Primarul Vergil Chițac, prima reacție după pierderea finanțării pentru reabilitarea Colegiului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța: „Banii ăia i-am dat înapoi și o să îi recuperăm pe noul program operațional“

3
5210

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a transmis recent, în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului Local Constanța, că nu a fost pierdută finanțarea pentru reabilitarea energetică a Colegiului „Mircea cel Bătrân“. Edilul-șef a precizat că banii au fost dați înapoi și vor fi recuperați în cadrul noului program operațional. Viceprimarul USR, Florin Cocargeanu, a spus, pentru Focus Press, că va fi depusă documentația în următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

Liderul consilierilor locali USR Constanța, Dumitru Caragheorghe, a intervenit, în timpul ședinței ordinare, la proiectul de hotărâre cu numărul 40, referitor la revocarea dreptului de administrare al societății Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța asupra imobilelor situate în municipiul Constanța. Acesta a atras atenția inclusiv asupra unor „situații în care s-au pierdut fonduri“ pentru anumite proiecte.

Eu stau și îmi pun întrebarea cât de capabilă este Primăria sau departamentele din Primărie, pentru că sunt numeroase situații în care s-au pierdut fonduri pentru incapacitatea de a manageria anumite proiecte de dezvoltare și atunci mă tem că acest proiect este din capul locului greșit, tocmai de aceea noi vom vota împotrivă“, a spus Dumitru Caragheorghe.

Primarul Vergil Chițaca intervenit și a întrebat despre care proiecte este vorba, iar Caragheorghe a dat exemplul reabilitării Colegiului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța. Edilul-șef a precizat că nu s-a pierdut finanțarea și că va depune, din nou, documentația.

Nu s-a pierdut niciun fond. Banii ăia i-am dat înapoi și o să îi recuperăm pe noul proiect, noul program operațional, avem suma alocată. Nu refacem proiectul, depunem, din nou, documentația și o să primim finanțarea. Ideea este că nu puteam să terminăm până în 2023, din moment nu aveam toate avizele. Nu a depins de noi“, a adăugat Vergil Chițac.

Context

Viceprimarul USR Constanța, Florin Cocargeanu, a declarat marți, 13 februarie a.c., în cadrul unui interviu pentru Focus Press, că a fost pierdută finanțarea europeană pentru reabilitarea energetică a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“. Motivul invocat ar fi că nu a fost primit avizul ISU.

„Doar ce s-a pierdut o finanțare și pentru Colegiul «Mircea cel Bătrân». Înțeleg că nu s-a obținut avizul ISU. Acesta este motivul pe care îl știu eu. De ce nu s-a obținut avizul ISU, având în vedere că prima hotărâre de Consiliu Local, privind indicatorii tehnico-economici, referitoare la reabilitarea Liceului Mircea a fost în anul 2018. La cinci ani distanță, se pierde o finanțare și urmează să fie prinsă în următorul exercițiu financiar“, a precizat Florin Cocargeanu.

De altfel, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța a spus, recent, că proiectul de reabilitare a unității de învățământ „a căzut“.

„Domnule viceprimar, am o urgență, îngheață copiii în școală, vă rog să țineți cont de acest lucru și să faceți ceva în relația cu Termoficare. A căzut proiectul de reabilitare termică a Colegiului Mircea, nu știu cum ne vom descurca. Sunt, în unele săli, temperaturi în care nu am cum să-i oblig pe copii să rămână. Agentul termic vine la o valoare mult prea scăzută ca să facă față clădirii, la volumul interior“, a precizat Vasile Nicoară, în cadrul dezbaterii publice privind accesul liber pe terenurile școlilor în afara orelor de curs, din data de 9 februarie a.c.

Valoarea totală a proiectului „Creșterea eficienței energetice a imobilului Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Constanța“ era de 19.398.470,14 lei, finanțare din Fondul European Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Petruț IACOB

Citește și:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.