Tribunalul Constanța a dat dreptate polițistului Marian Adrian Chisoiu și a anulat dispoziția fostului șef al Inspectoratului de Poliție Județean, Constantin Dancu, în urma căruia acesta a fost sancționat disciplinar. Dar IPJ Constanța continuă litigiul în instanță, atacând cu recurs hotărârea magistraților.
În noaptea de 30 spre 31.03.2020, polițistul rutier Marian Adrian Chisoiu a amendat un polițist local care a refuzat să se legitimeze în momentul în care își exercita atribuțiile de serviciu, deși datele acestuia erau necesare întocmirii actelor premergătoare în cazul constatării unei infracțiuni la legea rutieră. În plus, omul legii, agent-șef adjunct în cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Constanța, a susținut că polițistul local a manifestat un comportament neadecvat față de el, deși se afla în exercițiul funcției. El fusese solicitat de un echipaj al Poliției Locale să intervină, după ce acesta a depistat în trafic un conducător auto fără permis și sub influența băuturilor alcoolice.
Cu toate acestea, Chisoiu a fost sancționat disciplinar, cu diminuarea salariului de bază cu 5% timp de o lună, deoarece ar fi spus unuia dintre polițiștii locali prezenți, celui care oprise conducătorul auto în trafic, că îi este „superior“ și întregului echipaj „să nu se mai bage dacă nu știu ce să facă“, de față cu șoferul băut. Așa că rutieristul a cerut Tribunalului Constanța, în iunie 2020, anularea dispoziției șefului IPJ Constanța, iar în martie 2021 magistrații i-au dat dreptate și i-au admis contestația.
Deși IPJ Constanța a motivat în instanță și că polițistul de la Rutieră a mai fost sancționat disciplinar în anul 2013, cu mustrare scrisă, iar în 2019 a fost dispusă atenționarea sa ca măsură cu caracter administrativ-preventiv, Tribunalul a decis că acesta a exercitat exclusiv atribuțiile de serviciu în noaptea de 30 spre 31 martie 2020, cu competență, integritate, corectitudine și conștiinciozitate, respectiv a manifestat o conduită corectă, nu a abuzat de calitatea oficială și nu a compromis, prin activitatea sa publică, prestigiul funcției sau al instituției din care face parte, potrivit portalului Institutului Român pentru Informații Juridice, www.rolii.ro.
Tribunalul a constatat că inclusiv probele administrate, respectiv depozițiile martorilor, care se coroborează și concordă în integralitate cu înregistrarea video existent, au atestat inexistența abaterii disciplinare a polițistului rutier, acestea relevând, dimpotrivă, o atitudine recalcitrantă, neloială și necooperantă, inclusiv verbal inadecvată, exclusiv a polițistului local.
Astfel că instanța a dispus restituirea drepturilor salariale reţinute, prin diminuare în baza dispoziţiei șefului IPJ Constanța din luna mai 2020. Dar hotărârea Tribunalului nu era definitivă, așa că vineri, 8 octombrie a.c., a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal recursul Inspectoratului împotriva acesteia.
Deocamdată nu a fost stabilit primul termen în dosar.
Valentin ISPAS