O lege organică, publicată în Monitorul Oficial și intrată în vigoare la sfârșitul lunii trecute, care modifică Legea Fondului Funciar, L18/1991, prevede ca foștii chiriași ai caselor naționalizate de comuniști, care au obținut drept de proprietate asupra acestora, în baza legii 112/1995, primesc gratuit și terenul aferent.
Este vorba despre Legea nr.87/2020 publicată în Monitorul oficial din 25 iunie şi intrată în vigoare 4 zile mai târziu. Potrivit Asociației pentru Proprietatea Privată, nu este nevoie decât de o simplă cerere și de dovada faptului că au devenit proprietarii locuinței, iar Comisiile județene de fond funciar vor emite titlul de proprietate. Mai mult decât atât, statul transmite dreptul de proprietate al curților și grădinilor aferente clădirilor respective.
Avocata Denis Valeria Bobolea, din cadrul Baroului Constanța, oferă mai multe lămuriri pe marginea acestui subiect.
”Titlul de proprietate asupra terenului aferent clădirii se poate da gratuit inclusiv celor care au cumpărat casa în baza Legii 112 din 1995. Nu este chiar o noutate. De regulă, beneficiarii acestei legi sunt persoane care nu au avut posibilitatea să-și cumpere o casă de pe piața liberă, tocmai de aceea au și rămas chiriași la stat în case naționalizate. Înainte de 1989, orice om primea repartiție în case și apartamente construite de stat, care se vindeau la prețuri foarte mici. După revoluție, terenurile aferente apartamentelor respective, se dădeau gratuit prin ordinul prefectului. În 1992 a apărut Legea 85/1992 prin care se vindeau apartamentele construite din fondurile statului, pe terenuri proprietate de stat. Se cumpărau apartamentele de la stat, iar terenul aferent se dobândea cu titlu gratuit.
Acum este o situație în care cei care dobândesc locuințe de la stat, fie că sunt case naționalizate, fie că sunt construite din fondurile statului, să aibă dreptul să primească și terenul aferent, care este proprietatea statului, să-l dobândească tot în baza legii 18/1991.
În ceea ce-i privește pe foștii proprietari sau pe moștenitorii acestora, în cazul în care au făcut cerere de restituire a imobilelor, acestea nu se vindeau. Dacă au făcut cerere după ce acestea s-au vândut, se putea anula contractul de vânzare-cumpărare. Dar dacă au făcut cerere de revendicare a unei case care fusese deja vândută, între 1995 și 2001, când a apărut legea 10/2001, nu mai pot avea dreptul nici la casă, nici la teren, pentru că nu poți să-i iei terenul celui care a dobândit casa și să-l restitui fostului proprietar. Dacă acea casă e vândută, nu poți avea dreptul nici la casă, nici la teren, dar poți fi despăgubit pentru ambele. Astfel, fostul proprietar este despăgubit, iar terenul nu-i poate fi restituit în natură”, a declarat, pentru Focus Press, avocat Denis Valeria Bobolea.
Daniel ALBU
Sun din stefanesti jud botosani locuiesc intro casa cu chirie de 30 de ani si acuma vrea sa ma dimoleze este posibil asaceva in care am un act vechi cu termin nelimitat ajutatima varog.
Constructie provizorie pe teren ADP cu gradina o pot cumpara zona nu e cuprinsa intr.un plan urbanistic zonal ?
Daca da, ce pot sa fac ?
Locuiesc intr-o casa nationalizata de peste 30 de ani,as dori sa o cumpar sa pot construi alta aceasta fiind intr-o stare avansata de degradare.Mentionez ca este casa bunicului din partea sotului,si se afla la aceias adresa cu
l ocuinta socrilor.Acesta a fost si motivul ptr care am luat-o in chirieutilitTile fiind comune. Ce trebuie sa fac sa obtin aprobare.