Lebede moarte și bolnave în acvatoriul Portului Constanța. A fost demarată o anchetă, iar un operator portuar a fost amendat

0
1363
Lebede în acvatoriul portuar. FOTO Garda de Mediu

Din cauze care încă nu au fost identificate, cel puțin două lebede au fost găsite moarte în Portul Constanța. Alte exemplare din același stol pluteau în apropiere într-o stare letargică.

S-au adăpostit în Portul Constanța pe perioada iernii, dar și-au găsit sfârșitul, iar autoritățile încă nu știu care este cauza.

Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu a fost sesizat în cursul dimineții de 7 ianuarie cu privire la referitoare la existenta unor cadavre de lebede în incinta Portului Constanta. Comisari ai instituției, împreună cu reprezentanți Administrației Bazinale a Apelor „Dobrogea-Litoral” s-au deplasat în Dana 30. Aici au fost găsite cadavrele a două lebede, dar și alte exemplare în stare letargică.

În urma verificărilor efectuate nu au fost identificate urme de produs petrolier pe luciul apei și nici mirosuri specifice de substanțe chimice. În vederea stabilirii calității apei de mare, s-au prelevat probe ce urmează a fi analizate în laboratorul ABADL. De asemenea, pentru stabilirea cauzei mortalității, a fost contactata Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.

Pentru nerespectarea prevederilor HG 323/2010 (stabilirea sistemului de monitorizare a capturilor şi uciderilor accidentale ale tuturor speciilor de păsări, precum şi ale speciilor strict protejate) societatea care operează în dana respectivă a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 lei, fiind dispuse măsuri de conformare.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.