ITM a aplicat sancțiuni localurilor din Constanța. Bola: „Ospătarii nu aveau mască și nu existau dezinfectanți”

0
934

Chiar dacă mai mulți patroni de restaurante, cafenele, baruri se plâng de faptul că sunt controlați cu repetiție de oraganele competente, unii nici nu respectă legea și cu atât mai puțin măsurile anti COVID. Inspectorii ITM Constanța au prezentat un raport al controalelor privind expunerea lucrătorilor la riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2, iar situația nu este deloc una bună. Potrivit directorului ITM Constanța, Eugen Bola, mai multe firme din domeniul HoReCa au fost amendate pentru că nu aveau dezifectanți ori ospătarii nu purtau mască sau nu respectau programul de funcționare.

Până în data de 15 martie a.c., cei de la ITM au realizat 3.055 de controale, dintre care 173 pe timp de noapte și un număr total de 99.557 de salariați au fost verificați. În urma acțiunilor, au fost sancționați 504 angajatori și au fost acordate 114 amenzi în valoare totală de 114.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 319/2006 (Legea securității și sănătății în muncă) și din Hotărârea de Guvern nr. 1092/2006 (privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți biologici în muncă). Acțiuni de control similare vor fi desfășurate, în perioada următoare, în special în instituții publice.

„Au fost peste 3.000 de controale și a fost o muncă titanic. Majoritatea agenților economici nu aveau dezinfectanți, nu se respecta distanța între mese, ospătarii nu aveau mască și tot așa. O altă problemă a fost cea cu decalararea programului, mulți nu respectau. Noi am primit de la Poliție mai multe procese verbal unde organele de poliție au constatat abateri. Abateri însemnând fie nerespectarea programului, adică nu închideau la timp, fie numărul mare de persoane din locații. Noi am aplicat sancțiuni acolo unde avem o competență exclusivă. Deci în fucție de ce primim de la IPJ chiar dacă nu există o constatare a echipei de control din cadrul ITM în temeiul unui articol din Ortodanța de Urgență nr.2/2001 noi putem aplica amenzi. Astfel de acțiuni vor mai continua și în perioada următoare”, a declarat Eugen Bola.

Precizăm că polițiștii constănțeni verifică permanent dacă localurile de pe raza municipiului Constanța respectă regulile impuse de autorități. În ultima perioadă, multe dintre ele funcționau „pe blat”, deși, din câte se știe, activitățile economice în ceea ce le privește sunt interzise. Polițiștii constănțeni au verificat, miercuri, 24 martie, 35 de societăți comerciale și au legitimat aproximativ 600 de persoane. La activități au participat peste 40 de polițiști, fiind verificate peste. În urma activităților, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 41.000 de lei.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.