La un an de la trimiterea în judecată a patronilor Pescăriei lui Matei, judecătorii încă nu au căzut de acord dacă se începe sau nu judecata

0
3759
foto: Calatorul Digital

Procesul de judecată în cazul falsurilor care se învârt în jurul Pescăriei lui Matei de la Agigea a început cu stângul. Asta pentru că unele vicii procedurale au întârziat procesul propriu-zis de judecată. Contestațiile depuse până acum, privind începerea judecății în sine, au întârziat procesul de judecată, mai ales că a trecut un an de la trimiterea dosarului în instanță.

Pe data de 23 iunie a.c., Judecătoria a admis propunea Parchetului privind trimiterea în judecată a inculpaților din acest dosar, însă s-au depus contestații la Tribunal. Marți, 11 august, Tribunalul a admis contestațiile depuse și a retrimis cauza pe masa judecătorului de cameră preliminară. Astfel, se așteaptă acum începerea judecării propriu-zise a cauzei.

”Admite contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, SC Sarda Fish SRL, Datcu Liliana-Camelia, Datcu Matei, împotriva încheierii penale nr.576/23.06.2020 pronunţată de către Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 20401/212/2019/a1*.  Desfiinţează încheierea contestată şi trimite cauza la judecătorul de cameră preliminară de la prima instanţă în vederea rejudecării cauzei, cu respectarea dispoziţiilor privind incompatibilitatea judecătorului de cameră preliminară. (…) Definitiva. Pronunţata în camera de consiliu, astăzi 11.08.2020”, se arată în încheierea de ședință.

Acuzațiile propriu-zise

De precizat că totul are legătură cu afacerea vestitei pescării care funcționează, după cum se arată în rechizitoriu, pe un teren ocupat ilegal. Potrivit anchetei, totul a început în urmă cu 19 ani, când familia Datcu (Liliana, Matei Alin şi Matei – patronii cherhanalei cu numele de Pescăria lui Matei) ar fi falsificat, în cuprinsul facturii fiscale 2540812/03.01.2001, emisă de SC Marea Neagră SA către SC Condemar SA, elementele de identificare ale unui bun imobil vândut, existând de asemena un al doilea exemplar al aceluiaşi document, dar cu un conţinut diferit faţă de prima variantă. Imobilul – un teren – a intrat ulterior în posesia SC Sarda Fish, firma care deține cherhanaua.

Procurorul care a întocmit rechizitoriul arată că, în baza falsurilor, familia Matei ar fi intrat în posesia terenului pe care îşi derulează acum afacerea. De altfel, terenul în cauză nici nu ar fi trebuit să facă vreodată obiectul unei vânzări, atâta timp cât societatea care îl deţinea iniţial se afla în insolvenţă.

Primăria Agigea ”s-a plâns” ministerului

Amintim că, în anul 2018, Primăria comunei Agigea sesiza inclusiv Ministerul de Finanţe cu privire la situaţia unui teren vândut în anul 2001. Plângerea Primăriei Agigea era formulată împotriva lui Datcu Matei, în calitate de director general şi ulterior administrator la SC Marea Neagră SA, Ştefan Elena Monica, contabil şef la Marea Neagră SA şi administrator la SC Condemar SA. Motivul? Primăria Agigea susţine că actualul punct de lucru deţinut de SC Sarda Fish SRL la Agigea ar fi fost dobândit de această firmă prin manevre ilegale. „(…) Societatea Marea Neagră SA s-a aflat în procedura reorganizării judiciare în perioada 27.03.2000 şi 15.05.2001 în baza Legii 64/1995 în cadrul dosarului 882/com/2000 al Tribunalului Constanţa, perioadă în care au fost emise cele două facturi (2540812/03.01.2001 şi 2540816/03.01.2001) ce stau la baza înstrăinării ilegale cu privire la proprietatea punctului piscicol Agigea imobil cherhana. Din informaţiile furnizate de lichidatorul judiciar Maestro SPRL (…) concluzia a fost că în patrimoniul societăţii nu existau active situate în Agigea (acestea fiind sustrase de Datcu Matei şi Ştefan Monica prin falsificarea inventarului) şi nu a avut loc nici o înstrăinare de bunuri din Agigea! Potrivit legii 64/1995 privind insolvena şi aflată în vigoare la acel moment, nu se puteau înstrăina bunuri fără acordul lichidatorului judiciar, fără acordul creditorilor şi fără respectarea procedurilor legale specifice materiei insolvenţei (…)”, se arăta în documentul transmis de primărie Ministerului de Finanţe.

Din aceeaşi sesizare se mai remarca faptul că, potrivit Primăriei Agigea, ar fi fost falsificată într-o factură menţionată anterior şi suprafaţa pe care Sarda Fish o deţine la Agigea, cu scopul de a fi creată „aparenţa dobândirii unei suprafeţe mai mari a platformei de pământ deţinută de către Sarda Fish SRL, cu toate că această suprafaţă a platformei nu are corespondenţă în proiectul tehnic certificat de către Întreprinderea Piscicolă (cea de la care a „moştenit” SC Marea Neagră SA toate cherhanalele – n.r.)” – se mai specifica în sesizare.

În aceste condiţii, urmează să apreciaţi asupra dreptului de proprietate asupra imobilelor Cherhana Agigea, deţinut în fals de SC Sarda Fish SRL, să sesizaţi organele competente cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals şi inducerea în eroare a creditorilor şi să cereţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cercetarea acestor infracţiuni, inclusiv să cereţi nulitatea absolută a facturilor 2540812/03.01.2001 / 2540816/03.01.2001 (facturile care atestă vânzarea pescăriei de la Agigea, de către SC Marea Neagră SA – n.r.)”, se concluziona în adresa primăriei.

De precizat că în acest dosar penal au fost trimise în judecată  două persoane fizice, Datcu Matei și Datcu Liliana Camelia, respectiv firma SC Sarda Fish, sub aspectul săvârşirii infracţiunii uz de fals în formă continuată.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.