ITM a finalizat campania de control pe litoralul românesc

0
38

Potrivit  Programului Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2021, aprobat de Inspectorul General de Stat, Dantes – Nicolae BRATU în perioada15.07.2021- 04.09.2021 s-a  desfășurat ” Campania Națională privind identificarea și combaterea  cazurilor de muncă nedeclarate și verificarea respectării  prevederilor legale  în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitate  pe Litoralul Mării Negre  ”.

Inspectorii de muncă din cadrul  Serviciului  Control Relaţii de Munca, au verificat în această perioadă un număr de 670 angajatori, au aplicat un număr de 45 sancțiuni contravenționale din care 29 amenzi  în cuantum  de 548.400 si  16  avertismente.

Au fost dispuse un număr de 154  măsuri de remediere a neconformităților constatate iar pentru 4 angajatori care foloseau copii  minori, fără a respecta regimul de lucru al minorilor, a fost sesizat Parchetul de pe Langă Judecătoria Constanța.

  Au fost depistate 25 de persoane la 14 de angajatori care foloseau  muncă  nedeclarată,aplicandu-se astfel 14 amenzi pentru muncă nedeclarată in valoare de 500.000 lei .

  Acțiunile de control s-au desfășurat și în colaborare cu  reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului  de Poliție al Județului Constanța, Serviciul Ordine publică, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul pentru Imigrări, care au acționat atât în zilele de libere legale cât și pe timpul nopții.

        Alte deficiențe depistate :  

– Nerespectarea programului de lucru și neevidețierea orelor de muncă prestate de salariați ;

– Incălcarea prevederilor legale privind munca suplimentara  și în sărbători legale;     

– Neplata salariului la data negociată în contractul de muncă;

-Necompensarea in bani a concediul de odihna cuvenit si neefectuat la incetarea activitatii;

– Nerespectarea termenului de transmitere a documentelor  în registrul electronic REVISAL  sau transmiterea de  date eronate ; In tematica de control din această campanie, s-a pus accentul și pe  modul în care agenții economici au  respectat  obligațiile prevăzute de Legea 55/2020, respectiv , H.G. nr.636 din 12 iunie 2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 iunie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, precum și pe  modul în care au fost respectate prevederile O.U.G. 99/2000 –  privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme , pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.