Judecătorii au respins contestațiile formulate de doi dintre inculpații din dosarul “Mita de la ARSVOM”: toți cinci au rămas în arest la domiciliu

0
78
Curtea de Apel Constanța. Foto-Focus Press

Instanța a respins contestațiile formulate de doi dintre cei cinci indivizi arestați la domiciliu în dosarul mitei de la ARSVOM, care au contestat măsurile preventive. 

După ce instanța de fond, Tribunalul Constanța, a respins solicitarea procurorilor DNA care au cerut arest preventiv pentru toate cele cinci persoane implicate în scandalul de corupție de la ARSVOM, toți fiind plasați în arest la domiciliu, doi dintre ei au contestat această măsură, solicitând să fie puși în libertate. Contestația a fost formulată pe data de 9 iulie, fiind judecată miercuri, 14 iulie. În urma analizării argumentelor și contraargumentelor părților, judecătorii de la Curtea de Apel au respins contestațiile formulate de Petru Ogrinji și Ion Macovei. Ceilalți trei indivizi din dosar, printre care se numără și Daniel Manole, directorul ARSVOM, au avut calitate de intimați, întrucât ei nu au contestat măsura preventivă. Decizia este definitivă.

Acuzațiile

În acest dosar penal instrumentat de DNA sunt anchetați: Daniel Manole, Petru Ogrinji, Cristian Antohi, Valeriu Iorga și Ion Macovei.

Deși vorbim despre fapte de corupție privind achiziții publice, iar mita pusă în joc este de două milioane de lei, cei cinci acuzați sunt cercetați în arest la domiciliu, în timp ce alte persoane implicate în același tip de fapte, au stat în arestul IPJ cu lunile.

Mai exact, în acest dosar este vorba despre achiziția celor patru nave intrate relativ recent în dotarea Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare – ARSVOM, pentru care statul român a plătit dublu, directorul instituției, Manole Daniel fiind cercetat pentru că, împreună cu ceilalți indivizi menționați, ar fi pus la cale schema și pentru un comision de 3% din contract.

Pe data de 29 iunie, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale față de Daniel Manole, director al ARSVOM din cadrul Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită.

Totodată, trei persoane fizice – administratori ai unor societăți comerciale,sunt cercetate pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

În cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

Potrivit DNA, în perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 iunie 2021, Daniel Manole și ceilalți membrii ai grupului au fost plasați sub control judiciar, însă, din câte se pare, nici această măsură nu îi mulțumește pe aceștia. Astfel, au formulat Ion macovei și Petru Ogrinji au contestat măsura, iar contestația va fi analizată marți, 13 iulie, la Curtea de Apel.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.