Milionarul Papadumitru de la Al Storm Company, urmărit de creditori și de procurori: de la afaceri cu statul, la fraude

0
3702

Belelele se țin ”scai” de unul dintre magnații Constanței care a făcut bani frumoși din contracte cu statul. Nu s-a limitat, însă, la contractele cu primăriile, cu Canalele Navigabile sau cu ABADL, dar a mai băgat mâna și în fonduri europene în mod fraudulos, motiv pentru care a fost trimis în judecată, într-un dosar ”proaspăt”.

Papadumitru Alexandru, căci despre el este vorba, patronul societății Al Stom Company, nașul lui Alexandru Cârlig – fiul regretatului Ion Cârlig, fost comandat al IPJ Constanța, este trimis în judecată de procurori, într-un nou dosar, înregistrat pe rolul Tribunalului Bihor, fiind acuzat de obținerea ilegală de fonduri în dauna Companiei Naționale de Investiții (CNI) care s-a constituit parte civilă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, milionarul Alexandru Papadumitru, în calitate de administrator al firmei Al Storm Company Constanţa, a folosit şi a prezentat funcţionarilor CNI „documente neadevărate, inexacte”, în ceea ce priveşte firma care executa efectiv lucrările asumate prin două contractele semnate în 2014 şi 2015. 

Fraude de aproape cinci milioane de lei

Mai exact, Papadumitru a ascuns subcontractarea lucrărilor care făceau obiectul celor două contracte către o altă societate comercială, societate care, în fapt, a efectuat lucrările şi a întocmit situaţiile de lucrări cu facturile aferente în numele Al Storm Company, realizându-se, astfel, o obţinere frauduloasă a fondurilor de la Compania Naţională de Investiţii, după cum se arată în rechizitoriu.

Sumele încasate sunt uriaşe. Lucrările asumate de firma milionarului privesc realizarea şi reabilitarea unor reţele de apă şi canalizare în municipiul Salonta, respectiv oraşul Aleşd, ambele din județul Bihor, pentru care ar fi încasat sume în valoare de peste 4,8 milioane de lei pe care le-a asumat în contractul încheiat cu CNI fără să specifice la semnare că va subcontracta anumite lucrări. 
 Dosarul penal a fost înregistrat în luna noiembrie 2020 și, până în acest moment, nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Alt dosar, alte nume grele

De precizat că în 2018, afaceristul constănțean a mai fost trimis în judecată într-un alt mega-dosar instrumentat de DIICOT, fiind acuzat împreună cu multe alte nume cu rezonanță, pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Mureș, iar printre cei vizați se numără, pe lângă Papadumitru, și Stelian Fottu, acționar al grupului ARCONI-ARGENTA din Constanța (din celebrul trio Fechete – Fottu – Ciupercă), Vasile Costea de la ABC Val, reprezentanți ai Șantierului Naval Constanța și alți afaceriști de ”soi”.

De precizat că, deși acest dosar a fost trimis în instanță în 2018, până în momentul de față acesta se află tot în cameră preliminară, întrucât judecătorul nu s-a putut încă pronunța cu privire la legalitatea sesizării instanței. Ori numărul mare de părți implicate e de vină, ori așa se procedează la Bihor în cameră preliminară: câte doi ani pentru fiecare dosar. Cert este că, daca va mai sta mult în acest stadiu, unele fapte s-ar putea prescrie până la pronunțarea finală a instanței.

Firmă  acționată din toate ”pozițiile” de către creditori

Societatea Al Storm Company din Constanţa, aparținând afaceristului Papadumitru, se află în procedura insolvenței la cererea creditorilor, care nu sunt deloc puțini. Cei care au cerut falimentul societății sunt foști angajați care nu și-au primit drepturile salariale, dar și regii autonome și multe societăți renumite, precum: RAJDP, Tehnologica Radion SRL – societate aflată în insolvență într-o situație asemănătoare, IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL, Administrația Finanțelor Publice Constanța, SPIT Constanța, Administrația Zonei Libere Sulina, Banca Transilvania, CNAIR, Compania Națională de Investiții, CN APM, Fundația ”Alături de voi”, Csa de avocatură ”Hașotti și Asociații”, SC Metropolitan SRL, SC Petroconst SA, Polaris M Holding, SC RAJA SA, Comuna Lumina, Primăria Eforie și multe alte persoane fizice și juridice. Chiar și Alexandru Papadumitru – patronul firmei – s-a înscris la masa credală.

De remarcat că cea din urmă entitate menționată, respectiv Primăria Eforie, deși a cerut falimentul societății lui Papadumitru, Al Storm Company, la finele anului trecut a atribuit un contract unei alte societăți, controlată tot de același afacerist milionar, pentru unele lucrări de extindere a rețelei de gaze naturale.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.