Licitaţia pentru reabilitarea Sinagogii Mari, reluată a patra oară

0
787
Vegetația a pus stăpânire pe templu. FOTO Cătălin SCHIPOR

Este doar o chestiune de timp până ce din monumentul istoric Sinagoga Mare- Templul Israelit din municipiul Constanța nu va mai rămâne nimic, decât amintirea clădirii, odinioară spelndidă. Din imobilul arhitectural au rămas, în prezent, doar pereții, însă nu se știe pentru cât timp. Aceasta a fost preluată în administrare de către Compania Națională de Investiții (CNI), pentru lucrări de reabilitare, însă întregul proces s-a blocat în faza licitației.

Minunata clădire situată pe strada C.A. Rosetti la numărul 2, colț cu strada Petru Rareș, se află într-o stare avansată de degradare, iar în prezent se află în administrarea Companiei Naționale de Investiții (CNI). După ce o bună perioadă de timp lucrurile au trenat la capitolul documentaţii şi refacerea ori actualizarea acestora, în momentul de faţă procedura de licitație publică este ceacare dă bătăi de cap! Licitaţia a fost reluată pentru a patra oară. În cazul primelor dăți când CNI a demarat achiziția publică, nu s-a prezentat niciun ofertand. A treia oară, spune CNI, oferta a fost declarată inacceptabilă şi/sau neconformă, documentația aferentă obiectivului de investiţii a fost reanalizată şi revizuită de către departamentul tehnic.. Acesta este răspunsul Companiei Naționale de Investiții, ca urmare a solicitării Focus Press legată de proiectul „Executarea lucrărilor de primă urgență – Reabilitare Generala – Templu Israelit din municipiul Constanța”.

La cea de-a treia licitație, unicul ofertant la această achiziție a fost Gamaro Dinamic Structure SRL, care are ca asociați pe fostul consilier local liberal Iustin Fabian Roman (65% din părțile sociale) și pe Didi Gabriel Ungureanu (35%). Din nefericire, oferta acestei fime a fost neconformă, iar procedura de licitație va fi reluată.

Precizăm faptul că, în luna iulie a.c., Compania Națională de Investiții (CNI), subordonată Ministerului Dezvoltării, în administrarea căreia se află imobilul istoric, a lansat o licitație publică pentru atribuirea unui contract de prestări servicii pentru proiectul „Proiectare, execuția de lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții: «Executarea lucrărilor de primă urgență – reabilitare generală – Templul Israelit Constanța»“.

Valoarea estimată este de 9.790.555,12 lei, fără TVA, și este compusă din: cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului, de 904.819,27 lei fără TVA, cheltuieli pentru proiectare și asistența tehnică din partea proiectantului, de 264.764,81 lei fără TVA, și cheltuieli pentru investiția de bază, de 8.570.413,49 lei fără TVA.

Iată răspunsul integral al Companiei Naționale de Investiții (CNI) din luna februarie 2023,oferit Focus Press:

„Executarea lucrărilor de primă urgență – Reabilitare Generala – Templu Israelit Constanţa

Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la C.N.I. SA cu nr.8792/17.02.2023, cu privire la stadiul obiectivului de investiții Executarea lucrărilor de primă urgenţă – Reabilitare Generală – Templu Israelit Constanța, vä transmitem că documentația a fost completată în luna februarie 2022 cu avizul emis de către Ministerul Culturii şi a fost actualizată documentația economică de către proiectant.

Ca urmare, documentația a fost supusă reavizării în cadrul consiliului tehnico-economic şi a fost emis ordinul MDLPA de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, nr.701/02.05.2022. Menţionăm că ulterior aprobării indicatorilor tehnico-economici şi publicării în SEAP a anunţului de partipare, au fost anulate 2 proceduri de achiziție publică, în luna iulie din cauza faptului că nu au existat ofertanți înscrisi şi în luna septembrie, conform art.212, alin. 1, lit.a din legea 98/2016.

Ca urmare, a fost publicat in SEAP un nou anunt de participare având nr. SCN1114349/ 20.09.2022, pentru serviciile de proiectare şi execuție, iar deschiderea ofertelor a fost la data de 06.10.2022. Dat fiind faptul că şi această procedură de achiziție publică a fost anulată, oferta fiind declarată inacceptabilă şi/sau neconformă, documentația aferentă obiectivului de investiţii a fost reanalizată şi revizuită de către departamentul tehnic.

Ca urmare, în perioada următoare va fi demarată o nouă procedură de achiziţie publică”, se arată în răspunsul Companiei Naționale de Investiții.

Motivul pentru care oferta firmei a fost respinsă este puerilă, spun cei care cunosc detaliile tehnice: „Este pueril motivul pentru care oferta firmei a fost declarată neeligibilă- Gamaro Dinamic Structure SRL a fost subcontractor în cadrul unui contract, iar la final recepția lucrărilor prevăzute în contractul respectvi nu a fost făcută, însă era vina constructorului. Deci, din motivul acesta a fost respinsă de către CNI”.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.