INTERVIU. Medicul Sorin Rugină vorbeşte despre campania de vacinare de la Constanţa şi despre diferenţa dintre vaccinuri

3
1263

Campania de vaccinare din județul Constanța decurge destul de bine, după spusele autorităților, iar până în aceste momente avem peste 31.000 de persoane vaccinate. Cei drept, încă există multă reticență în ceea ce privește vaccinul, există păreri pro și contra despre anumite vaccinuri, dar se pare că un procent destul de mare al populației țării au început să prindă încredere și doresc să se vaccineze.

Coordonatorului centrului de vaccinare de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, medicul Sorin Rugină, a vorbit într-un interviu pentru Focus Press despre cum decurge campania de vaccinare la Constanța, despre efectele adverse după rapel, dar și despre diferența dintre vaccinurile Pfizer, Moderna și Astra Zeneca.

Reporter: Cum decurge până acum campania de vaccinare la Constanța?

Dr. Sorin Rugină: Campania de vaccinare decurge foarte bine. Iată că dincolo de toate discuțiile de pe media de argumente pro și contra, populația a înțeles și iată foarte mulți doresc să se vaccineze. Există o cerere impresionantă și asta arată și maturitate și faptul că oamenii au căpătat încredere, există și planul strategic, dar din nefericire nu avem vaccin atâta cât ar fi necesar acum. Dacă am avea vaccin la discreție ar trebui mai multe centre de vaccinare. Cu cât vaccinăm mai repede și mai mult cu atât mai repede creeam fondul de imunitate care deocamdată nu este afectat de tulpinile noi.

Rep: Săptămâna viitoare se va deschide și centrul de vaccinare de la Pavilionul Expozițional. De ce a durat atât? Nu a fost personal suficient sau a fost vorba de avize?

Dr. Sorin Rugină: Nu e ușor să înființezi un centru mare și a existat un interval de pregătire pentru că acolo vor fi opt fluxuri de vaccinare și se pot vaccina și cei care intră în etapa a treia. Ideea este să vaccinăm cât mai mult și vom vedea în timp cât durează anticorpii. În principiu pentru șase luni producătorul garantează. Vaccinarea asigură imunitatea individuală și prin cumului acestei imunități putem să realizăm imunizarea de turmă. Trebuie să reamintesc că o singură boală a fost eradicată prin vaccinare și aceea a fost variola, în decurs de 7 ani s-a vaccinat cam 80% din populația globului.

Rep: Dumneavoastră ați fost primul medic vaccinat la Constanța și ați făcut și rapelul. Cum vă simțiți? Ați avut vreun fel de reacție adversă după rapel?

Dr. Sorin Rugină: Nu am avut nici un fel de reacție nici după prima doză, nici după rapel. Știm că frecvența reacțiilor adverse după rapel este mai ridicată, cu specificația că în general reacțiile le fac cei tineri. Cei de vârsta a treia de regulă nu prea fac. O explicație ar fi că sistemul imunitar este mai lent în a reacționa, iar la cei tineri sistemul imunitar este riguros, în lucru.

Rep: Există diferențe între vaccinul Pfizer și Moderna? Mulți spun că se vor vaccina, dar doar cu Pfizer.

Dr. Sorin Rugină: Aici chiar dacă pare o opțiune nu este neapărat o opțiune pentru că în momentul în care se repartizează vaccinul știm ce doze avem. Se zice că vaccinul de la Moderna ar da mai multe efecte adverese. Sunt studii făcute, dar pe o populație mică, una este să vaccinezi în masă, dar iată că acumulăm informații pentru mersul imunizării în continuare. Dacă zicem că avem imunitate un an, nu este suficient, cred că trebuie să facem un alt rapel. Dacă vor apărea noi tulpini va trebui să dezvoltăm un nou vaccin, iar tehnologia ARN mesager le dă posibilitatea producătorilor să adapteze foarte rapid vaccinul.

Rep: Credeți că e posibil să ajungem să ne vaccinăm anual pentru COVID?

Dr. Sorin Rugină: Pentru COVID este posibil. Pentru virusul gripal în schimb avem varianta vaccinului universal pe care să nu îl faci în sezon ci o dată pe an și care își poate da o imunitate pe mai mulți ani pentru că are o acoperire de tulpini mult mai complexă.

Rep: În curând va sosi și vaccinul celor de la Astra Zeneca, recomandat pentru cei sub 55 de ani. Ce părere aveți?

Dr. Sorin Rugină: Aici este o altă tehnologie pe care o aplică și chinezii și rușii cu Sputnik, rușii făcând un parteneriat cu Astra Zeneca care are un institut de cercetare mai mare. Sistemul este că parte din genomul viral, adică o parte din virus este transportat de un alt virus. Este posibil să ofere și un grad de imunitate mult mai mare, pentru că vii cu particule clare, nu sintetice.

Rep: Totuși, vom avea trei tipuri de vaccinuri, Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. Populația va putea să aleagă cu ce să se vaccineze?

Dr. Sorin Rugină: În prima fază nu cred. La cererea aceasta atât de mare nu ai posibilitatea de a opta. Ați văzut că este o platformă prin care te programezi, o platformă care a întâmpinat niște disfuncționalități. Eu cred că din toamnă oamenii vor putea să opteze pentru vaccinul dorit.

Rep: În ceea ce privește medicii, care mai este procentul celor vaccinați?

Dr. Sorin Rugină: Procentul a crescut. Centrul de vaccinare de la Spitalul Județean funcționează în continuare până se epuizează toți cei care doresc. Sigur că unii nu au putut să facă, deoarece aveau COVID, alții erau în concediu, alții au fost contraindicați. Procentul ajunge undeva spre 80-85%, nu am făcut încă o statistică, dar plecând de la Spitalul de Boli Infecțioase, vă spun că cereri există.

Rep: Când preconizați că populația generală ar putea începe să fie imunizată?

Dr. Sorin Rugină: În funcție de ratele de distribuție ale vaccinului și am înțeles că la Bruxelles s-au făcut deja niște repartizări în funcție de gradul de interes. Adică vaccinul să vină în cantități mai mari acolo unde populația vrea. Dacă vin doze destule campania va merge mult mai repede și undeva în luna aprilie cred că va începe vaccinarea populației.

Declarațiile complete, dar și detalii despre vaccinul Pfizer și dacă trebuie sau nu să se vaccineze femeile însărcinate puteți urmări în materialul VIDEO!

Mihaela GIUGLEA

3 COMENTARII

  1. Buna seara. Ma numesc DUMITRU ION , sunt din CONSTANTA, si doresc sa ma vaccinez. Din data de 19 -IANUARIE -2021 , incerc si eu sa ma programez la vaccin la dispeceratul de programari la nr. de tel. 0214144441, dar mereu mi se spune ca daca nu sunt bolnav de ceva , trebuie sa mai astept ca nu exista vaccin deocamdata, iar dozele care sunt in CONSTANTA , sunt pentru urgente. Mentionez ca am peste 65 de ani si ma incadrez in grupa asta de vaccinare. Pana la urma care este adevarul sunt sau nu sunt vaccinuri suficiente , asta fiind intrebarea mea , si cand pot fi planificat la vaccin ? Cei de la programari m-au informat ca deocamdata trebuie sa mai astept si sa mai revin cu telefon.
    Cu respect
    DUMITRU ION.

  2. Platforma on line nu este funcțională, nu se pot face programari de la începutul anului, iar centrele de vaccinare din Constanta nici nu sunt afișate pe aceasta platforma. Doresc sa programez o persoana de peste 80 de ani. Exista vreo sansa?

  3. Din 14 ianuarie 2021 incerc sa ma programez si nu reusesc. Am comorbiditari obezitate gradul III si hipertensiune gradul II. Medicul de familie mi-a zis ca nu face programari, mi-a dat un nr. de telefon unde se fac programari dar mereu imi spun ca nu sunt locuri, sa mai incerc. De ce sa sun zilnic si nu fac ei o lista de asteptare si sa fiu inscris cand apar locuri? Pe platforma nu pot sa ma programez ca nu sunt locuri. Dl Rugina vorbeste de etapa a III-a dar cu mine din etapa a II-a cum ramâne?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.