Licitație cu cântec la DSVSA. Iată ce nereguli a găsit Corpul de Control al premierului în Constanța

0
404

Constanța se află pe lista județelor cu nereguli privind pesta porcină. Mai exact, reprezentanții Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Constanța ar fi acceptat întârzierea livrării incineratorului de către societatea Bentley Industry, un SRL cu sediul în comuna Chișoda, județul Timiș, administrată de Mihai Ioan Rugneanu, cu aproximativ 1 lună și jumătate față de termenul inițial impus prin contractul de furnizare. Corpul de Control al prim-ministrului a constatat în urma verificărilor efectuate în mai multe judeţe că “ANSVSA, prin DSVSA judeţene, nu a respectat prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane (‘Programul naţional’), ca urmare a faptului că au fost achiziţionate doar cinci din opt incineratoare mobile”.

Potrivit oficialilor Guvernului, Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o acţiune de documentare la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi la Direcţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor: Alba, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Satu-Mare, Suceava şi Timiş (ANSVSA). Controlul a vizat perioada 01.01.2018 – 01.01.2020.

Au fost verificate modalităţile de atribuire, încheiere şi derulare a contractelor de achiziţie a incineratoarelor mobile de către DSVSA Alba, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Satu Mare, Suceava şi Timiş, precum şi de asigurare a capacităţii operaţionale a echipamentelor astfel achiziţionate şi alte aspecte considerate relevante de către echipa de documentare. Potrivit concluziilor acţiunii de documentare, ANSVSA, prin DSVSA judeţene, nu a respectat prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane (“Programul naţional”), ca urmare a faptului că au fost achiziţionate doar cinci din opt incineratoare mobile”, au anunțat reprezentanții Guvernului.

În Raportul Corpului de Control se menționează faptul că la Constanța s-au găsit nereguli în privința atribuirii și derulării de către DSVSA a contractului de furnizare incinerator mobil+ cap tractor: “În baza Ordinului președintelui ANSVSA nr. 149/2018, la data de 17.11.2018, reprezentanții DSVSA Constanța au inițiat procedura de atribuire prin licitație deschisă a contractului de furnizare incinerator mobil + cap tractor“.

Pentru echipamentul de „ultimă generație” și complexitate (software de operare, sistem de monitorizare a incineratorului pe tabletă etc.) a fost instruită de către societatea Bentley Industry SRL doar o persoană din cadrul DSVSA Constanța. “Ulterior, la data de 23.10.2019, DSVSA Constanța a eliberat societății Bentley Industry SRL, documentul constatator nr. 26894/2019 prin care se atestă faptul că societatea și-a îndeplinit corespunzător obligațiile contractuale. Astfel, urmare a nerespectării legislației incidente achizițiilor publice, CNSC constatând că autoritatea contractantă nu și-a îndeplinit atribuțiile legale în ceea ce privește etapa de evaluare a ofertelor, DSVSA Constanța a recepționat incineratorul mobil într-un interval de 9 luni de la întocmirea referatului de necesitate, în condițiile în care, la nivelul Euroregiunii Sud-Est (BR, BZ, CT, GL, TL, VN) exista în anul 2019, un număr de 249 de focare PPA confirmate. Mai mult, deși achiziția și livrarea incineratorului mobil aveau caracter de urgență ca urmare a focarului PPA confirmat în județ, reprezentanții DSVSA Constanța au acceptat întârzierea livrării incineratorului de către societatea Bentley Industry SRL, cu aproximativ 1 lună și jumătate față de termenul inițial impus prin contractul de furnizare, respectiv 16.07.2019″, se arată în raportul de control.

Caietul de sarcini aprobat de conducerea DSVSA Satu Mare, neînregistrat și nedatat, prevede aceleași condiții generale ca și cele menționate în caietele de sarcini aprobate de conducerea DSVSA Dolj și DSVSA Constanța. “Comparativ cu DSVSA Dolj și DSVSA Constanța, autoritatea contractantă nu a solicitat în cadrul procedurii de atribuire indicatori cu privire la capacitatea de ardere sau rata de încărcare a deșeurilor de origine animală“, mai susține corpul de Control.

Prin adresa nr. 10685/26.08.2020, transmisă ca răspuns la Nota nr. 2838/13.08.2020 cuprinzând principalele concluzii rezultate în urma verificărilor, ANSVSA a notificat CCPM cu privire la faptul că autoritatea „(…) a formulat plângere penală împotriva S.C. Bentley Industry S.R.L., prin care s-a constituit parte civilă pentru suma de 4.648.259 lei, reprezentând costul incineratoarelor achiziţionate de D.S.V.S.A. Constanţa, D.S.V.S.A. Dolj şi D.S.V.S.A. Dâmboviţa”. Facem precizarea că DSVSA a ajuns în 2019 în atenția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) din cauza contractului de achiziție publică privind furnizarea incineratorului mobil. Contestația a fost făcută de către SRL-ul din Timiș.

Reamintim faptul că România nu reuşeşte să stopeze epidemia de pestă porcină africană, deşi despăgubirile plătite de stat proprietarilor de porci sacrificaţi au adus o gaură în buget de peste 400 milioane de lei. Virusul pestei porcine africane a pus stăpânire și pe județul Constanța. Aproape 100 de focare au fost stinse în judeţul Constanţa. Proporțiile dezastrului sunt reliefate și de despăgubirile acordate pentru porcii eutanasiați. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) a anunțat în luna februarie faptul că au fost despăgubiţi 14.803 de români, valoarea totală a plăţilor fiind de 403.380.850 de lei. În Constanța au fost plătite despăgubiri, pentru 876 de exploataţii afectate, în valoare de 4.124.430 de lei.

Sinteza de documentare efectuată de Corpul de Control la ANSVSA poate fi consultată aici.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.