Liber la comerțul ambulant. Doar ANPC-ul mai poate sancționa această activitate

0
1516
Comerț pe plajă. FOTO Cătălin SCHIPOR

Până la sfârșitul anului 2020, orice instituție a statului cu atribuții de ordine publică – Poliție, Poliție Locală, Jandarmerie, Poliția de Frontieră putea verifica și sancționa comerțul ambulant. Acum, doar ANPC-ul mai are atribuții în acest sens.

Chiloții și capoatele vândute în fața Spitalului Județean Constanța, carnea direct din portbagajul mașinii, porumbul fiert în condiții necunoscute și gogoșile plimbate prin soare la 30 de grade Celsius plus ne vor invada în viitorul apropiat.

Statul român le-a venit în ajutor comercianților ambulanți și prin Legea nr. 222/2020 publicată în Monitorul Oficial în data de 2 noiembrie 2020 și în vigoare din 5 noiembrie 2020 a fost abrogată celebra Lege nr. 12/1990, privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite.

În această situație, patrulele de ordine publică – jandarmi, poliție, poliție locală sau de frontieră nu mai pot interveni pentru sancționarea comerțului ambulant.

Singura instituție care poate sancționa această activitate este ANPC-ul potrivit prevederilor legale după care se ghidează. Iar dacă nu au un echipaj de ordine publică în sprijin, nici nu îl pot obliga pe un vânzător de pe plajă să se legitimeze sau să se oprească pentru control.

Instituția sus menționată de abia reușește să controleze o mică parte dintre comerciații autorizați, darămite să mai alerge după gogoși și alte toxinfecții ambulante pe noile hectare de plajă numai din stațiunea Mamaia.

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.