Investiții la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu în valoare de 68 de milioane de lei

0
658
Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu

Potrivit unui memoriu emis în cursul anului trecut, guvernul a propus alocarea unei subvenții de peste 68 de milioane de lei, ajutor de stat, pentru investiții la nivelul Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu.

Prin Ordinul nr. 379 din 10.04.2018, respectiv prin Ordinul nr 1110/19.06.2018, Ministerul Transporturilor a acordat un ajutor de exploatare, respectiv un ajutor de investiţii ce se vor realiza în acea zonă.

Aeroportul a fost construit în perioada 1961-1975 şi a fost reamenajat/reechipat gradual până în prezent, cu finanţare în principal de la bugetul de stat şi din surse proprii, în limita disponibilului.

Tocmai din acest motiv pentru perioada 2021-2023 sunt prevăzute mai multe obiective de investiții, între care și reabilitarea și modernizarea corpului de gardă. În prezent, clădirea care face obiectul intervenţiilor, destinată iniţial unei unităţi de pază, îşi va modifica destinaţia pentru activităţi administrative de birou si săli de instruire. Valoarea totală a investiţiei: 8.396 319 lei (inclusiv TVA).

Despre investițiile la nivelul Aeroportului Mihail Kogălniceanu a vorbit și senatorul Remus Negoi de la USR în repetate rânduri, în cadrul interviurilor acordate ziarului Focus Press. Acesta consideră că astfel de investiții sunt absolut necesare, pentru că, dotările ulterioare vor ajuta la creșterea numărului de turiști ce vor sosi pe litoralul românesc și nu numai.

Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu – Constanţa intră în categoria aeroporturilor de interes naţional care asigură derularea în condiţii de siguranţă şi securitate a traficului aerian commercial şi care funcţionează ca facilitate pentru forţele aeriene române şi partenerii strategici militari ai României.

În ceea ce privește investiția ce vizează reabilitare și modernizarea corpului gardă (proiectare si execuție) se fac următoarele precizări:

  1. Consolidarea clădirii Corp C1 pentru asigurarea unui nivel superior de rezistenţă mecanică și stabilitate şi în concordanţă cu noile spaţii şi noua configurare a clădirii;
  2. Reabllitarea clădirii existente in acord cu noile funcțiuni și implementarea tuturor măsurilor necesare pentru îndeplinirea cerințelor fundamentale în vigoare la data intervenției;
  3. Modernizarea și dotarea clădirii existente în concordanță cu noile funcțiuni și fluxuri operative ale unității utilizatorului; lista de dotări se va elabora de proiectantul lucrării , ținând cont de dimensionarea spațiilor, destinație și capacități
  4. Amenajări exterioare constând în desfacerea construcțiilor din incintă (construcţie C2 -adăpost câini si împrejmuire), realizarea drumului de acces și a parcării, amenajarea spatiilor verzi și a plantațiilor, realizarea unei noi împrejmuiri.

Aeroportul Internaţional Mihail Kogalniceanu Constanta unul dintre principalele porţi de intrare în partea de est a României, fiind amplasat la 26 de kilometri de Constanta, în partea de S-E. Are ca obiect principal de activitate efectuarea de prestații, servicii, lucrări de exploatare, întreţinere, reparare, dezvoltare şi modernizare a bunurilor din patrimoniul său, aflate în proprietate sau în concesiune, în vederea asigurării condiţiilor pentru sosirea, plecarea şi manevrarea la sol a aeronavelor în trafic naţional şi/sau internaţional, asigurarea serviciilor anexe transporturilor aeriene, prin punerea la dispoziție către toți operatorii aerieni a întregii infrastructuri aeroportuare, în legătură cu aterizarea/decolarea navelor, iluminat/balizaj pentru aeronave, pasageri îmbarcați/debarcați, marfă, bagaje, poștă.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.