Letonia, prima țară din lume care le interzice parlamentarilor nevaccinați să voteze

0
253

Parlamentarii nevaccinați din Letonia nu vor mai avea drept de vot în legislativ. Letonia devide prima țară din lume care adoptă o astfel de lege. Parlamentarii letoni care nu sunt vaccinați și refuză să se imunizeze nu vor mai avea drept de vot să participe la discuții în legislativ. Noile reglementări au fost votate vineri de Parlament.

Măsura a fost susținută de 62 din 100 de deputați. Interdicția de a vota și a lua parte la dezbateri ca intra în vigoare de luni și cel puțin nouă parlamentari vor fi afectați. Și membrii consiliilor municipale sunt vizați. Aceștia vor fi suspendați din funcție până se vor imuniza, prin vaccin sau trecere prin boală, scrie Reuters.

Totodată, politicienii vizați de astfel de sancțiuni nu vor primi salarii în perioada în care nu-și vor putea desfășura atribuțiile. Noile norme ar trebui să fie valabile până în luna iulie a anului viitor, dar vor fi revizuite la fiecare două luni. Au fost și voci care au criticat decizia, punând sub semnul întrebării constituționalitatea acesteia. Ea poate fi contestată în instanță.

Letornia este una dintre țările cu cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană. Cu o populație de 1,9 milioane de locuitori, țara a raportat la 27 octombrie 3.206 cazuri de infectare, un record de la începutul pandemiei. Ulterior, numărul infectărilor a început să scadă, iar vineri au fost înregistrate 1.388.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.