Parlamentul a adoptat o nouă lege de modificare a Codului fiscal, care acum se află la promulgare. Din eroare sau premeditat, firmele din sectorul de petrol și gaze ar trebui să plătească, din 2025, de două ori impozit pe cifra de afaceri (unul triplu, în total), pe lângă cel pe profit.
Legea adoptată de Camera Deputaților la sfârșitul lunii octombrie modifică Codul fiscal astfel încât impozit pe cifra de afaceri de 0,5% să nu mai plătească doar firmele din sectorul de petrol și gaze care realizează o cifră de afaceri de cel puțin 50 de milioane de euro, ci toate societățile comerciale de acest fel. Dar…
Inițial, proiectul de lege nu a fost adoptat de Senat, prima cameră sesizată a Parlamentului. Iar Consiliul Economic și Social a avizat-o nefavorabil și pentru că, din cauza formulării, se înțelege că firmele din acest domeniu trebuie să plătească și impozitul de 0,5% din cifra de afaceri, și impozitul de 1% din cifra de afaceri (cum plăteau toate societățile cu afaceri anuale de peste 50 de milioane de euro, în afara celor din sectorul de petrol și gaze), și impozitul pe profit, dacă acesta există. Nici Guvernul nu a susținut adoptarea acestei inițiative legislative.
Cu toate acestea, Camera Deputaților, cameră decizională, a adoptat-o la sfârșitul lunii octombrie, iar pe 2 noiembrie a fost trimisă la președintele României pentru promulgare, ca să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Astfel, cele mai afectate companii din sectorul de petrol și gaze vor fi cele mari al căror impozit pe profit nu depășește 1% din cifra de afaceri sau cele care înregistrează pierderi. Cum este și cazul Rompetrol Rafinare SA, care operează Rafinăria Petromidia și benzinăriile Rompetrol, care anul trecut a înregistrat o cifră netă de afaceri de peste 17,1 miliarde de lei și o pierdere netă de aproximativ 551 de milioane de lei. Dacă situațiile financiare rămân asemănătoare în acest an, firma din Năvodari va trebui să plătească în 2025 un impozit pe cifra de afaceri de 1,5%, nu de 0,5% ca până acum.
Valentin ISPAS