La limită: mai mulţi constănţeni nu au primit şomajul din luna decembrie

0
234

Potrivit ultimelor statistici, în România rata șomajului este destul de ridicată și mai ales acum, în contextul pandemie de coronavirus, când mii de persoane au rămas fără loc de muncă. În al treilea trimestru al anului 2020, populaţia activă a României era de 9027 mii persoane, din care, 8555 mii persoane erau ocupate și 472 mii persoane erau şomeri. Însă, cei care sunt șomeri nu își primesc la timp banii, o astfel de situație fiind semnalată la Constanța.

Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică rata şomajului în trimestrul III al anului 2020 a fost de 5,2%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior. Perspectivele par bune, dacă și oamenii ar primi la timp banii, bani care oricum nu sunt foarte mulți. Un constănțean a sesizat redacția Focus Press cu privire la faptul că la Constanța există persoane care au depus actele pentru șomaj în luna decembrie și nici acum nu au primit banii.

Reprezentanții AJOFM Constanța nu au negat aceste lucruri, însă au explicat că întârzierile apar din cauza agenților economici care nu întocmesc bine documentațiile.

„Problema este că agenții economici nu depun cum trebuie documentele și purtăm conversații cu ei de luni de zile. Banii trebuie să vină săptămâna aceasta și vom plăti șomajul și pentru luna decembrie. A durat foarte mult prelucrarea dosarelor pentru că efectiv, aproape nici un agent economic nu trimite dosarul conform ordonanței. Din cauza aceasta colegii mei poartă conversații pe e-mail cu ei, ei răspund târziu și din această cauză există întârzieri. Dar dacă oamenii nu au primit respingere la dosar, săptămâna aceasta vor primi banii”, a declarat Gheorghe Bușu, directorul AJOFM Constanța.

Cine are dreptul la indemnizaţia de şomaj şi ce condiţii trebuie îndeplinite

Legea nr. 76/2002 este cea care prevede ce persoane pot beneficia de indemnizaţia de şomaj, dar şi ce condiţii trebuie îndeplinite (în mod cumulativ) pentru primirea acesteia. Conform articolului 16 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, persoanele care beneficiază de prevederile legii sunt cele care se află în una dintre situaţiile:

• au devenit şomeri;

• nu s-au putut angaja în urma absolvirii unei instituţii de învăţământ;

• ocupă un loc de muncă, dar vor să şi-l schimbe;

• au obţinut statutul de refugiat/altă formă de protecţie internaţională;

• sunt cetăţeni străini/apatrizi care au fost încadraţi în muncă/au realizat venituri în România;

• nu s-au putut angaja după repatriere/eliberarea din detenţie.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.