început prima fază de vaccinuri, şi noi vom avea vaccin. S-a vorbit şi despre colaborarea între Israel şi România, la vizita domnului premieru Ludovic Orban, şi în această privinţă. S-a vorbit despre producerea vaccinului comun între Israel şi România, chiar mi-a vorbit despre acest lucru şi domnul Netanyahu. Este un lucru foarte important să avem vaccinul nostru, să nu fim legaţi de aceste mari monopoluri care vor avea vaccinuri, dar cine ştie când vor ajunge la noi. Desigur că vom avea vaccine. Eu nu sunt foarte optimist şi să vă spun de ce: un vaccin ca să se producă, normal durează 10 ani. Adică, una e să produci acum un vaccin, într-un an de zile, trebuie să fim foarte atenţi, ca să nu fie complicaţii. Deci, după părerea mea, în primăvară-vară… iar până atunci trebuie să avem grijă de mască, pe care foarte multă lume o ignoră. Această mască m-a salvat pe mine, ca medic, că am văzut foarte mulţi pacienţi cu acest virus, chiar la mine în clinică. (…) Este foarte important ca toată lumea să poarte mască. Nu plecaţi fără mască nicăieri şi aveţi grijă cu igiena. Sunt lucruri simple. (…)

În cadrul aceluiaşi interviu acordat Focus Press, Tvica Berkovits a vorbit şi despre sistemele de irigaţii din Israel, tehnologii avansate despre care s-a discutat şi cu România. În încheiere, medicul a transmis un mesaj comunităţii evreilor din România.

Declaraţiile complete le puteţi urmări în materialul VIDEO.

Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.