Lovitură pentru DNA. Judecătorii au respins apelul procurorilor în dosarul fostei conduceri a ISU Dobrogea, acuzată de fapte de corupție

0
2267

Procurorii DNA au atacat cu apel sentința penală a Tribunalului Constanța din 2019, în ceea ce-l privește pe fostul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, Viorel Costache, dar și pe câțiva colegi de-ai săi, trimiși în judecată pentru că ar fi măsluit o licitație publică. Prima instanță i-a achitat pe inculpați, motiv pentru care decizia a fost atacată. În apel, însă, nu s-a schimbat nimic.

În urmă cu aproximativ șapte ani, fostul inspector-șef al ISU Dobrogea, Viorel Costache, împreună cu Constantin Miroiu – fost şef al Serviciului Logistic în cadrul ISU Constanţa, Crina Virgilia Ciochină – fost contabil-şef în cadrul aceleiași instituții, Vasilica Vasile – angajat în cadrul Serviciului logistic și Viorel Cobzariu – administrator al unei societăți comerciale au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu și complicitate la săvârșirea faptei.

Licitație trucată

Anchetatorii arată că, în perioada 2008 – 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Viorel Costache, Constantin Miroiu, Virgilia-Crina Ciochină şi Vasilica Vasile, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrate de Viorel Cobzariu, costurile manoperei şi a materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei.

Concret, Viorel Costache, în calitate de inspector-şef al ISU Constanţa, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.

Constantin Miroiu a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi a materialelor pentru proiectul respectiv, iar Virgilia Crina Ciochină a avizat pentru control financiar preventiv realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de Vasilica Vasile, subordonată a lui Constantin Miroiu.

Viorel Cobzariu a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie.

Procurorii DNA au stabilit prejudiciul produs, în cuantum de 40.735,97 lei, iar banii obţinuți pe nedrept de firma lui Viorel Cobzariu au fost stabiliți în cuantum de 35.754,38 lei.

De precizat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ Constanța s-a constituit parte civilă în proces.

Achitare pe fondul cauzei

În 2019, după finalizarea cercetării judecătorești, Tribunalul Constanța i-a achitat pe cei cinci inculpați, stabilind că fapta nu există. Procurorii DNA au atacat această decizie la Curtea de Apel Constanța. Apelul a fost declarat pe data de 3 decembrie 2019, însă a fost înregistrat abia miercuri, 7 aprilie 2021, după circa un an și jumătate de la pronunțarea Tribunalului. Mai departe, la al 16-lea termen de la înregistrarea căii de atac, Curtea de Apel s-a pronunțat, joi, 24 noiembrie a.c., în favoarea inculpaților. Mai exact, judecătorii au respins apelul DNA și au menținut hotărârea de achitare. De această dată, hotărârea este definitivă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.