Lucrările de pe bulevardele din Constanța, pe un tărâm necunoscut: lipsesc panourile informative, deși sunt obligatorii prin lege

2
1328

Toți constănțenii cunosc șantierele din municipiu, de pe bulevardele mari, precum Aurel Vlaicu, Alexandru Lăpușneanu, Mamaia sau Tomis. Toți șoferii au înjurat, cel puțin o dată, mai ales în timpul verii, când numărul autoturismelor era cel puțin dublu pe șoselele unde din loc în loc se circula pe câte o singură bandă. Însă nimeni nu știe când se vor finaliza aceste lucrări.

Fie că este vorba de schimbat țevi, fie că vorbim despre repararea tramei stradale sau reamenajarea unor bulevarde, precum Mamaia, lucrările au început prin primăvară și încă se lucrează. Este un lucru bun, nimic de zis. Dar când vor fi finalizate, nu știe nimeni, poate nici măcar primarul.

Nu se știe pentru că nu s-a respectat legea privind amplasarea panourilor informative, care sunt obligatorii. Pe nicio arteră rutieră unde se lucrează nu există niciun panou de identificare a lucrărilor, în care să fie specificate termenele de execuție, beneficiarul, constructorul, denumirea, proiectul etc.

Poate nici cei responsabili cu lucrările nu cunosc prevederile Ordinului nr. 63/1998 al Ministerului Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, privind ”obligația afișării la loc vizibil a panoului de identificare a investiției”.

Actul normativ prevede:

Art. 1. Toate șantierele de construcții vor fi obligate să afișeze la loc vizibil, pe toată perioada lucrărilor, un panou de identificare, conform anexei la prezentul ordin.

Art. 2. Modelul acestui panou, prezentat în anexă, va fi înmânat obligatoriu, o dată cu aceasta, beneficiarului de către eliberatorul autorizației de construire.

Art. 3. Neafișarea panoului de identificare se va sancționa cu sistarea imediată a lucrărilor.

Datele de mai sus vor fi înscrise obligatoriu într-un panou de minimum 60×90 cm, literele având o înălțime de cel puțin 5 cm), confecționat din materiale rezistente la intemperii și afișat la loc vizibil pe toată perioada lucrărilor”.

Dacă s-ar aplica prevederile Art 3 din prezentul Ordin, ar însemna ca Primăria Constanța să înceteze toate lucrările. Însă cum tot Primăria este, să spunem, beneficiarul, nu se poate sancționa singură, deci cei responsabili își permit să facă ce vor, ținându-I în ceață pe constănțenii exasperați de toate aceste lucrări care nu se mai termină și despre care nu se știe când vor fi finalizate.

De precizat că nici prin Legea 544/2001 nu am putea obține un răspuns cu privire la data finalizării lucrărilor, dat fiind că reprezentanții Primăriei și-au făcut un obicei în a nu răspunde unor astfel de solicitări, chiar dacă, teoretic, legea îi obligă.

Daniel ALBU

2 COMENTARII

 1. Aia-i buba, ca n-au panouri.

  Nu ca incep 5 proiecte si nu se termina niciunul.
  Nu ca si daca se terminaceva , in maxim 2 luni se reface, ca e lucru de mantuiala.
  Nu ca incepe lucrarea pe o lungime de 5km cand echipa de muncitori e formata din fix 2 oameni.
  Nu ca proiectul de pe lapusneanu NU include parcari, ceea ce va duce la falimentul a sute de firme de pe acest traseu.

  Nu, problema este ca nu au pus panouri.

  • Da ma, e o problema si lipsa panourilor, ptr ca vreau sa stiu cand incepe o lucrare si cand se termina. Vreau sa stiu valoarea lucrarilor si provenienta banilor. Vreau sa stiu si cine executa lucrarile. Care e problema ta? Eu daca incep o lucrare si nu pun panou informativ ma sanctioneaza, nu-i asa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.