La ce trebuie să fie atent un pacient asimptomatic și când trebuie să sune la 112. Cum trebuie să îţi monitorizezi respirația

0
653
Imagine cu rol ilustrativ - Foto: exquis.ro/

COVID-19 este o boală care poate avea evoluții imprevizibile, într-un termen extrem de scurt, avertizează medicii. Saturația oxigenului din sânge este unul dintre cei mai importanți factori în monitorizarea unui pacient confirmat cu SARS-CoV-2, fie el și asimptomatic.

Managerul Institului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a explicat într-o intervenție la Digi24 că saturația oxigenului se măsoară cu niște aparate simple, care se găsesc în farmacii, sau chiar și cu ajutorul unor aplicații pe smartphone. Ele pot fi folosite eficient acasă și ne pot salva viața. În lipsa acestora, există, însă, și alte mijloace, la îndemâna oricui, de a-și verifica respirația.

”În mod normal trebuie să avem 18 respirații într-un minut. Când deja numărul de respirații ajunge la 30, avem deja o problemă care să ne facă să chemăm ambulanța la domiciliu și să mergem la primul spital. De regulă, această frecvență respiratorie, care este cuantificabilă, se asociază cu o scădere a saturației de oxigen, dar probabil că nu toți avem la îndemână un pulsoximetru – sunt acele aparate mici, care se prind de un deget cu un clips și care măsoară nivelul de oxigen din sânge. Sunt foarte utile, cu o mențiune: acest aparat trebuie lăsat să se stabilizeze cam un minut pentru a vedea valoarea reală a saturației. Are un senzor care are nevoie de multe ori de câteva secunde pentru a monitoriza exact valoarea de oxigen cu care este încărcată hemoglobina”, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.