Lucrătorii din Portul Constanța vor fi testați pentru Hepatita C

0
83

În cursul zilei de luni, 5 aprilie a.c., a fost demarată campania de testare în unitățile industriale din Portul Constanța, în vederea depistării hepatitei C. Cu acest prilej a avut loc evenimentul de lansare a campaniei de conștientizare și testare, vineri, 9 aprilie a.c..

Prezenți la deschiderea campaniei sunt: Silviu Coșa, prefectul Constanței,  președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, doctorul Ioan Tofolean, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, prof. dr. Eugen Dumitru, profesor de gastroenterologie și medicină internă, șeful Clinicii de Gastroenterologie a SCJU, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, conf. dr. Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității Ovidius și dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Au trecut 25 de ani de când primul pacient din Constanța care a fost depistat și tratat cu hepatita C. Există un număr extrem de crescut de persoane infectate: sute de mii numai în România. Hepatita este o boală care parcurge etapele lent, în zeci de ani, dar întotdeauna duce la ciroză sau cancer hepatic. În prezent se reușește vindecarea a 99% dintre pacienți încă de la prima încercare de tratament.

Există un nivel scăzut de cunoaștere a acestei boli din partea populației, nu există un screening național și de asemenea testarea se face greu. De aceea cea mai mare problemă este identificarea persoanelor infecfate.

La nivelul județului Constanța câteva zone în care aglomerațiile urbane și rurale trebuie testate, de exemplu, în port, unde există peste 4000 de angajați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.