Interviu FocusPress. Huţucă: Într-un oraş în care totul se construieşte haotic, într-o primărie haotică, eu cred că un om cu profilul domnului Chiţac are capacitatea să pună ordine

0
655

Va fi o campanie electorală dură, cu atacuri şi insinuări de „blaturi” între partide – aşa cum deja vedem că se întâmplă, iar la nivelul judeţului Constanţa PSD va face tot posibilul să rostogolească zvonul cum că are înţelegeri subterane cu PNL. De cealaltă parte, PNL este hotărât să câştige Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi fotoliul de primar al Constanţei. Deşi stabilirea candidatului pentru primărie a generat tensiuni în interiorul PNL, în momentul de faţă, spune Bogdan Huţucă, lucrurile s-au aşezat şi are convingerea că Vergil Chiţac va câştiga. În cadrul unui interviu acordat Focus Press, preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă a vorbit despre candidaţii la CJC, respectiv primărie, despre acuzaţiile lansate de un vicepreşedinte demisionar din partid; totodată, au fost abordate teme referitoare la măsurile guvernului în această perioadă. Un alt subiect a fost despre candidatul PNL la Primăria Medgidia.

Iată o parte din declaraţii (cele referitoare la Vergil Chiţac, precum şi declaraţia despre primarul Medgidiei, Valentin Vrabie):

Reporter: Ultimele luni au însemnat, pentru dumneavoatră, o serie de negocieri dure. Cum aţi reuşit să ajungeţi la variant Chiţac – din nou – pentru Primăria Constanţa?

Bogdan Huţucă: Din punctul nostru de vedere, domnul Vergil Chiţac este varianta cea mai pragmatică şi cea mai corectă privind candidatura PNL la Primăria Constanţa. Suntem un partid liberal, un partid de dreapta, care punem pe primul loc libertatea de exprimare şi, chiar dacă mai există divergenţe dinpunct de vedere politic, încercăm să le armonizăm. Eu şi colegii am avut maturitatea să trecem peste orice set de opinii diferite, întrucât am considerat că obiectivul nostru principal este acela de a câştiga Primăria Constanţa, în numele locuitorilor care în ultimii 20 de ani şi-au dorit un municipiu puternic, un municipiu dezvoltat (…) Considerăm că Vergil Chiţac este varianta câştigătoare la Primăria Constanţa.

Rep.: De ce credeţi asta? Ştim că unii liberali nu au fost mulţumiţi cu această variantă, dar iată că majoritatea a convenit asupra lui.

B.H.: Numai într-un sistem totalitar nu există opinii diferite. A fost un subiect larg dezbătut în rândul Partidului Naţional Liberal – filiala Constanţa, iar rezultatul a fost dat printr-un vot secret în toate forurile statutare – cele 3 foruri statutare ale PNL -, iar varianta Chiţac a fost aleasă cu majoritate de voturi. Dar, cel mai important: peste 30 de mii de cetăţeni din municipiul Constanţa l-au girat cu încredere şi l-au votat pe domnul Vergil Chiţac la Primăria Constanţa în anul 2016. Astăzi pot să vă spun că este de două ori mai determinat, de 10 ori mai pregătit. Ceea ce-l caracterizează pe domnul Chiţac este consecvenţa. Consecvenţa cucare în ultimii 4 ani a apărat interesele cetăţenilor. Fie că vorbim de mobilitatea urbană, fie că vorbim despre urbanizare excesivă, fie că vorbim de parcuri, de mediu, de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti – a fost consecvent în această poziţie de partea cetăţenilor municipiului Constanţa. Despre domnul Vergil Chiţac se pot vorbi multe – şi despre activitatea sa parlamentară şi despre activitatea dumnealui ca rector. Are două calităţi pe care aş dori să le subliniez: pe de o parte vorbim de expertiza dânsului, iar pe de altă parte – despre capacitatea dânsului de a forma echipe. (…) Într-un oraş în care totul se construieşte haotic, într-o primărie haotică, eu cred că un om cu profilul domnului Chiţac are capacitatea să pună ordine în această primărie. Are capacitatea să rezolve problemele oraşului.

Rep.: Să presupunem că dânsul câştigă Primăria Constanţa. Care ar fi cele trei lucruri – primele – pe care dumneavoastră i le-aţi sugera să le facă.

B.H.: (…) Cred că cel mai important este să demarăm procedura de reaşezare a Constanţei pentru următorii 10 ani. Într-unoraş în care constănţenii sunt în permanenţă sufocaţi, cred că cel mai important este Planul Urbanistic General. (…) Odată ajuns în primărie trebuie să ia urgent nişte măsuri, pentru că numai aşa poţi avea certitudinea că ce urmează să se întâmple pe un traseu se întâmplă corect – odată ce ajunge primar, trebuie să auditeze activitatea primăriei, trebuie să vezi în ce fază este execuţia bugetară, mai ales după o campanie electorală în care, din dorinţa de a promova electoral, nu întotdeauna banii sunt cheltuiţi aşa cum trebuie. Trebuie să analizeze rapoartele de lucru ale departamentelor din primărie – să vezi care este stadiul lucrărilor, care sunt situaţiile urgente, trebuie să faci o  analiză a tuturor contractelor din primărie, indiferent că vorbim de lucrări, indiferent că vorbim de prestări servicii. Gândiţi-vă că primăria se va câştiga pe 27 septembrie. Primul lucru pe care trebuie să îl facă un primar este pregătirea pentru iarnă a acestui municipiu. Dacă tot vorbim despre proiecte, trebuie să vorbim despre transparentizarea activităţii primăriei (…)

Referitor la listele pentru Consiliul Local Municipal şi Consiliul Judeţean Constanţa, Bogdan Huţucă a declarat că acestea vor mai suporta anumite modificări, în sensul că există discuţii ca pe liste să mai fie aduşi câţiva oameni noi.

(…)

Rep.: Se mai respectă codul etic din PNL? Dacă da, cum vedeţi dumneavoastră situaţia primarului din Medgidia?

B.H.: Acel cod etic este un cod important, este un îndrumar foarte corect. În acest moment, regulile din PNL sunt ca atunci când ai o hotărâre judecătorească definitivă, nu poţi promova un astfel de candidat pentru funcţia de primar. Nu suntem în astfel de situaţii, dar dacă vorbiţi despre domnul Vrabie de la Medgidia, într-adedevăr, domnul Vrabie are uneori un mod de a se exprima puţin altfel, dar noi îl apreciem pentru modul cum rezolvă problemele oamenilor, pentru ceea ce lasă în urmă, pentru proiectele pe care le realizează, pentru modul în care ştie să atragă resurse pentru localitate şi mai puţin contează ce credem noi doi sau cetăţenii municipiului Constanţa, important este ce cred cetăţenii  din Medgidia despre domnul Vrabie. Şi, până una-alta, domnul Vrabie este apreciat de majoritatea cetăţenilor din Medgida.

INTERVIUL integral îl puteţi urmări în materialul VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.