Zona de litoral a comunei Corbu a devenit tot mai atractivă, în ultimii ani, pentru afaceriști și dezvoltatori imobiliari. Mai multe proiecte ce vizează vile sau construcții turistice au fost depuse la instituțiile abilitate de mediu.
Recent, deputatul constănțean al partidului Forța Dreptei, Bogdan Bola, a sesizat „un jaf legal, cu toate actele permise emise“, lângă nisipul plajei din Corbu. Acolo au început să se înalțe, de curând, mai multe vile, susține acesta. Construcțiile sunt ridicate cu avize de la mai multe instituții, deși amplamentul este situat într-o zonă protejată a Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind o plajă sălbatică ce nu are destinație turistică.
Parlamentarul Bogdan Bola a trimis luni, 31 ianuarie a.c., de urgență cereri Corpului de control al prim-ministrului și Ministerului Mediului pentru a verifica legalitatea acordării avizelor de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și de către Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării pentru construirea complexului turistic de lux, cu 18 imobile de mari dimensiuni.
Investitorul este Logis Project SRL, firmă controlată de către un fost liberal, Ionuț Cristian Rusu. Acesta mai construiește un ansamblu rezidențial pe malul Lacului Siutghiol, în orașul Ovidiu.
„Acest adevărat colț de rai, una dintre puținele plaje virgine (dacă mai putem spune asta) de pe litoralul nostru, face parte din Rezervația Biosfera Delta Dunării și din situl Natura 2000. Cu toate acestea, APM Constanța și ARBDD au dat toate avizele (cel puțin așa s-a comunicat) necesare construirii acestui complex turistic. Înțelegem și susținem nevoia dezvoltării acestei zone, însă nu în detrimentul și prin distrugerea mediului înconjurător.
Se știe foarte bine că, în zone precum rezervațiile și siturile Natura 2000, construcțiile care afectează habitatele naturale nu sunt permise. Cunosc personal primari care au solicitat să monteze coșuri de gunoi sau toalete publice pentru turiști, în aceste zone, și care NU au primit autorizație să le monteze, exact din acest motiv. Ministerul Mediului nu permite camparea cu cortul în zona plajei, dar permite, prin instituțiile din subordine, ridicarea a 18 imobile de mari dimensiuni?
Mai mult, atât Guvernatorul Deltei Dunării cât și directorul Agenției pentru Protecția Mediului admit că s-au dat în trecut avizele pentru începerea lucrărilor. Cum poți susține că impactul este minim când se toarnă beton direct pe nisip, în apropierea plajei?“, a declarat Bogdan Bola.
Contactat de Focus Press, acesta admite faptul că primarul a emis aceste autorizații fiind constrâns de lege, conform Planului Urbanistic Zonal existent: „Primarul comunei Corbu a emis acele acte de urbanism și autorizații conform PUZ-ului, însă Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, precum și Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au dat undă verde deși acea zonă este protejată de lege. Aștept acel raport al Corpului de Control“, a susținut Bola.
Primarul comunei Corbu,Vasile Lumînare,spune că certificatul de urbanism a fost emis de vechea administrație, dar în baza PUZ-ului existent: „După cum știți, actul de urbanism a fost emis de vechea conducere, eu am semnat doar autorizația de construire în decembrie 2020, când tocmai ajunsesem în primărie. Am avut la dispoziție 30 de zile pentru a semna acea autorizație. Legal, există un PUZ, am semnat conform PUZ-ului, dacă nu semnam riscam dosar penal. În acea zonă sunt trei PUZ-uri care au trecut prin toate procedurile, au fost aprobate, vorbim de PUZ-uri de acum câțiva ani“, a declarat pentru Focus Press primarul Vasile Lumînare.
În prezent, Inspectoratul Județean în Construcții Constanța a demarat o anchetă, pentru a verifica legalitatea construcțiilor, urmând să prezinte situația la finalizarea cercetărilor.
Și reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării“ au demarat un control la Corbu, pentru a lămuri situația și pentru a stabili măsurile ce trebuie luate pentru a nu fi afectat ecosistemul.
„Din câte știu, la ora aceasta există un control din partea comisariatului nostru propriu. De-a lungul timpului, conform informațiilor pe care le aveam, știam că o parte a acelei construcții se situau și pe teritoriul rezervației. Acum aflu că acele construcții se află în integralitatea pe teritoriul rezervației. Este o mare problemă acolo. Va trebui să lămurim situația și să vedem, nu neaparat cine și în ce măsură se face vinovat, ci ce poate fi făcut din momentul acesta, pentru că orice astfel de intervenție trebuie să spunem că deja produce stricăciuni greu de remediat, dacă nu iremediabile în ecosistem. Nu pot să spun în mod sigur ce se va întâmpla acolo, dar vă spun, în mod sigur, că vom acorda importanță și atenție acestei situații“, ne-a declarat noul guvernator al ARBDD, Teodosie Gabriel Marinov.
Logis Project SRL a fost înființată în anul 2008, Ionuț Rusu Cristian fiind asociat unic și administrator. Societatea a mai demarat două proiecte imobiliare, ce urmează a fi realizate în orașul Ovidiu. Unul vizează construirea a 18 corpuri colective, iar celălalt vizează edificarea a șase blocuri.
Loredana MIHAI
Citește și:
Ii numara ouale lui Nastase?