VIDEO. Scandal fără sfârșit la Tuzla, din cauza construcțiilor de pe faleză

2
2469

Marți a avut loc ședința Consiliului Local Tuzla în care a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru evacuarea persoanelor fizice și juridice care ocupă în mod abuziv faleza comunei, domeniu privat al unității administrative teritoriale. Bineînțeles, au fost prezenți o mare parte dintre cei vizați de acest proiect de hotărâre inițiat de primarul Reșit Taner, care au reclamat decizia administrației locale, deoarece mulți ani nu au fost sesizați în niciun fel, unii chiar au anunțat Primăria și au vrut să plătească taxe și impozite, alții sunt pescarii sau îi reprezintă pe aceștia.

Consiliul Local Tuzla a aprobat marți seară, 23 februarie a.c., proiectul de hotărâre pentru evacuarea persoanelor fizice și juridice care ocupă fără niciun act faleza comunei, domeniu privat al unității administrative teritoriale.

Totul a pornit de la controalele demarate de comisarii Protecției Consumatorilor în zonă, în iulie 2020, care au constatat multe abateri grave, multe construcţii ilegale, fără autorizații de construire, fără utilităţi şi amplasate printre gunoaie, în scop turistic.

„Au fost depistate locaţii insalubre, multe construcţii ilegale, cu destinaţia de alimentaţie publică, haznale săpate lângă izvoarele de apă «potabilă», cazări încropite printre gunoaie şi pentru toate acestea Primăria oferă «certificat de oportunitate»“, declara Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor de la acea dată.

Imediat, au urmat controalele inspectorilor Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, care au constatat același lucru și au înștiințat Primăria Tuzla de cele descoperite.

Deoarece există pe rol un dosar privind revendicarea falezei de catre A.B.A.D.L. care, în conformitate cu prevederile Legii Apelor, aparține domeniului public și este în administrarea A.B.A.D.L., până la soluționarea litigiului cu administrația locală, întreaga responsabilitate revine chiar Primăriei Tuzla.

Proprietarii construcțiilor de pe faleza Tuzla: aleși locali, actuali sau foști, rude ale acestora, foști prefecți, pescari din comună și alții

Primăria Tuzla a trebuit să identifice persoanele care au edificat construcții pe faleza Tuzla, pentru a proceda la dezafectarea acestora. Așa că, pe 14 iulie 2020, a comunicat doisprezece somații deținătorilor de construcții nelegale, pe 15 iulie alte opt, pe 16 iulie alte zece, iar pe 17 iulie încă șase. Printre cei somați se aflau și Asociația Boiler, organizatorul Electric Castle între 1 iulie și 30.09.2020, dar și Szekely Levente Csaba, fostul prefect de Vaslui, care are și acum o casă din lemn pe faleză. Pentru că a atacat în instanță somația administrației locale, iar până la soluționarea dosarului, locuința sa nu poate fi demolată.

Majoritatea celor care au fost somați au procedat ca și fostul deputat și prefect, așa că foarte puțini și-au dărâmat construcțiile de pe faleză, totul fiind suspendat până la deciziile instanțelor.

Printre cei care au fost somați se numără și Marian Sărăcilă, consilierul local P.M.P., dar și fiul său, Dorin. În ședința de marți, 23 februarie a.c., alesul local a susținut, însă, că imobilul său nu este ilegal, deoarece nu s-ar afla pe faleză, iar Dorin Sărăcilă a susținut că, de fapt, construcția pentru care a fost somat nu îi aparține, ea este administrată de firma pe care o deține, autorizată pentru pescuit în Marea Neagră.

Altă entitate care are o construcții pe faleză și se ocupă de pescuit este Asociația Albatrosul din Tuzla, reprezentată de Emil Olteanu. Aceasta ar deține pe o suprafață de aproximativ 1.500mp două corpuri de casă, rulote tractabile etc. Însă președintele său susține că are aceste imobile

„Primăria Tuzla ține neapărat să elibereze acel teren. Nu știu de ce acum și nu a făcut acest lucru acum zece ani, acum 15 ani, acum patru ani. Domnul primar susține că nu știa de aceste lucruri. (…)

Pe terenul aflat acum în proprietate privată a U.A.T. Tuzla funcționează din 1977 un punct de pescuit. Acesta a aparținut Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, care a renunțat la el după ce Romsilva a cedat terenul către Primăria Tuzla, iar în 2009 acest punct de pescuit a căpătat personalitate juridică, devenind Albastrosul Tuzla și dobândind tot patrimoniul lui.

Dezastrul din zona plajei Tuzla nu se datorează pescarilor de acolo. Ei nu au făcut altceva decât să întrețină zona. (…)

Din 2009 noi am notificat în fiecare an Primăria Tuzla că funcționăm în zona respectivă, am cerut să ni se concensioneze terenul, să plătim chirie pe teren, să înmatriculăm bărcile, să plătim impozite pe ele, dar nu am primit niciun răspuns, la nicio cerere pe care am depus-o.

Ei știau că suntem acolo, au ccepat să stăm până acum acolo, nu am fost deranjați în posesie 30 de ani niciodată. Abia acum au venit și au constatat că sunt construcții ilegale. (…)

Avem deja în instanță contestarea amenzii și a deciziei de demolare, iar în această săptămână vom ataca în contecios-administrativ și decizia Consiliului Local din această seară“, ne-a declarat Emil Olteanu

Primăria Tuzla va cere în instanță demolarea construcțiilor de pe faleză

Consiliul Local Tuzla a aprobat proiectul de hotărâre pentru evacuarea celor care încă ocupă, fără niciun act, faleza, iar acum administrația locală se poate îndrepta în instanță, care să decidă dacă aceștia au construcții ilegale în zonă, ce trebuie demolate.

Cu toate vociferările și luările de cuvânt ale celor care au imobile în apropierea plajei, unsprezece aleși locali au votat pentru acest proiect de hotărâre, iar patru s-au abținut.

„Pe domeniul public al comunei Tuzla, pe malul mării, între Costinești și Eforie sunt foarte multe clădiri. A fost votat un proiect de hotărâre pentru demolarea acestora. Această hotătâre ne este de ajutor pentru a merge în instanță. Primăria nu poate demola, nu are baza legală, decât prin hotărârea judecătorului. Deoarece aceste clădiri nu au autorizație de construire și nu am încasat nicio chirie.

Cât privește pescarii din zonă, sunt vreo șase sau șapte astfel de firme, ne vom întâlni într-o altă ședință de Consiliu Local pentru a hotărî să le punem la dispoziție o suprafață de teren, pentru că sunt pescarii noștri“, a declarat primarul Reșit Taner pentru Focus Press.

Valentin ISPAS

Citește și:

2 COMENTARII

 1. certificate de inchiriere pentru suprafete de teren, intre pescari si primarie, de pe vremea primarului Ghebenei.
  S-au taiat si chitante. Se vor atasa la dosarele pe rol.
  Baracile pescaresti exista din 1976, cu avizul Regiei de paduri, Primariei Tuzla si al Postului de graniceri. Au fost 50 de baracute de 2×2,5m, fiecare. Dupa jaf, au mai ramas 8.
  Povestile spuse de primar, ar trebui sa le analizati peste cativa ani. Ne temem ca aici se va muta toata stabimea politica. Cine nu ar vrea o cabana pe malul marii?
  Ce vrea primarul Resit cu USL-ul de la Tuzla? Plecati voi tuzlenii, sa vina altii din alte zari si poate tari? Cine ii preseaza si cu ce ii preseaza?
  Sii voi stimati concetateni, invatati zicala lui Goya: SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRII.

 2. Primarul comunei Tuzla este într-o continua eroarea, ba este in proprietate privata, ba in proprietate publica. Hotaritiva domnule primar si incepeti cu demolarea construcțiilor dv, ale consilierilor si ale celor care au construit in ultimii patru ani, pentru restul asteptati răspunsul instantelor de judecata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.