Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Preotul Claudiu Banu: “Să avem un post cu mult folos duhovnicesc”

0
481

Sâmbătă, 14 noiembrie a.c., conform rânduielilor bisericeşti, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă (Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului).

Preotul Claudiu Banu, parohul de la Biserica Sf. Mare Mucenic Mina din Constanţa, susţine că postul Crăciunului începe cu ziua de 15 noiembrie și ține până pe 24 decembrie inclusiv. Lăsatul Secului are loc în fiecare an pe 14 noiembrie. Însă, dacă această zi cade într-o zi de miercuri sau de vineri, atunci postul începe de pe 14 noiembrie. Acest post amintește de postul îndelungat al drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia. Prin durata lui de 40 de zile, aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. La început, nu toți creștinii posteau la fel și același număr de zile, de aceea a fost necesară o uniformizare. Astfel că, durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol. Potrivit părintelui Ene Braniște, acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli.

Postul Crăciunului este o pregătire, o sfințire a gândurilor, a trupului și a sufletului nostru. E nevoie de pocăință, de Spovedanie și Euharistie, citirea Sfintei Scripturi și a scrierilor duhovnicești. E nevoie și de milostenie, după modelul Sfântului Nicolae, serbat în prima parte a postului, pe 6 decembrie. Postind în acest fel, ne curăţim sufletele şi trupurile şi ne învrednicim să-L primim pe Pruncul Hristos. Darurile pe care le facem, sărbătorile și colindele specifice acestei perioade ne umplu sufletele de bucurie. Să avem un post cu mult folos duhovnicesc“, susţine preotul paroh Claudiu Banu.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.