Magistrații Curții de Apel Constanța au respins, în data de 4 noiembrie 2024, cererea de executare a mandatului european de arestare emis, în data de 19.02.2024, de către Parchetul General al Republicii de pe lângă Curtea de Apel din Ancona (Italia), pe numele lui Costel Zaif, precum și predarea acestuia, în baza ordinului de executare a pedepsei cu închisoarea.
„Dispune executarea în România, de către Zaif Costel, a pedepsei închisorii de 7 ani, 5 luni și 15 zile, aplicată de instanțele statului emitent prin hotărârea de condamnare recunoscută din prezenta hotărâre, prin care persoana solicitată a fost condamnată pentru săvârșirea a 8 infracțiuni, în perioadele mai 2015 – 20.09.2017, 03.02.2016 – 18.07.2016 și 21.05.2015 – 18.07.2016, constând în aceea că a făcut parte dintr-o grupare infracțională, în calitate de complice, grup ce a avut ca scop comiterea infracțiunilor de falsificare, contrabandă și evaziune fiscală, ce au fost comise în Ancona, Italia, precum și în alte țări din Europa, care au corespondent în legislația română infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prevăzută de art. 367 din Codul penal“, potrivit minutei judecătorești a Curții de Apel Constanța.
Precizăm că bărbatul a fost condamnat la 7 ani, 5 luni și 15 zile de închisoare, pedeapsă ce va fi executată într-un penitenciar din România.
Amintim că mandatul european de arestare a fost emis la 19.02.2024, de Curtea de Apel Ancona din Italia, în vederea executării Sentinței penale 1789/2023, emisă în data de 7.11.2022, prin care Zaif a fost condamnat la pedeapsa de 7 ani, 5 luni și 15 zile de închisoare, din care mai are de executat 6 ani, 9 luni și 18 zile, pentru comiterea unui număr de opt infracțiuni de participare la o grupare infracțională ce avea ca scop comiterea de infracțiuni: falsificare, contrabandă și infracțiuni legate de impozite.
Potrivit art. 319 din Codul Penal Italian, „Corupție pentru eliberarea unui act contrar îndatoririlor de serviciu“, care se regăsește în actul de inculpare: „Funcționarul public care pentru a omite sau a întârzia sau pentru a fi omis sau întârziat eliberarea unui act ce ține de funcția sa, sau pentru a elibera sau a fi eliberat un act contrar îndatoririlor de serviciu, primește pentru sine sau pentru un terț, bani sau alte foloase, sau acceptă promisiunea acestora, este pedepsit cu închisoare de la 6 la 10 ani“.
De asemenea, art. 321 „Pedepse pentru corupător“ prevede: „Pedepsele stabilite la primul alineat al art. 318, la art. 319, la art. 319-bis, la art. 319-ter și la art. 320 privind ipotezele de la art. 318 și 319, se aplică și celui care dă sau promite funcționarului public sau celui care ocupă o funcție publică bani sau alte foloase“.
Iar art. 476 „Falsul material în acte oficiale comis de funcționarul public“, „Funcționarul public care, în exercitarea funcțiilor sale, pregătește, în întregime sau în parte, un act fals sau falsifică un act adevărat, este pedepsit cu închisoare de la 1 la 6 ani. Dacă falsul privește un act sau o parte dintr-un act care să ateste până la înscrierea în fals, închisoarea este de la 3 la 10 ani“.
Art. 491 „Falsul în testamentul olograf, cambie sau titluri de credit“: „Dacă unul din falsurile prevăzute de articolele precedente privește un testament olograf, o cambie sau un alt titlu de credit transmisibil prin transfer sau la purtător, iar fapta este comisă cu scopul de a obține pentru sine sau pentru alții un folos sau de a provoca altora un prejudiciu, se aplică pedepsele prevăzute în prima parte a art. 476 și la art. 482“.
Pe lângă acestea, Costel Zaif mai are reținută în sarcina sa și forma continuată a infracțiunilor.
Liliana BELCIUG