La nivel național se înregistrează un trend descendent în cazul incidenței infectărilor cu virusul Sars-Cov-2, astfel că în mai multe orașe din țară noile restricții vor fi ridicate: magazinele nu vor mai fi închise la ora18.00, iar circulaţia nu va mai fi restricţionată începând cu ora 20.00.
Se apropie 1 Mai şi minivacanţa de Paşte, iar pe litoralul românesc se depun eforturi pentru ca această zonă să fie una sigură pentru turişti, iar agenţii economici să îşi poată desfăşura activitatea. În domeniul HoReCa se fac demersuri pentru ca localurile, restaurantele să fie deschise. Un prin pas este inițiat de Asociația Patronală Resto, care lansează Campania „Membrii asociației țintesc spre o vaccinare de 100% a personalului”.
Acest demers are rolul de a ajuta domeniul HoReCa în sezonul estival 2021, sens în care membrii Asociației Patronale RESTO au luat decizia de a le indica turiștilor sau localnicilor unitățile de alimentație publică sigure, adică cele care au angajaţi vaccinaţi.
„Invităm constănțenii, vizitatorii și turiștii Litoralului Românesc și ai Destinației Dobrogea să aleagă restaurantele, cafenelele, barurile, beach-barurile și locațiile care afișează pe ușa de acces stickerul „Membru RESTO – Restaurant SIGUR”. Ne dorim să transmitem un semnal de siguranță și încredere clienților și turiștilor noștri și vom anunța, rând pe rând, locațiile care au personalul vaccinat, fără a ne obliga angajații, ci adoptând o politică de recomandare atent monitorizata. În acest fel, participam la facilitarea relaxării și derulării vacanțelor și serviciilor turistice în România și în destinația Litoral, mai ales im apropierea deschiderii Sezonului estival 2021“, a precizat Corina Martin, reprezentant RESTO Constanța.
Acest demers a fost salutat și de premierul României, Florin Cîțu, care, după întâlnirea cu federațiile din turism a luat act și a declarat, luni, 19 aprilie a.c., că restaurantele care au tot personalul vaccinat ar putea rămâne deschise, indiferent de rata de incidenţă.
“Am avut discuţii şi cu restaurantele, pentru că au fost lovite în această perioadă cel mai mult restaurantele în această perioadă de criză. Pentru restaurante am propus, nu este o decizie luată, discutăm, că dacă îşi vaccinează tot personalul, să fie deschişi tot timpul şi că nu mai fie legaţi de rata de incidenţă. Poate să fie deschis cu 5% din capacitate, dar să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă. (…) Să nu mai fie dacă are tot personalul din acea unitate vaccinat. Restaurantul în care tot personalul este vaccinat ar putea avea un statut special“, a spus Florin Cîţu.
Pentru a afla care este stadiul acestui demers, mai exact dacă personalul HoReCa dorește să se vaccineze, Focus Press a contactat-o pe Corina Martin, care a declarat: „Sigur că acest demers a fost salutat de către angajați si angajatori, plus de aceasta, am purtat discuții și cu prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, care s-a arătat dispus să se implice, astfel vom avea un sezon estival liniștit, iar turiștii care doresc să își petreacă vacanța la mare, indiferent că vorbim despre stațiunea Mamaia sau sudul litoralului, Vama Veche, trebuie să știe că județul este unul sigur, că nu sunt motive de îngrijorare și că rata de infectare se află în scădere. Vom înainta către Instituția Prefectului județului Constanța o listă cu numele fiecărui angajat din fiecare local, cafenea, restaurant din Constanța, care doresc să se vaccineze. Mă bucur enorm că premierul Florin Cîțu este de părere că inițiativa noastră este una bună și că astfel putem însemna cetățenii să se vaccineze pentru că doar așa vom putea scăpa de toate restricțiile”.
Referitor la discuțiile purtate cu prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, referitor la măsurile pe care trebuie să le respecte reprezentanții domeniului HoReCa pentru a evita sancţiunile, Asociația Patronală RESTO şi reprezentanții din turism au ajuns la un acord și astfel, în urma Colegiul Prefectural de vineri, 9 aprilie a.c., a fost constituit „Grupul de lucru pentru turism“.
Obiectivul principal al grupului este susținerea activității celor din turism, printr-un parteneriat public – privat transparent, comunicare permanentă și găsirea de soluții adecvate, atât pentru un sezon estival reușit, cât și pentru desfășurarea activităților economice în condiții de siguranță și protecție sanitară.
În afară de Instituția Prefectului, care va coordona activitatea, din grup mai fac parte: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, Garda de Coastă Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Mihail Kogălniceanu“ Constanţa, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor – Regiunea Sud-Est (Galați), Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, Asociația Patronală Mamaia – Constanța, Asociația Patronală RESTO Constanța, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România – Regiunea Sud-Est, Federația Patronatelor din Turismul Românesc, Organizația de Management a Destinației Turistice Mangalia, Organizația Patronală Mangalia, Primăria Constanța, Primăria Mangalia, Primăria Năvodari, Primăria Eforie, Primăria Techirghiol, Primăria Corbu, Primăria Agigea, Primăria Tuzla, Primăria Costinești, Primăria 23 August și Primăria Limanu.
Loredana MIHAI
Citește și: